Marco (26) uit Deventer is aanranding op homo-feesten spuugzat: ‘Dit moet stoppen’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Marco (26) uit Deventer is aanranding op homo-feesten spuugzat: ‘Dit moet stoppen’

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst bijgewerkt op 14/03/2020 om 20:58 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #249604
  Luka
  Moderator

  Marco Harps uit Deventer is de seksuele intimidatie en aanrandingen in de homo-wereld helemaal zat. Zaterdag werd hij op een feest weer ongevraagd in zijn kruis gegrepen. Vrienden zeggen dat het ‘erbij hoort’. Daar is de PvdA-politicus het radicaal mee oneens. ,,Dit voelen vrouwen dus elke dag. Je bepaalt verdomme zelf wie er aan je lichaam zit.”

  Harps (26), gemeenteraadslid in Deventer namens de PvdA, wil dat homo-organisatie COC actie onderneemt om duidelijk te maken dat aanranding niet thuishoort in de gay-scene en dat het zeker geen deel uitmaakt van de cultuur. ,,Dit moet stoppen. Het beeld van de homo-scene is dat het allemaal leuk en gezellig is, zoals met die regenboogvlaggen en op de Gay Pride in Amsterdam. Maar de praktijk is anders. Homo-feesten zijn vaak nogal seks-gedreven. Dat mag, maar het moet wel wederzijds zijn en dat is heel vaak niet zo.”

  Hetzelfde
  Nadat hij zaterdagavond op een feestje in Leiden weer eens ongevraagd bij zijn intieme delen was aangeraakt en de ‘dader’ meteen van zich af had geduwd, sprak Harps er met vrienden over. ,,Die zeiden dat het erbij hoorde en dat ik er goed uitzie, dus dat ik dat kan verwachten. Dat was tot een paar jaar geleden ook de teneur bij vrouwen die zich beklaagden over seksuele intimidatie. Hier gebeurt nu hetzelfde.”

  Harps kwam zelf met zijn homoseksualiteit naar buiten toen hij 15 was en bezocht vooral tussen zijn 17 en 22e de nodige homo-feesten. ,,Toen kreeg ik al vaak mannen achter me aan waar ik helemaal geen zin in had. Jonge jongens zijn toch al zo onzeker als ze net uit de kast zijn gekomen en dan krijgen ze met intimiderend gedrag te maken. En dan wordt er ook nog tegen ze gezegd dat het erbij hoort.”

  Wachtwoord
  Hij bezoekt nu op zijn 26e al veel minder feestjes dan in zijn ‘wilde’ tijd, maar werd zaterdag toch weer onaangenaam verrast. Hij vindt dat het COC, organisatoren van homo-feesten en gayclubs niet genoeg doen om dat tegen te gaan. ,,Als een vrouw tegenwoordig in een club lastig gevallen wordt, kan ze via een wachtwoord of het bestellen van een bepaald drankje vaak een barkeeper attenderen op het probleem. Dat is niet het geval in de gay-scene.”

  Behalve dit soort waarschuwingssignalen hoopt Harps ook dat er een campagne komt waardoor er een cultuuromslag ontstaat. ,,Dat is met #Metoo al voor een belangrijk deel gelukt en dat zou ook in de homo-scene moeten gebeuren. Ik wil daar graag aan meehelpen en over meedenken.”

  Blij met signaal
  Het COC zegt blij te zijn met het signaal van Harps. ,,Dit speelt inderdaad ongetwijfeld ook bij mannen en natuurlijk moeten we dat aanpakken als andere mannen denken dat dat normaal gedrag is”, zegt woordvoerder Philip Tijsma.

  Volgens Tijsma verwacht het COC echter ook al veel van het wetsvoorstel van PvdA en CDA om seksuele intimidatie strafbaar te stellen. ,,Het onderwerp staat volop in de aandacht en als die wet er komt, wordt nog eens nadrukkelijk duidelijk wat verboden is. Dat zou preventief moeten werken. Maar we gaan uiteraard graag in gesprek met Harps om te zien wat er nog meer nodig is.”

  Bron: de Stentor >>

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 11 ▪︎ leden online: 6
NovaJ, Kaylee, Lyn, Moontje, Joannepark, Saar
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.227, reacties: 12.421, actieve leden: 1.021