Meer meldingen van verkrachting bij politie, maar meerderheid leidt niet tot aangifte

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Meer meldingen van verkrachting bij politie, maar meerderheid leidt niet tot aangifte

  • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 26/04/2022 om 14:11 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Reacties
  • #271349
    Mark
    Moderator


      Een vrouw met een bord tijden het protest ‘No Blame, But Change’ tegen seksueel geweld op het Museumplein op 27 januari 2022. © Joris van Gennip

      Het aantal meldingen bij de politie van verkrachtingen is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. Maar het aantal aangiftes blijft ver achter. Van alle meldingen leidt iets meer dan een kwart ook daadwerkelijk tot een aangifte. Volgens deskundigen ligt dit onder meer aan het informatieve gesprek. Dat zou te ontmoedigend zijn.

      Het aantal geregistreerde incidenten van verkrachting bij de politie steeg de afgelopen vijf jaar met ruim 20 procent naar ruim 3000, blijkt uit cijfers van de Nationale Politie die EenVandaag opvroeg. In 2017 werden 2504 verkrachtingsincidenten geregistreerd, in 2021 waren dat er 3051. Tegelijkertijd blijft het aantal aangiftes fors achter. Slechts een kwart van de geregistreerde incidenten resulteert in een aangifte.

      Ter context: bij veelvoorkomende criminaliteit (gewelds- vermogens- of vandalismedelicten) leidt circa driekwart van de meldingen tot een aangifte (afgerond 72 procent in 2019, en 83 procent in 2021). Bij verkrachtingen zijn die cijfers dus omgekeerd. Van alle zedenmisdrijven (waaronder ook aanranding en grooming) leidt ongeveer de helft tot een aangifte.

      Ook bij de rechtbanken komen meer verkrachtingszaken voor: in 2017 waren dat er 196, vorig jaar 260. Maar het percentage veroordelingen is, net als het percentage aangiftes, juist gedaald: in 2017 leidde 83 procent van alle verkrachtingszaken ook tot een veroordeling; vorig jaar was dat 73 procent.

      Topje van de ijsberg
      Het aantal meldingen is bovendien vermoedelijk slechts het topje van de ijsberg: in de afgelopen jaren werd naar schatting 70 procent van de zedenincidenten niet eens gemeld bij de politie. Wie zich meldt bij de politie na een verkrachting krijgt eerst een ‘informatief gesprek’ met twee zedenrechercheurs. De melder kan vertellen wat er is gebeurd en krijgt dan te horen of een aangifte kansrijk is. Volgens deskundigen wordt dat gesprek als ontmoedigend ervaren.

      Al in 2020 was dit een van de belangrijkste conclusies van het onderzoek ‘Verschillende perspectieven’ van de Inspectie Justitie en Veiligheid (JenV). Zedenrechercheurs kunnen ‘veel nadruk leggen op de onmogelijkheden van een zaak’, staat daarin, en op de ‘negatieve gevolgen voor het slachtoffer’ bij een aangifte: ,,Dit houdt sommige slachtoffers tegen om aangifte te doen.”

      Volgens datzelfde onderzoek is de bedenktijd niet bij alle zedenzaken nodig, maar alleen als de verdachte een bekende van het slachtoffer is. Inmiddels zou dan ook niet meer standaard bij elke melding van verkrachting zo’n gesprek worden geïnitieerd, meldt de Inspectie JenV eind vorige maand in een bericht over de voortgang. ,,Als iemand direct aangifte wil doen van een zedenmisdrijf, moet dat kunnen”, staat daar. In hoeveel gevallen er nog wel eerst een gesprek is, wordt niet vermeld.

      Wachtlijsten
      Naast het gesprek hebben zedenrechercheurs ook al jaren te maken met een gebrek aan mankracht. En dat is inmiddels een domino-effect, staat in het onderzoek van JenV: ,,Door het hoge aantal niet inzetbare zedenrechercheurs komen er meer werkzaamheden bij de overige zedenrechercheurs terecht” – en die vallen daardoor sneller uit. Bovendien zouden er onvoldoende opleidingsmogelijkheden zijn.

      Daardoor moeten melders vaak maanden, zo niet jaren, wachten tot hun zaak in behandeling wordt genomen. De politie heeft als norm dat 80 procent van de zedenzaken uiterlijk binnen zes maanden na aangifte naar het OM gestuurd moet worden. Dat lukt echter lang niet altijd. In 2021 had de politie Midden-Nederland in totaal 233 zedenzaken die al langer dan zes maanden op de plank lagen, er werden dat jaar in totaal 641 meldingen gedaan bij deze regio, waarvan 400 aangiftes. In heel Nederland waren er op dat moment 820 aangiftes langer dan een half jaar in behandeling.

      In 2019 kwam GroenLinks met een motie om de capaciteitsproblemen aan te pakken. De motie werd aangenomen, er kwam 15 miljoen euro extra voor uitbreiding van de zedenpolitie. Desondanks wordt de wachtlijst alleen maar langer. Deze week diende D66-Kamerlid Hanneke van der Werf daarom een nieuwe motie in, waarin het kabinet gevraagd wordt voor het einde van de kabinetsperiode de problemen op te lossen. Daar wordt komende dinsdag over gestemd.

      Bron: gelderlander.nl

      #271504
      Luka
      Moderator

        Grote toename aan nieuwe zedenzaken na Voice-schandaal

        De politie is na het schandaal bij talentenjacht The Voice of Holland overspoeld met nieuwe zedenzaken. De eerste drie maanden van dit jaar stapten 4000 mensen naar de politie, 1100 meer dan een jaar eerder in dezelfde periode.

        De nieuwe meldingen hebben niets met The Voice te maken, maar gaan over ander seksueel geweld zoals verkrachtingen, aanrandingen, incest, ontucht met minderjarigen en het ronselen van kinderen om daar later seks mee te kunnen hebben. In heel 2021 was er al een opvallende stijging te zien van het aantal geregistreerde zedendelicten. Toen nam het aantal toe met zo’n 800 nieuwe zaken, tot 12.800.

        De eerste drie maanden van dit jaar zette die ingezette stijging dus nog veel harder door. De politie legt een duidelijk verband met de onthullingen over seksuele misdragingen bij The Voice half januari. Inmiddels liggen er vijf aangiftes in die zaak. Het Openbaar Ministerie besloot gisteren dat er verder strafrechtelijk onderzoek naar wordt gedaan en dat er vier verdachten in beeld zijn. Eerder was al bekend dat het gaat om de zangers Ali B. en Marco Borsato, bandleider Jeroen Rietbergen en regisseur Martijn N.

        Geraakt
        Volgens zeden-expert bij de politie Lidewijde van Lier laten de extra nieuwe meldingen zien dat het probleem van seksueel geweld groot is. ,,Veel mensen met een nare ervaring worden kennelijk geraakt door dit nieuws en willen laten weten dat wat zij ooit hebben meegemaakt ook niet oké was.”

        Ook het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zedenslachtoffers merkt dat meer slachtoffers naar voren stappen. ,,The Voice heeft duidelijk iets losgemaakt, meer dan in andere misbruikzaken omdat er nu personen worden beschuldigd die iedereen kent. We zien ook dat meer jonge mensen naar buiten treden. Dat heeft wellicht te maken met het publiek dat naar het programma kijkt”, zegt voorzitter Richard Korver van het netwerk.

        De hausse aan nieuwe zedendelicten komt voor de zedenpolitie op een ongelegen moment. De afdelingen waren al onderbemand en anderhalf jaar wachten tot een zaak daadwerkelijk wordt onderzocht is volgens de advocaten geen uitzondering. Onlangs is geld vrijgemaakt om negentig nieuwe rechercheurs aan te trekken. Op dit moment is ongeveer de helft van die functies vervuld, maar die agenten moeten nog wel eerst worden opgeleid.

        Om de werklast voor politie te verminderen en slachtoffers van misbruikzaken beter te kunnen begeleiden, krijgen melders binnenkort standaard het aanbod om zich te laten bijstaan door een slachtofferadvocaat. Een onlangs afgeronde proef in twee regio’s was succesvol. Tot voor kort hielden zedenrechercheurs vaak de eerste informatieve gesprekken. Advocaat Korver: ,,Die werden als ontmoedigend ervaren. Wij staan aan de kant van het slachtoffer. Als wij uitleggen waarom iets moeilijk of niet bewijsbaar is, komt dat anders binnen.”

        Bron: de Gelderlander >>

      2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
      gasten online: 21 ▪︎ leden online: 1
      Chris
      FORUM STATISTIEKEN
      topics: 3.767, reacties: 21.157, leden: 2.812