MeToo-beweging strijdt voor onbezorgd plezier (en dus niet voor puritanisme)

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit MeToo-beweging strijdt voor onbezorgd plezier (en dus niet voor puritanisme)

  • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 15/01/2018 om 15:48 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Reacties
  • #215818
    Luka
    Moderator

      Dat feministen afkoersen op een puriteinse samenleving, zoals Catherine Deneuve betoogt, is een klassiek vooroordeel dat telkens weer opduikt als vrouwen seksisme aan de kaak stellen.

      Wat mij betreft pure onzin.
      Net zoals de schrijver van dit opinie stuk aangeeft gaat het helemaal niet om terug gaan naar puriteinse waarden van 50,100 jaar geleden.

      De vrouwen (en mannen) die nu #metoo zeggen en strijden voor een samenleving waarin het niet normaal is dat (meestal) mannen seksistische opmerkingen maken en die zeggen ja = ja, nee = nee, zwijgen = ook nee, willen juist graag van seks en flirten kunnen genieten. Alleen dat genieten is niet: zonder toestemming betast worden of een klap op de kont krijgen. Dat genieten is niet op het werk, waar je gewoon serieus wilt worden genomen en rustig je werk af wilt kunnen maken, een dubbelzinnige opmerking krijgen over je boezem, of wat je al dan niet in het weekend gaat doen. Genieten en plezier maken is ook niet het gevoel hebben dat je door iemand met de ogen uitgekleed wordt als je ergens een drankje aan het doen bent met vrienden en is óók niet in je kruis gegrepen worden door iemand die teveel heeft gedronken en wel meer wil.

      Dat genieten is wél zorgeloos kunnen zijn. Omdat je niet bang hoeft te zijn dat iemand je dwingt foute opmerkingen en ongewenste aanrakingen leuk te vinden omdat je anders te preuts bent. Stel je voor dat je een andere opmerking hebt over wat wel en niet leuk is dan de dames uit het Franse manifest of de internet trol op Facebook.

      De bekende Britse feministische denker Sara Ahmed spreekt in dit verband over het stereotype van de feministische ‘killjoy’ in het leven van alledag. Vrouwen die weigeren te lachen om seksistische grappen of boos worden om seksueel getinte opmerkingen krijgen steevast het verwijt de sfeer te bederven of te serieus en drammerig te zijn.

      Of dat gezeur van mannen (en vrouwen) ‘mag er nu dan helemaal niks meer?’. Of ‘mannen zijn vogelvrij want als een vrouw boos op me is zal ze me beschuldigen van seksuele intimidatie en krijgt ze sowieso gelijk’. Nee! Wat een onzin. Wat voorheen geen seksuele intimidatie is, is dat nu ook nog steeds niet. Maar een vrouw moet wel kunnen zeggen dat ze liever niet heeft dat je haar aanraakt, ook al is het maar op de schouder, zonder gelijk achter haar rug om voor trut uitgescholden te worden. En er is wat mij betreft niks mis met gewoon eens rustig nagaan of je zelf, al dan niet onbedoeld, wel eens te ver bent gegaan.. Ook als vrouw trouwens. En wat is er mis met, laat ik iets maar voor de zekerheid niet doen als ik niet zeker weet wat de ander er van vindt in plaats van te zeuren dat ‘het gewoon moet kunnen en anders moet die persoon zich maar gewoon niet zo aanstellen’.

      Kortom, de MeToo-campagne is geen vijand van plezier, maar een vrijheidsstrijd die de lusten van onbezorgd plezier en de lasten van zelftwijfel wil herverdelen. Dat is misschien niet altijd even plezierig, maar wel broodnodig.

      Verschuil je niet achter zinnetjes als ‘er mag ook helemaal niets meer nu’ of ‘die ander moet zich gewoon niet zo aanstellen’. Je kan niet voor een ander bepalen wat wel en niet oké is en wat wel en niet impact heeft. GROW UP. Neem je verantwoordelijkheid.

      De moeite van het lezen waard wat mij betreft, dit opinie stuk:  

      https://www.volkskrant.nl/opinie/metoo-beweging-strijdt-voor-onbezorgd-plezier~a4556479/

      #215819
      Luka
      Moderator
      Topic starter

        Als aanvulling daarop wil ik ook graag nog het volgende zeggen: ook in de lotgenotenwereld gunnen ook veel mensen elkaar het licht in de ogen niet. Kunnen we vaak niet verder kijken dan onze eerste emotionele ingeving. Vinden we het moeilijk om een lotgenoot die niet op ons lijkt niet als vijand of raar te zien, maar gewoon als een mens met zijn of haar unieke verhaal die respect en medeleven verdient.

        In het besloten gedeelte vind je daarover dit stuk: https://www.lotgenotenseksueelgeweld.nl/forums/onderwerp/mijn-ervaringen-met-lotgenotencontact. Ook de moeite van het lezen waard.

      2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
      gasten online: 24 ▪︎ leden online: 1
      Lava
      FORUM STATISTIEKEN
      topics: 3.745, reacties: 21.051, leden: 2.755