Meer aandacht nodig voor misbruikte jongens: 'Ik dacht dat dit alleen meisjes overkomt'

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Meer aandacht nodig voor misbruikte jongens: 'Ik dacht dat dit alleen meisjes overkomt'

 • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 3 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op 15/10/2019 om 22:11 door Stefan.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #245635
  Luka
  Moderator

  Jongens die seksueel worden misbruikt moeten beter worden geholpen. Dat zeggen organisaties die zich inzetten voor mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt, tegen het NOS Jeugdjournaal.

  Zowel de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, als het landelijke Coördinatiecentrum Comensha, WatchNL en hulporganisaties als Fier, Centrum Seksueel Geweld vinden dat er te weinig aandacht is voor mannelijke slachtoffers.

  Aangiftebereidheid
  ”Uit de cijfers blijkt dat jongens ontzettend weinig in beeld zijn. Toch krijgen we wel degelijk signalen dat het voorkomt. En dus moet er meer aandacht komen, zodat ook mannelijke slachtoffers vaker aangifte durven te doen”, zegt een woordvoerder van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel.

  Volgens het Centrum Seksueel Geweld (CSG) houden jongens ook vaak hun mond omdat de schaamte onder mannelijke slachtoffers groter is dan bij vrouwen. “Dan denken ze dat mensen hen zien als zwak of een slappeling”, vertelt Iva Bicanic van het CSG.

  Het NOS Jeugdjournaal sprak met Mark (niet zijn echte naam). Hij werd op zijn vijftiende misbruikt door een 52-jarige man. Inmiddels zit hij in de eerste speciale jongensopvang van Nederland.

  In iedere basisschoolklas zit volgens Bicanic een jongen die net zoals Mark met een vorm van seksueel misbruik te maken krijgt. “Toch worden jongens minder snel gewaarschuwd voor deze gevaren.”

  Ze vult aan: “Op een of andere manier hebben we het idee dat jongens dit niet mee kunnen maken. Omdat we denken dat jongens stoer en sterk zijn. Dat ze van zich af kunnen slaan.” Maar volgens Bicanic is het net zo lastig voor jongens om op te staan tegen misbruik.

  Jongensopvang
  Om jongens beter te helpen is er in het noorden van het land een soort blijf-van-mijn-lijf-huis speciaal voor minderjarige jongens die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Een huis in een wijk waar ze met z’n zevenen op adem kunnen komen en worden behandeld. Het is voor het eerst in Nederland dat er voor deze doelgroep zo’n plek is.

  Nog dit jaar zal een tweede huis voor jongens de deuren openen ergens in het westen van het land.

  Bron + filmpje waarin Mark zijn verhaal vertelt: NOS.NL >>

  #245646
  Marjolein
  Lid LSG

  Wauw, eindelijk aandacht hier voor! Wat een goed filmpje en wat knap van ”Mark” dat hij hieraan heeft meegewerkt.

  #245655
  Stefan
  Lid LSG

  Echt mooi dat er ook zulke huizen voor jongens zijn/komen. Fijn dat er nu ook meer aandacht komt voor jongens/mannen die zijn misbruikt/misbruikt worden. Word tijd, maar ik snap wel dat ‘t altijd even kan duren.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 8 ▪︎ leden online: 0
No users are currently active
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.221, reacties: 12.396, actieve leden: 1.018