Marco Kroon durft voor het eerst hardop te zeggen dat hij is verkracht

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Marco Kroon durft voor het eerst hardop te zeggen dat hij is verkracht

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 22/05/2023 om 21:24 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #277079
  Luka
  Moderator

   ‘Mijn verwerkingsproces had tijd nodig’

   In 2018 vertelde oud-militair Marco Kroon over zijn gevangenschap tijdens een geheime missie. In 2007 werd hij ontvoerd, mishandeld en verkracht. Over deze gebeurtenis liet Marco weinig los. Tot nu.

   Er heerst enorm veel schaamte bij slachtoffers van verkrachting. Ook mannen vinden het moeilijk om zich hierover uit te spreken vanwege het taboe dat erop rust.

   Verkrachting
   Het is maart 2018 wanneer Marco Kroon aanschuift als gast bij de talkshow Pauw. Gespannen vertelt hij wat er is gebeurd in 2007 toen hij werd ontvoerd in Afghanistan. “Voor je het weet, lig je vast op die tafel”, begint Marco. Presentator Jeroen Pauw schetst een beeld van de situatie en zegt: “Vastgebonden. Omdat er ook riemen aan die tafel vastzitten, en je wordt op je buik gelegd. Wat gebeurt er daarna?”

   “Dat woord krijg ik nog steeds niet uit mijn mond”, reageert Marco. “Ik dacht dat ik er makkelijker over zou kunnen praten.”

   In zijn boek bevestigt Marco dat hij werd verkracht door een van zijn ontvoerders. Het gesprek met Jeroen Pauw kan je hier terugkijken.

   Interview Story
   Vijf jaar na het gesprek bij Pauw spreekt Marco zich opnieuw uit en aan weekblad Story doet hij zijn verhaal. “Ik heb het verhaal pas in 2018 naar buiten gebracht. Vanaf dat moment is mijn verwerkingsproces begonnen. Dat heeft allemaal tijd nodig”, zegt hij.

   “Ik kan nu voor het eerst zeggen: Ik ben verkracht. Dat woord kreeg ik eerder gewoon niet over mijn lippen. Uit schaamte. Ja, ook ten opzichte van mijn vrouw. Dat heeft ook best voor wrijving tussen ons gezorgd.”

   Cijfers
   Uit onderzoek van het Centrum Seksueel Geweld blijkt dat een op de vijf jongens en mannen ooit een nare seksuele ervaring meegemaakt. Hiervan heeft een op de drie slachtoffers nooit over het misbruik gesproken, terwijl bijna de helft van de mannelijke slachtoffers psychische, relationele en seksuele problemen ervaart.

   Ook zijn homo- en biseksuele mannen vaker slachtoffer van seksueel geweld en doet slechts vier procent van de slachtoffers aangifte. Helaas rust er vooralsnog een stigma op dit onderwerp en vrezen veel mannen dat zij niet worden geloofd als zij hun verhaal doen.

   Bron: Flair >>

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 15 ▪︎ leden online: 0
  No users are currently active
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.734, reacties: 20.971, leden: 2.736