Liese Custers wil met de site ‘Overleefd’ het taboe rond partnergeweld doorprikken

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Liese Custers wil met de site ‘Overleefd’ het taboe rond partnergeweld doorprikken

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 05/11/2021 om 20:51 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #264561
  Luka
  Moderator


   Liese Custers wil met de site ‘Overleefd’ het taboe rond partnergeweld doorprikken © David Legreve

   “Ik dacht lang dat het mijn schuld was”

   De 21-jarige Liese Custers uit Berlaar maakt via haar site ‘Overleefd’ het taboe rond partnergeweld bespreekbaar. Liese werd jarenlang zelf verbaal, fysiek en seksueel mishandeld binnen een langdurige relatie. “Vrouwen sturen me nu berichtjes dat ze dankzij mijn getuigenissen zich niet meer alleen voelen”, vertelt Liese.

   “Ik was 14 jaar en mijn toenmalige partner was zes jaar ouder. Ik denk dat ik door de verwerking van de scheiding van mijn ouders naar een houvast zocht en dacht dat ik die bij hem had gevonden. Het is pas jaren later dat ik besefte dat het zo niet verder kon.” Liese, studente Marketing, werd jarenlang fysiek, mentaal en seksueel mishandeld door haar ex-partner. Na exact vijf jaar en tien maanden kon ze uit de gewelddadige relatie ontsnappen, waardoor ze naar eigen zeggen een overlever werd. Liese wil nu andere vrouwen die gelijkaardige situaties hebben meegemaakt of nog steeds meemaken helpen via haar blogsite ‘Overleefd’. “Helpen met het verlaten van een gewelddadige relatie, helpen bij hun heel proces of anderen advies wil geven om dierbaren te helpen bij voorgenoemde situaties. Ik merk dat er nog steeds een taboe rond partnergeweld hangt”, zegt Liese.

   Schaamte
   “Ook als slachtoffer is het niet altijd duidelijk dat hetgeen je meemaakt mishandeling is. Bij mij gebeurde het geleidelijk aan. Als je een kikker in een pot met kokend water gooit, springt die er gewoon terug uit. Maar als je de pot beetje bij beetje begint op te warmen, blijft die zitten. In een latere fase van de relatie, die eind vorig jaar stopte, had ik pas echt door dat ik niet meer veilig was. In mijn geval wist ook niemand in mijn omgeving dat ik mishandeld werd. Mijn ouders vielen uit de lucht. Uiteindelijk heb ik de kracht gevonden om een klacht neer te leggen tegen mijn ex-partner bij de politie. Ik dacht lang dat het mijn schuld was, ik schaam me er zelfs nog steeds over. Ik besef dat het oké is om je zo te voelen. Dat is ook iets dat ik zelf altijd meegeef aan anderen met een gelijkaardige situatie; dat het oké is om de emoties te voelen en dat het goed komt.”

   Reacties
   “Ik kon met mijn verhaal terecht bij een vriendin die hetzelfde heeft meegemaakt. Erover praten helpt. Maar ik besef dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Aangezien ik graag schrijf en ik het taboe wil doorprikken, leek het me wel wat om een blog te starten. Ik probeer nu elke week op ‘Overleefd’ een artikel te posten. Dat kan gaan van het opnieuw vinden van vertrouwen, het verwerkingsproces tot de emoties die erbij gepaard gaan en de confrontatie met jouw ex-partner”, legt Liese uit. “Ik merk dat ik met mijn blog heel wat mensen aanspreek. Vrouwen van alle leeftijdscategorieën sturen me berichtjes, dat ze kracht putten uit mijn verhaal en zich niet meer alleen voelen. Het is mooi dat ik uit die periode toch nog iets positiefs heb gehaald.” Meer informatie op http://www.overleefd.be

   Bron: HLN.be >>

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 18 ▪︎ leden online: 2
  Lisa36, Vinnie
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.766, reacties: 21.156, leden: 2.812