Manifestatie ‘No Blame, but Change’ tegen seksueel geweld op het Museumplein 29/1/22

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Manifestatie ‘No Blame, but Change’ tegen seksueel geweld op het Museumplein 29/1/22

  • Dit onderwerp bevat 3 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 31/01/2022 om 20:52 door Luka.
4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Auteur
    Reacties
  • #270059
    Luka
    Moderator

      De manifestatie tegen seksueel geweld die zaterdag op de Dam zou plaatsvinden, is verplaatst naar het Museumplein. Dit vanwege de verwachte drukte.

      Tijdens de manifestatie laten diverse sprekers en musici hun stem horen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. BEELD GETTY IMAGES

      Tijdens de manifestatie, die om 12 uur begint, zal er een podium zijn waarop diverse sprekers en musici hun stem kunnen laten horen, onder wie Sara Alaoui-Dekker. Zij is zelf slachtoffer van seksueel geweld en oprichter van de Stichting Together We Rise, die slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld begeleidt. Ook cabaretière Karin Bloemen heeft toegezegd op te treden.

      Enkele andere bekende sprekers zijn de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim (D66), Amnesty-directeur Dagmar Oudshoorn, FNV vice-voorzitter Kitty Jong, PvdA-kamerlid Attje Kuiken en strafrechtadvocaat Richard Korver. Ook zangeres Hiske Bongaarts, onder andere bekend van The Voice of Holland, zal van zich laten horen.

      Tijd voor actie
      De misstanden rond het tv-programma The Voice of Holland zijn initiatiefnemer Mandy Sleijpen, zelf slachtoffer van seksueel misbruik op jonge leeftijd, niet in de koude kleren gaan zitten. De directeur van Wij zijn M, een stichting die het taboe rondom seksueel misbruik wil doorbreken, vindt het tijd voor actie. “Ik wil met de manifestatie laten zien dat vrouwen niet alleen staan.”

      Bron: Parool >>

      #270097
      Luka
      Moderator
      Topic starter

        The Voice-schandaal trok honderden demonstranten naar Museumplein: ‘Er is een beerput opengegaan’

        Enorm groot was de opkomst van de demonstratie tegen seksueel geweld zaterdagmiddag in Amsterdam niet, maar de aanwezige vrouwen hebben vrijwel allemaal hun eigen verhaal. ,,Er is een beerput opengegaan.”


        Isabella van Diepen (19) uit Breda voert actie namens Amnesty International. Zelf had ze een kleine drie jaar geleden ook een nare ervaring tijdens het uitgaan. ©Jean-Pierre Jans

        ‘Alleen Ja is Ja’; ‘Stop Victim Blaming’; ‘Seks is gedeeld genot tussen gelijken’. Honderden meisjes, vrouwen en ook mannen staan zaterdagmiddag op het Museumplein om onder het motto ‘No blame but Change’ te demonstreren tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Aanleiding zijn alle onthullingen rond The Voice of Holland, vertelt initiatiefneemster Mandy Sleijpen. ,,Die verhalen kwamen hard binnen bij mij. Er is een beerput open gegaan. Als ik nu niet opsta, gebeurt er straks weer niets.”

        Sleijpen kan het weten, van haar 8ste tot haar 14de werd ze misbruikt door haar opa. Met de Stichting Wij zijn M probeert ze al jaren via educatie het taboe rond misbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag te doorbreken. ,,Nu moeten we doorpakken, de slachtoffers moeten worden gehoord.”

        In een week tijd wist ze een complete demonstratie uit de grond te stampen, met naast slachtoffers aan het woord sprekers als PvdA-kamerlid Attje Kuiken en strafrechtadvocaat Richard Korver. Vriendin Karin Bloemen, in haar jeugd slachtoffer van seksueel misbruik, fungeerde als spreekstalmeester en zangeres Hiske Bongaarts, in 2019 kandidate in TVOH, trad op.

        Nooit mogen gebeuren
        Sleijpens oproep vindt weerklank, zo blijkt op het Museumplein. Vrijwel alle aanwezige vrouwen hebben te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag, klein of groot. Neem Isabella van Diepen, net 17 was ze als ze met vriendinnen een avond uitging in Breda ,,We stonden midden in de club, toen ineens iemand mijn topje naar beneden trok en aan me zat. Niemand die er iets van zei, ik was in shock. Ik ben direct weggegaan en alleen naar huis gelopen.”

        Isabella, inmiddels 19, zoekt de schuld eerst bij zichzelf. ,,Zo’n kort topje aantrekken is misschien ook wel vragen om problemen.” Pas drie jaar later komt ze, mede door gesprekken met anderen, tot een geheel andere conclusie. ,,Dit is gewoon niet oké en had nooit mogen gebeuren.” Nu is ze actief voor Amnesty International in Leiden, waar ze inmiddels studeert. Daar helpt ze met de actie Let’s talk about Yes, over het belang van wederzijdse instemming bij seks.

        Een meter of dertig verderop staat Anna (33) uit Amsterdam. ‘Deze boy gaat wel leren wat consent is’, staat op het karton te lezen dat ze voor haar buik houdt. ,,Ik weet pas een paar dagen dat ik zwanger ben”, lacht ze. Waarom ze op het Museumplein staat? ,,Ik kon gewoon niet níet komen. Zeven jaar geleden werd ik verkracht.” Zoals bij de meeste slachtoffers niet door een vreemde, maar door een bekende. ,,Iemand waarvan ik dacht dat het een vriend was.”


        De 66-jarige Greet uit Castricum is boos. ©Jean-Pierre Jans

        Kerk en de scouting
        Lang heeft ze zich schuldig gevoeld. ,,Nee zeggen is lastig en met de zwarte band karate die ik bezit is het zelfs nog véél lastiger. Want dan zou ik toch terug moeten kunnen vechten?” Inmiddels voelt ze zich beter, maar dat heeft haar veel therapie, kracht en energie gekost. ,,Elke dag komt het nog terug.”

        Niet iedereen wil praten over de eigen ervaringen. Een voorbeeld is de 66-jarige Greet uit Castricum. Ze is razend, zegt ze. ,,Toen ik een halve eeuw terug jong was, speelde dit al. Seksueel grensoverschrijdend gedrag gebeurt in de kerk, op de scouting, in het zwembad en vrouwen zijn altijd het slachtoffer. Waar blijven de mannen?”

        Mannen krijgen er ook van langs van spreker Daryll Ricardo Landbrug, jongerenwerker en kandidaat-raadslid voor BIJ1 in Amsterdam. ,,We leven in een patriarchaat, een giftige door mannen gedomineerde samenleving”, houdt hij de aanwezigen voor. ,,Als BIJ1 zullen wij straks in de Raad bij elk beleidsonderwerp ook focussen op mannelijke dominantie.”


        Anna uit Amsterdam zal haar zoon leren dat seks alleen met expliciete consent plezierig en toegestaan kan zijn. ©AD/David Bremmer

        Wereldwijd probleem
        Toch zijn er genoeg mannen die het probleem inzien, in ieder geval op het Museumplein. De 30-jarige Roland Visser uit Nijmegen vindt het belangrijk om aanwezig te zijn. ,,Seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt helaas voor een belangrijk deel door mannen wordt veroorzaakt. We moeten weg van die houding van ‘een paar meisjes willen scoren’.”

        Engelsman Tom O’Keeffe (34) is met een Nederlandse vriend meegekomen. ,,Hij vertelde me over The Voice en deze demonstratie.” Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een wereldwijd probleem, weet hij maar al te goed. ,,Ik kom uit het Verenigd Koninkrijk, werk in Madrid en woon in Amsterdam. Dit komt helaas overal voor.”

        Heel groot is de opkomst op het Museumplein overigens niet. Waar de politie met duizenden actievoerders rekening hield, zijn het er uiteindelijk 750 tot 1000. Organisator Mandy Sleijpen is niet verbaasd. ,,Ik heb vooraf al gezegd dat het er veel minder zouden zijn. Dit is zo’n gevoelig thema, veel slachtoffers mailden mij al dat ze niet durfden te komen.” Zelf spreekt ze van een succes. ,,Misschien moet ik dit elk jaar gaan doen. We moeten nu doorpakken.”


        Engelsman Tom O’Keeffe is één van de mannen die is gekomen naar de demonstratie. ©Jean-Pierre Jans

        Sleijpen beklemtoont dat vrouwen uiteraard het vaakst slachtoffer zijn, maar dat ook jongens en mannen getroffen worden. ,,Bijna de helft van de meisjes en 17 procent van de jongens maakt voor zijn of haar 18e een strafbare vorm van fysiek seksueel geweld mee, blijkt uit onderzoek.”

        Gehoord worden
        Actrice en zangeres Karin Bloemen, die het programma aan elkaar praatte, zegt na afloop blij te zijn dat ze kon helpen. Als jong meisje werd ze jarenlang misbruikt door haar stiefvader. In haar boek Mijn Ware Verhaal uit 2019 vertelt Bloemen het allemaal. ,,Dit gaat me aan het hart, zoveel vrouwen hebben mij naar aanleiding van mijn boek hun verhaal gemaild of verteld.”

        Ze gebruikt de gelegenheid om slachtoffers advies te geven. ,,Het belangrijkste is dat zij zich gehoord en serieus genomen voelen. Praten helpt enorm, helaas gebeurde dat vroeger minder dan nu. Hoeveel moeders en ouders niet zeiden ‘loop niet zo te zeuren’.

        Het is de boodschap die zangeres en oud The Voice-kandidaat Hiske Bongaarts de slachtoffers in het publiek eveneens meegeeft. ,,Ik hoor je, ik zie je, ik geloof je en ik sta naast je”, zingt ze.


        Karin Bloemen spreekt tijdens manifestatie tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag onder de titel ‘No blame, but change’ op het Museumplein. de maatschappelijke en politieke agenda komt. ©ANP

        Bron: AD.NL >>

        #270108
        Malinche
        Lid LSG

          Ik was er ook. En meer mannen, lotgenoten. Vrouwen kunnen daders zijn, jongens kunnen slachtoffer zijn.
          Het gaat over macht en het ontbreken van empathie. Over geilheid en een tekort aan geweten.
          Ik heb Daryll Landbrug aangesproken en hij heeft geluisterd. Hij zou erover gaan nadenken, zei hij.

          Volgende keer meer mannen lotgenoten ?

          #270125
          Luka
          Moderator
          Topic starter

            Veel boze mannen demonstreren tegen misbruik vrouwen: „Praat erover!”

            Demonstratie Opvallend veel mannen lieten zich zaterdagmiddag zien bij een manifestatie tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag op het Amsterdamse Museumplein. Wat bracht hen op de been?


            Op het Museumplein in Amsterdam was zaterdag een een demonstratie tegen grensoverschrijdend gedrag. Foto’s Daniël Niessen

            Het is zaterdagmiddag ergens halverwege de manifestatie als twee vrouwen op leeftijd, zeventigers en vreemden van elkaar, te midden van de menigte in gesprek raken. „Wij konden er nooit over praten”, concluderen de twee na hun ontmoeting, waarbij Tineke de Rijk (72) het verhaal van haar 79-jarige generatiegenoot aanhoort: ze blijkt in haar jeugd te zijn misbruikt en heeft daar haar hele leven mee geworsteld.

            Dat moet anders voor de vrouwen van nu, en daarom vandaag op het Museumplein in Amsterdam voor de manifestatie No blame, but change. Die werd georganiseerd door Wij zijn M, een stichting die het taboe rondom seksueel misbruik bij kinderen wil doorbreken. Aanleiding voor de betoging is het schandaal rond seksueel wangedrag bij het tv-programma The Voice of Holland, al benadrukken de sprekers op het podium vooral dat het probleem maatschappijbreed is.

            De opkomst is uiteindelijk met zo’n vijfhonderd mensen aanzienlijk lager dan de duizenden mensen waarop de politie vooraf had gerekend. „Veel slachtoffers durven niet te komen”, zegt organisator Mandy Sleijpen (35) na afloop van de anderhalf durende bijeenkomst. „Maar het maakt me niet uit. Al sta je hier met z’n vijven. Er móet iets veranderen.”

            Het valt op dat veel mannen hun steun betuigen. Ze tonen borden met teksten als „wegkijken is geen optie” en „een echte vent heeft consent”. Er zijn mannen die uit steun zijn meegekomen met hun vrouw of vriendin, maar ook mannen die zich juist omdat ze man zijn willen laten horen.

            Ben Little: ‘Grensoverschrijdend gedrag wordt vaak als een grapje weggezet’


            Ben Little uit het Zuid-Afrikaanse Kaapstad

            Ben Little (21) uit het Zuid-Afrikaanse Kaapstad studeert Media- en Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

            Hij is samen met zijn vriendin en twee vrienden aanwezig. „Ik ben vooral boos en verontwaardigd dat het wetsvoorstel seksuele misdrijven pas op z’n vroegst in 2024 wordt ingevoerd. Dat kan veel sneller.

            „Ik heb in mijn eigen vriendengroep geen gevallen van seksueel geweld meegemaakt. Wel heb ik gehoord van een vriend dat een jongen die te ver ging bij een meisje, door zijn vriendengroep eruit is gegooid. Maar dat hoor je niet vaak, veel gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, met name van mannen richting vrouwen, worden licht opgevat. Het wordt als een grapje weggezet.”

            Vergeleken met zijn thuisland Zuid-Afrika merkt hij dat er in Nederland een hele andere cultuur is als het gaat om daten. „Het verwachtingspatroon is anders. Hier in Nederland is het allemaal veel losser. Ik heb vaak het gevoel dat mannen iets terug verwachten van vrouwen als ze een afspraakje hebben geregeld via bijvoorbeeld een datingapp. Dat ze er altijd iets fysieks voor terug zouden moeten krijgen. Zuid-Afrika is religieuzer en wat dat betreft terughoudender.

            „Educatie is belangrijk. Ik denk dat het vanaf ongeveer je zestiende een rol gaat spelen. Ook universiteiten moeten hun verantwoordelijkheid nemen en dit onderwerp veel vaker bespreekbaar maken. Het is een verborgen probleem. Hoe kun je een probleem oplossen als je er niet over praat?”

            Aart-Jan van der Zon: ‘Een man wordt soms gezien als een jager’


            Aart-Jan van der Zon uit Hillegom en zijn vriendin Saskia uit Haarlem

            Aart-Jan van der Zon (70) uit Hillegom is samen met zijn vriendin Saskia (60) uit Haarlem.

            Hij is speciaal naar Amsterdam afgereisd voor de manifestatie. „De opkomst is een stuk lager dan wij dachten, we hadden veel meer mensen verwacht, maar het is goed om hier te zijn.

            „Toen ik jong was, merkte je dat er met vrouwen wat hoffelijker werd omgegaan. Bij de dansles leerde je hoe je een vrouwelijke danspartner kon begeleiden en dat je de deur voor haar moest openhouden. Er was meer een etiquette.”

            „Een man wordt soms gezien als een soort jager. Maar hij moet uitkijken hoe hij dan jaagt, want vrouwen zijn geen prooi. Dat is iets wat mannen moeten leren.

            „Bij macht is het een heel ander verhaal. Ik heb altijd leidinggevende functies gehad in het onderwijs. Daar kan het een blinde vlek zijn. Maar het kan ook doorslaan de andere kant op. Een vroegere collega van mij op een basisschool in Haarlem is in het verleden een keer beschuldigd van handtastelijkheden door een meisje van groep acht en direct op non-actief gezet. Terwijl achteraf uit onderzoek bleek dat er niets was gebeurd. Ik vind dat we dat geluid ook moeten laten horen.”

            De misstanden bij het tv-programma The Voice of Holland hebben hem boos gemaakt, maar hij wil niet dat het onderwerp wordt gekaapt door kortstondige sensatie. „Ik heb wel het gevoel dat dit momenteel gebeurt. Terwijl het veel meer zou moeten gaan over omgangsvormen tussen mannen en vrouwen. De manier waarop het spel gespeeld wordt. Dat is iets wat twee kanten opgaat. Want het is toch het leukste spel om te spelen.”

            Geert Noordzij: ‘Kleedkamer broedplaats voor grensoverschrijdend gedrag’


            Geert Noordzij uit Amsterdam met links partijgenoot Erva Calkin

            Geert Noordzij (18) is na het behalen van zijn gymnasiumdiploma vooral actief als klimaatactivist en is kandidaat raadslid voor de PvdA in Amsterdam.

            Hij is samen met een jonge groep PvdA-leden op de manifestatie afgekomen. „Ik merk zelf dat met name kleedkamers een broedplaats zijn voor grensoverschrijdend gedrag. Het wordt dan weggelachen door mannen. Zowel op school als op de sportclub merk je dat geregeld en het is dan toch vaak moeilijk om iemand erop aan te spreken. Het wordt weggezet als grap, maar mannen onderling hebben hier ook een taak in. Daar is moed voor nodig.

            „De bredere oplossing ligt bij de politiek en in het onderwijs, denk ik. Zij moeten dit onderwerp veel vaker aan de orde stellen en zorgen voor een betere zedenwet. Nu moeten we twee jaar wachten op een nieuwe wet en dan moet ik nog maar zien of er echt iets concreet overblijft. Daarom is dit soort manifestaties ook zo belangrijk.

            „Ik vind het bijzonder dat er zoveel mensen op af zijn gekomen. Maar ik hoop dat het geen hype is en dat de aandacht voor dit probleem doorzet. Dat vergt uithoudingsvermogen.”

            Etienne Brinkman: ‘Veel mannen kunnen niet omgaan met ‘nee’’


            Etienne Brinkman uit Amsterdam

            Etienne Brinkman (35) uit Amsterdam is verpleegkundige bij de GGD en het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis.

            Sinds hij op Netflix het optreden van de in 2018 van seksueel wangedrag beschuldigde Amerikaanse stand-up comedian Aziz Ansari zag, is hij zich meer bewust geworden van het probleem.

            „Sindsdien hoor ik van veel meer vrouwen dan ik had verwacht dat ook zij een ervaring hebben met grensoverschrijdend gedrag. Veel mannen kunnen niet omgaan met ‘nee’. Ik ben dan ook niet echt gechoqueerd door de onthullingen bij The Voice. Een vriendin van mij heeft ook blond haar, blauwe ogen en een mooi koppie. Die laten we echt niet alleen naar huis fietsen.

            „Het is vaak zo dat mannen blijven doordrammen. Het is toch een statusding dat je vrouwen regelt. En je gaat een afwijzing niet aan de grote klok hangen.

            „Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt vaak voor tijdens het uitgaan, waar mensen onder invloed van alcohol de controle over hun impulsen verliezen. Ook mannen zijn het slachtoffer, dan merk je ook in de gayscene waar dit gedrag veel voorkomt en wordt gebagatelliseerd. Dat moet anders.”

            Bron: NRC.NL >>

          4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
          • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
          gasten online: 28 ▪︎ leden online: 7
          Lyn, Mark, Moderator, Kaia, Leentje, Lotteeh, LSG
          FORUM STATISTIEKEN
          topics: 3.769, reacties: 21.168, leden: 2.814