Mariëtte Hamer: bekentenis Johan Derksen ‘denigrerend en kwetsend’ voor slachtoffers seksueel misbruik

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Mariëtte Hamer: bekentenis Johan Derksen ‘denigrerend en kwetsend’ voor slachtoffers seksueel misbruik

 • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 28/04/2022 om 20:54 door Luka.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Reacties
 • #271534
  Luka
  Moderator

   De regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, Mariëtte Hamer, noemt de uitspraken van Johan Derksen over seksueel misbruik ‘ontluisterend’. De televisiepresentator bekende dinsdagavond in het programma Vandaag Inside dat hij ooit een bewusteloze vrouw heeft misbruikt.

   Johan Derksen in de studio van televisieprogramma Vandaag Inside. Beeld Jeroen Jumelet / ANP

   ‘Ontluisterende televisie’ noemt Mariëtte Hamer het moment waarop Johan Derksen dinsdagavond bekende dat hij vijftig jaar geleden een dronken, bewusteloze vrouw heeft gepenetreerd met een kaars. ‘Een officier van justitie zou dit, technisch gezien, als verkrachting kunnen uitleggen’, aldus Derksen in het programma.

   In de aflevering van Vandaag Inside werd gesproken over de nieuwe beschuldigingen tegen collega Johnny de Mol, waarop Derksen besloot over zijn eigen ‘jeugdzonde’ te vertellen. ‘Het is een heel smerig verhaal, maar dat soort dingen gebeurden’, zei de 73-jarige presentator.

   Het verhaal van Derksen is volgens de regeringscommissaris ‘denigrerend en kwetsend’ voor alle mensen die ooit het slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld. Het argument van Derksen dat het misbruik in ‘een andere tijdsgeest’ plaatsvond, is volgens Hamer onzin. ‘Ook in de jaren zestig en zeventig was dit gedrag niet normaal.’

   Lacherig
   In een schriftelijke reactie laat Hamer weten ook het gedrag van Derksen zijn tafelgenoten bij Vandaag Inside af te keuren. Zij reageerden lacherig op de bekentenis. Collega René van der Gijp voegde er zelfs nog aan toe dat de vrouw in kwestie ‘geluk heeft gehad’ dat er geen honkbalknuppel aanwezig was. ‘Het toont aan hoe belangrijk het is dat we in Nederland een serieus gesprek gaan voeren over omgangsvormen, grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld’, aldus Hamer.

   Hamer hoopt dat Talpa Netwerk, de werkgever van Derksen, hem snel op het matje roept. Het bedrijf meldde woensdag geschokt te zijn door uitlatingen van Derksen en stelt zo snel mogelijk met hem in gesprek te gaan. Dat is volgens Hamer een ‘belangrijke eerste stap’. De regeringscommissaris is op dit moment niet van plan om zelf in gesprek te gaan met Talpa of Johan Derksen.

   Columnist Roos Schlikker heeft inmiddels laten weten haar vaste plek als tafelgast bij Vandaag Inside te hebben opgezegd.

   The Voice
   Talpa raakte eerder al in opspraak door seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het programma The Voice of Holland. Hamer werd naar aanleiding van deze zaak benoemd tot regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Het is de bedoeling dat zij de komende drie jaar een cultuurverandering teweegbrengt die een einde moet maken aan grensoverschrijdend gedrag.

   Vorige week liet Hamer weten dat zij in gesprek wil met ITV Studios, het productiebedrijf achter The Voice, nadat bekend werd dat de slachtoffers zich niet durven te melden in kader van het onderzoek naar het grensoverschrijdende gedrag en seksuele misbruik bij de talentenjacht. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door een advocatenkantoor dat is ingehuurd door ITV.

   Geen excuses
   Woensdagavond ging Derksen bij Vandaag Inside in op de commotie rond zijn bekentenis. ‘Ik heb geen enkele reden om mijn excuses aan te bieden’, zegt Derksen. De presentator ontkent de vrouw gepenetreerd te hebben met de kaars, zoals hij zelf eerder beweerde. ‘We hebben de kaars met sokkel en al tussen haar benen gezet’, aldus Derksen.

   Volgens Hamer werd in de uitzending van woensdagavond op geen enkele manier blijk gegeven van enig inzicht in hoe kwetsend hun gesprekken over seksueel geweld zijn voor slachtoffers. ‘In het hele gesprek van de mannen leek maar niet door te dringen hoe kwetsend alles is wat ze vandaag en gisteren zeiden’, aldus Hamer. ‘Het ging weer vooral over hoe zwaar zij het zelf hadden, en dat ze geen foute grappen meer mogen maken. Het hele grote probleem achter hun uitspraken werd niet besproken. Ik vond het heel teleurstellend.’

   Dinsdagavond zei Derksen zelf dat zijn handeling door een officier van justitie ‘technisch gezien’ kan worden uitgelegd als verkrachting. Advocaat Richard Korver stelde woensdag dat het gaat om ‘seks met een onmachtige of bewusteloze’, waarvoor een celstraf van maximaal acht jaar kan worden opgelegd. Al kan Derksen door verjaring niet meer worden vervolgd, denkt Korver. Sinds 2013 kunnen verkrachtingszaken niet meer verjaren, maar de zaak van Derksen was al verjaard voor de wet inging.

   De presentator herhaalde woensdagavond verder dat hij met zijn verhaal alleen wilde aantonen dat de tijdgeest is veranderd. Hij stak naar eigen zakken ‘hand in eigen boezem’ om duidelijk te maken dat ‘Nederland bol staat van hypocriete mensen die zich misdragen en tegelijk mensen aan de schandpaal nagelen’. Zijn collega René van der Gijp en tafelgast Steven Brunswijk, die dinsdag nog grapjes maakten over het misbruikverhaal, stellen nu dat ze de bekentenis van Derksen überhaupt niet geloven.

   Bron: de Volkskrant >>

   #271535
   Luka
   Moderator
   Topic starter

    Onderzoek Derksen verbaast advocaat Knoester: ‘OM gaat mee met onderbuik van Nederland’


    Job Knoester bij Vandaag Inside © Vandaag Inside

    Dat het Openbaar Ministerie (OM) de uitspraken van Johan Derksen gaat onderzoeken, verbaast strafadvocaat Job Knoester. ,,Het OM doet iets wat ze niet moet doen: meegaan met de onderbuik van Nederland”, zegt de advocaat die regelmatig als gast aan tafel zit bij het programma.

    ,,Je kunt je afvragen of het verhaal van Derksen zoals het dinsdag is verteld, dus het penetreren met die kaars, in die tijd strafbaar was”, aldus Knoester. ,,Voor verkrachting sprak de wet destijds over geslachtsgemeenschap. Voor ontucht is de wet in 2002 aangepast. Daar is toen aan toegevoegd dat er ook sprake van kan zijn als iemand in staat is van verminderd bewustzijn. Daarmee wordt onder andere bedoeld: als iemand onder invloed is van alcohol of drugs.”

    ,,Vijftig jaar geleden zou dit dus eventueel wel een zaak kunnen zijn, maar wat ik bovenal weet is dat die nu verjaard is. In 2013 werd de verjaring voor onder andere verkrachting afgeschaft, maar dit zou in 1971 gebeurd zijn. Wat het OM nu doet, is tegemoetkomen aan de onderbuik van Nederland. Heel erg teleurstellend.”

    ‘Maatschappelijke discussie’
    Hij vervolgt: ,,Dinsdag zei Derksen dat die kaars binnen was gegaan, woensdag tussen de benen. Allebei fout, onsmakelijk en onbeschaafd, maar moet je dat vijftig jaar na dato nog onderzoeken? Dit is een maatschappelijke discussie die je moet voeren. Ze krijgen het niet eens voor elkaar om andere zaken, zoals The Voice, op tijd te onderzoeken. Dan gaan ze nu hier energie in steken.”

    ,,Je zult nu maar slachtoffer zijn en moeten wachten omdat het OM onderzoek doet naar een verjaarde zaak”, zegt Knoester. ,,Dat is een klap in het gezicht van de slachtoffers van nu. Dat is onverantwoord als je het mij vraagt. Volgens mij zou de discussie veel meer moeten gaan over de vraag hoe dit verhaal met veel gelach werd besproken. Is dat wel gepast? Daar kan je een maatschappelijk gesprek over voeren, maar vergeet dan niet de nuance. Het hebben over wat er precies 50 jaar geleden is gebeurd en of dat strafbaar is, terwijl het verjaard is, voegt niks toe aan het belang van de #Metoo-discussie.”

    Volgens het Openbaar Ministerie is het maar de vraag of het ‘kaars-incident’ verjaard is. ,,Dat ligt heel ingewikkeld. Dat hangt bijvoorbeeld ook af van de zwaarte van het gepleegde feit. We weten het gewoon nog niet en daarom gaan we dat eerst onderzoeken. Pas daarna beslissen we over een eventueel strafrechtelijk onderzoek,” aldus een OM-woordvoerder.

    Ondanks de roep van veel kijkers om het programma van de buis te halen, is Talpa dat niet van plan. ,,Wij vinden het van belang dat we de discussie in de openbaarheid blijven voeren. Nu overhaast stoppen met het programma draagt niet bij aan een oplossing”, reageert een woordvoerder.

    Vernedering
    Schrijver Stella Bergsma, die in het verleden in Vandaag Inside te gast was, wil die discussie ook in de openbaarheid voeren. Ze stelt dat er te weinig vrouwen aan talkshowtafels aanschuiven. ,,Dit was de vernedering van een vrouw als volksvermaak”, oordeelt Bergsma. ,,Daarom moeten er meer vrouwen met een feministische inslag op tv. Voor het tegengeluid. En niet alleen om foei te roepen of iemand de mond te snoeren. Maar om de andere kant te laten horen: het feit dat er op die manier over een vrouwenlichaam wordt gepraat alsof het een ding is. Dat is schokkend, pijnlijk en verdrietig.”

    De manier waarop de VI-mannen omgegaan zijn met het verhaal zegt veel over de maatschappij waarin we leven, denkt Bergsma. “Ik zou hierover willen praten in het programma, willen vertellen hoe ik het zie”, zegt ze. “Veel mensen vragen me of ik nu nog wel wil gaan, ik zou het dus wel doen. Maar alleen als ze ook echt geïnteresseerd zijn in wat ik erover te zeggen had. Want dat ze al die vrouwen daar afkappen dat heb ik nu ook wel gezien. Je moet dan ook de ruimte krijgen.”

    Bron: de Gelderlander >>

    #271536
    Luka
    Moderator
    Topic starter

     Gelach om misbruikverhaal Johan Derksen, ‘omstanders hadden moeten ingrijpen’

     Luidkeels werd er door tafelgasten gelachen toen Johan Derksen bij Vandaag Inside vertelde dat hij in zijn jonge jaren een bewusteloze vrouw met een kaars heeft gepenetreerd. “Hebben jullie ‘m nog wel aan gedaan?”, zei collega-tafelheer René van der Gijp met pretogen. “Ik vraag mij af: hoe groot was die kaars?”, grapt Steven Brunswijk. “Het was een flinke kaars”, antwoordt Derksen, waarna het gelach weer losbarstte.

     Deze reacties en het feit dat presentator Wilfred Genee niet ingreep, maken dat seksueel geweld op problematische wijze wordt gelegitimeerd, vinden deskundigen. “Door te lachen wordt de ernst ontkend”, zegt Renée Römkens, emeritus hoogleraar gendergerelateerd geweld aan de Universiteit van Amsterdam. “Dan is het geen probleem, maar een ‘goede grap’.”

     “De mensen aan tafel creëren de sfeer waardoor zo’n verhaal de ruimte krijgt”, legt Anniek de Ruijter uit, jurist en directeur van Bureau Clara Wichmann, dat zich inzet voor een betere rechtspositie van vrouwen in Nederland. “Zij faciliteren het, en zijn daarom misschien wel schuldiger aan deze legitimering dan Derksen zelf.”

     “Ik vond het aan de ene kant heel goed dat Johan Derksen aan het begin zei: ik schaam mij rot. Want dat is terecht, dat je je voor zoiets grensoverschrijdends schaamt”, zegt Yuri Ohlrichs, seksuoloog bij kenniscentrum Rutgers.

     Maar wat Ohlrichs stuitend vond, was dat Derksens verhaal werd weggelachen door de andere mannen aan tafel. “En ik vind dat die, als we het over schaamte hebben, zich nog meer zouden moeten schamen. Omdat zij in feite een grensoverschrijdend seksueel delict weglachen”, zegt hij.

     Omstandereffect
     In plaats van te lachen hadden de andere tafelgasten ook een norm kunnen stellen, legt De Ruijter uit. “Dat aspect is de sleutel. Al had één iemand gezegd dat dit niet oké was, dan had diegene het verschil kunnen maken voor de rest van de groep”, zegt ze.

     De jurist refereert hierbij aan het omstandereffect, een term uit de sociale psychologie. “Bij seksisme en intimidatie is de belangrijkste variabele de reactie van de omgeving”, legt ze uit. “Één persoon kan het verschil maken voor de rest van de groep, door in te grijpen. Want die neemt de rest mee.”

     Römkens onderstreept dit en vindt dat mannen elkaar moeten aanspreken op seksueel grensoverschrijdend gedrag. “Het wordt tijd dat de cultuur doorbroken wordt waarin mannen elkaar bevestigen in dit soort grappen”, zegt ze. “Want echt niet alle mannen denken dat zulk gedrag normaal is.”

     Hamer: ontluisterende televisie
     Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, laat aan persbureau ANP weten dat de uitspraken van Derksen “kwetsend en denigrerend” zijn voor mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Hamer vindt het fragment waarin Derksen bekent een vrouw te hebben misbruikt “ontluisterende televisie”. Ze weerspreekt Derksens bewering dat dergelijk gedrag vijftig jaar geleden geaccepteerd was: “Ook in de jaren zestig en zeventig was dit gedrag niet normaal.”

     Wie zich wel heeft uitgesproken tegen de gang van zaken in het programma, is tafelgast Roos Schlikker. “Heb medewerking vanmorgen vroeg opgezegd”, twittert ze in reactie op een oproep van presentatrice Margriet Vroomans aan vrouwen om voortaan te weigeren om aan te schuiven bij Vandaag Inside.

     Traumatiserend
     Behalve met grappen wordt er door Derksen en presentator Genee enkel naar het slachtoffer verwezen in juridische zin. “Technisch gezien zal een officier van justitie het als verkrachting kunnen uitleggen”, zegt Derksen in de uitzending.

     Ruimte voor het perspectief van het slachtoffer is er verder niet, aldus de deskundigen. “Het is stuitend om te zien dat ze het formaat van de kaars belangrijker vinden dan het welbevinden van de vrouw na afloop”, zegt seksuoloog Ohlrichs. “Dat is schaamteloos.”

     Jurist De Ruijter denkt dat dit voor het slachtoffer een enorme impact kan hebben gehad op haar leven. “Zo wakker worden, dat moet extreem traumatisch zijn”, zegt ze.

     Niet alleen kan het traumatisch zijn geweest voor de vrouw in kwestie, het kan ook trauma’s oproepen bij kijkers die te maken hebben gehad met seksueel geweld. “Hij heeft hier een heleboel vrouwen en mannen mee geschoffeerd”, zegt hoogleraar Römkens. “En erger: dit heeft zo’n schadelijke impact op mensen die dit hebben meegemaakt, dit kan een herbeleving oproepen.”

     Dat Derksen vanavond wederom ruimte krijgt bij Vandaag Inside om een reactie te geven, noemt Römkens dan ook “de wereld op z’n kop”. “Laat hem naar de vrouw in kwestie toe gaan en haar zijn verontschuldigingen aanbieden”, zegt ze. “Dat zou hem sieren.”

     Derksen zwakt misbruikverhaal af in Vandaag Inside

     In de talkshow Vandaag Inside is Johan Derksen vanavond teruggekomen van zijn uitspraken van een dag eerder, waarin hij impliceerde dat hij een bewusteloze vrouw gepenetreerd had met een kaars.

     Derksen zei nu dat er geen sprake was van penetratie. “Het was zo’n hele grote duizendurenkaars. Die hebben we gepakt en die juffrouw lag op de bank en die hebben we zo tussen haar benen gedaan. Dus toen we weggingen, stond die kaars loodrecht de lucht in.”

     Derksen weigerde excuses te maken. Daar zag hij naar eigen zeggen geen aanleiding voor. “Ik heb mij op 24-jarige leeftijd misdragen en dat spijt mij bijzonder en dat heb ik kenbaar gemaakt voor ik het verhaal vertelde”, zei hij.

     Bron: NOS.NL >>

    3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 8 ▪︎ leden online: 3
    Lieza, Neo-InWonder, Ollybolly
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.700, reacties: 20.593, leden: 2.662