Met seksuele voorlichting kun je vroeg beginnen

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Met seksuele voorlichting kun je vroeg beginnen

  • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 11/03/2020 om 17:42 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Reacties
  • #249546
    Luka
    Moderator

      Seks is niet alleen een methode om kinderen op de wereld te zetten, maar ook een bezigheid die plezier oplevert. En dat mag je kinderen op de basisschool best vertellen, vindt de Amersfoortse seksuoloog en pedagoog Esther van der Steeg (42).

      Die boodschap brengt de seksuoloog in haar voorlichtingsboek Lekker in je lijf!, bedoeld voor meisjes tussen de 6 en 10 jaar. Dat is nodig, vindt ze. Want alle boeken voor seksuele voorlichting aan basisschoolkinderen, vertellen wat haar betreft maar het halve verhaal.

      ,,Hoe komt die baby erin, en hoe komt die er weer uit.” Zo beschrijft Van der Steeg het weinig spannende plot van eigenlijk alle seksuele voorlichtingsboeken voor basisschoolkinderen. Dat seks iets is wat grote mensen ook doen als ze géén kinderwens hebben komt pas op de middelbare school aan de orde.

      Homostellen
      Hoewel dat standaardverhaal inhoudelijk klopt, rammelt dit type voorlichting als het gaat om vrouwenemancipatie, vindt Van der Steeg. ,,De voorlichtingsboeken voor de basisschool gaan over voortplanting en benadrukken dus heteroseks. Hoe homostellen aan een kind komen, dat komt niet ter sprake. Het gevolg is dat er dan al een kast gecreëerd wordt voor kinderen die later een homo- of biseksuele voorkeur blijken te hebben.”

      Daarom legt de Amersfoortse in haar kinderboek een duidelijk verschil uit tussen seks (leuk, fijn en plezierig) en voortplanting (het verwezenlijken van een nieuw mens, op welke wijze dan ook).

      Voorbips
      Lekker in je lijf! gaat in eerste instantie over het vrouwelijk geslachtsdeel, in dit boek vulva genoemd. In een van de eerste hoofdstukken wordt de draak gestoken met de vele zogenaamd onschuldiger klinkende synoniemen: voorbips, flamoes, brievenbus en puddingbroodje. ‘Vagina’, dat vinden die volwassenen blijkbaar een grote-mensen-woord. Net als schaamlip. Maar eh, schamen? Waarom zou je je daar voor schamen?

      Bovenal wordt in het boek aan meiden in detail uit de doeken gedaan wat daar nou eigenlijk precies tussen de benen zit. En dan ook dat deel waar die andere voorlichtingsboeken niets over melden: de clitoris. Zo staat beschreven dat het dit deel van de vulva is dat vrouwen (en ook kinderen) dat lekkere gevoel oplevert. De clitoris, ook het deel dat binnenin het lijf zit, komt tot leven in de bijgevoegde tekeningen. Met gezichtje en al.

      Orgasmekloof
      Ai, te veel detail voor een 8-jarig kind? Nee, vindt Van der Steeg. ,,Het is echt belangrijk kinderen van het begin af aan leren hoe hun lichaam werkt”, zegt ze. ,,Het eenzijdige verhaal over penis-in-vagina zorgt op latere leeftijd juist voor negatieve seksuele gevolgen.” Een van die gevolgen is volgens haar de ‘orgasmekloof’ die bestaat tussen seksueel actieve mannen en vrouwen.

      ,,Bij heteroseks komen gemiddeld 90 procent van de mannen klaar en maar 60 procent van de vrouwen. En bovendien ervaren 10 procent van de vrouwen pijn bij seks en nemen zij daar ook nog eens genoegen mee.”

      Ongelijkheid
      De oorzaak is volgens haar dat het penis-in-vagina-verhaal gezien wordt als ‘echte seks.’ Zo worden baby’s gemaakt, leren kinderen immers al op de basisschool. Het doet wel pijn, maar ja, zo hoort het. Die orgasmekloof is een van de gevolgen die zij schaart onder het begrip ‘seksuele ongelijkheid.’ En daar zijn meer voorbeelden van. ,,Vrouwen zijn vaker slachtoffer van seksueel geweld en ook is er in opvoeding sprake van een verschillen. Jongens krijgen geleerd dat ze het er van mogen nemen en meisjes moeten toch vooral oppassen. Het stigma dat seks zo en zo hoort, ligt daaraan ten grondslag.”

      Petitie
      De vraag is of iedereen dit politiek-progressieve voorlichtingsboek van Van der Steeg met evenveel enthousiasme zal ontvangen. Zo is er een groep ouders die vindt dat je, zeker bij zulke jongen kinderen, niet al te lichtvoetig met volwassen thema’s als seks moet omgaan. Dat bleek wel in 2013, toen 12.000 mensen een petitie ondertekenden om het tv-programma Dokter Corrie van de buis te krijgen.

      Deze fictieve figuur gaf seksuele voorlichting in het tv-programma Schooltv-Weekjournaal van omroep NTR, dat in veel klaslokalen werd bekeken. Dokter Corrie gebruikte onder meer een skelettenpop om te laten zien hoe tongzoenen in z’n werk gaat en liet rapper Willie Wartaal vertellen over zijn ervaringen met ongewenste erecties. Met name de aflevering waarin Corrie niet-heteroseksuele relaties ‘normaal’ noemt zorgde voor ergernis bij sommige ouders. Met name omdat ze al tierende riep: ‘Als je dat niet normaal vindt, dan ben je zelf niet normaal!’

      De ondertekenaars van de petitie waren van mening dat de NTR zijn eigen ideeën over de maatschappelijke rol van seks bij hun kinderen door de strot duwde. Seks zou op de basisschool puur technisch, of helemaal niet aan bod moeten komen. Het bespreken van morele kwesties rondom seksualiteit vonden zij een taak van de ouders.

      Oude moraal
      Van der Steeg denkt daar anders over. ,,De moraal achter de seksuele voorlichting van kinderen stamt nog uit begin 20ste eeuw”, zegt ze. ,,Seks werd puur gezien als middel tot voortplanting. We hebben een flinke seksuele revolutie gehad in de jaren 60, maar die oude moraal blijkt hardnekkig.”

      Er ligt een taboe op het aan kinderen benoemen van seks als plezierige activiteit. Een van de oorzaken is volgens Van der Steeg dat pre-puberale kinderen door velen worden gezien als niet-seksuele wezens. ,,Kinderen zijn dus wél seksueel, maar op een andere manier dan volwassenen”, zegt Van der Steeg. ,,Ze worden verliefd en willen ontdekken hoe hun lichaam werkt.”

      En ja, seksueel grensoverschrijdend gedrag vindt ook bij kinderen onderling plaats. En daarom kun je volgens Van der Steeg óók bij het leren herkennen van seksuele grenzen, niet vroeg genoeg beginnen met voorlichten. In Lekker in je lijf! staat een lijstje regels voor bij het doktertje spelen. ‘1: we willen het allebei; 2: niemand wordt pijn gedaan; 3: respecteer elkaars grenzen; en 4: niemand is de baas’. ,,Die laatste regel gaat over machtsverschil”, zegt Van der Steeg. ,,Een kind van 4 en een kind van 8 die gaan experimenteren, dat kan niet. Dat moet je als ouder begrenzen.”

      Lekker in je lijf! Komt op 13 maart uit.

      Bron: AD.NL >>

    1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 25 ▪︎ leden online: 0
    No users are currently active
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.752, reacties: 21.081, leden: 2.773