Klokhuis – Je lijf is van jou

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 01/05/2023 om 23:55 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #276960
  Luka
  Moderator

   Weet jij welke aanrakingen oké zijn en welke niet? Elkaar aanraken doe je alleen als je zeker weet dat de ander het ook wil. Voor volwassenen bestaan er speciale regels voor het aanraken van kinderen. Ze mogen niet aan je lijf zitten onder je ondergoed: dat is verboden. Ze mogen geen seksuele dingen doen met kinderen. Ook niet online. Als het gebeurt, is het nooit de schuld van het kind. Pauline vertelt wat zij heeft meegemaakt als kind. Nizar praat met Iva Bicanic over wat kinderen kunnen doen als het hun is overkomen. Marie-Mae zingt een lied over een verwarrend geheim.

   Of kijk de aflevering op de site van het Klokhuis >>

   #276961
   Luka
   Moderator
   Topic starter

    Internationale lof voor Klokhuis-aflevering over ongewenste aanrakingen

    Het NTR-kinderprogramma Het Klokhuis is wereldwijd in de aandacht gekomen dankzij een recente aflevering over ongewenste aanrakingen bij kinderen.

    Zo is de aflevering geselecteerd voor Input 2023, een groot evenement in Taiwan voor publieke omroepen wereldwijd, en viel de aflevering in Japan in de prijzen op het bekendste educatiefestival van de wereld. Ook werd de aflevering genomineerd voor een Gouden Roos, een van de meest prestigieuze tv-prijzen in Europa.

    In Je lijf is van jou spreekt presentator Nizar El Manouzi met een kinderpsycholoog en een slachtoffer van kindermisbruik over aanrakingen en de grenzen die daarbij horen. Er wordt onder meer uitgelegd dat volwassenen kinderen niet zomaar overal mogen aanraken en dat het niet de schuld is van het kind als dat toch gebeurt.

    Evenwichtsoefening
    Op sociale media zijn docenten en ouders lovend over de manier waarop Het Klokhuis het onderwerp bespreekbaar maakt. Dat merkt ook eindredacteur Anneke Dorsman. “Misbruik van kinderen is een van de ergst denkbare onderwerpen om te bespreken. Maar het is wel iets dat veel kinderen overkomt”, zegt ze tegen het ANP. Volgens cijfers van de Nationaal Rapporteur Seksueel Geweld tegen Kinderen krijgt een op de drie de kinderen voordat ze 18 zijn te maken met ongewenste aanrakingen.

    Volgens Dorsman was het maken van de aflevering een behoorlijke uitdaging, onder meer omdat de makers kinderen niet onnodig angstig wilden maken: “Het was een flinke evenwichtsoefening om dat op een goede manier te doen. Je wilt waarschuwen voor wat er kan gebeuren, maar je wilt kinderen tegelijkertijd niet bang maken voor intimiteit en seks.” Kinderpsycholoog Iva Bianic, die ook in de aflevering te zien is, was daarom ook nauw betrokken bij de voorbereiding van de aflevering.

    Naast de interviews is ook het lied ‘Een soort van’ te horen, geschreven door Jurrian van Dongen en gezongen door Marie-Mae van Zuilen. Dat nummer beschrijft de gevoelens van een meisje dat misbruikt wordt door een kennis. Een soort van werd deze week beloond met de Willem Wilmink Prijs voor het beste kinderlied.

    Je lijf is van jou is terug te kijken op de website van het Klokhuis.

    Bron: NOS.nl >>

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 17 ▪︎ leden online: 2
   Leentje, Chris
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.787, reacties: 21.267, leden: 2.865