Kindermishandeling weinig gemeld door leraren, ondanks strengere meldcode

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Kindermishandeling weinig gemeld door leraren, ondanks strengere meldcode

  • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 22/11/2019 om 20:13 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Reacties
  • #246667
    Luka
    Moderator

      “In mijn dertigjarige onderwijscarrière heb ik drie meldingen van kindermishandeling gedaan”, vertelt basisschooldirecteur Hans Vos. “Ik heb het idee dat we onze leerlingen goed in de gaten houden, en weten wat er thuis speelt. Maar wellicht missen we ontzettend veel.”

      Volgens minister Hugo de Jonge (VWS) zit in iedere klas gemiddeld één kind dat thuis wordt verwaarloosd of misbruikt. Jaarlijks gaat het om zo’n 119.000 kinderen, en tientallen van hen overleven dat geweld niet. Er wordt al jaren van alles gedaan om deze aantallen naar beneden te krijgen. Tv-campagnes, een heuse taskforce en sinds zes jaar een wettelijke meldcode die begin dit jaar stevig is aangescherpt.

      Sinds 2019 moet elke school, zorginstelling en gemeente bij een ernstig vermoeden van kindermishandeling melding doen bij organisatie Veilig Thuis. Bedoeling is om slachtoffers eerder te ontdekken en sneller hulp te bieden.

      Drempel om te melden
      Ondanks de strengere meldcode blijft het aantal meldingen uit het onderwijs aan Veilig Thuis, opvallend laag. In de eerste helft van 2018 ging het volgens CBS-cijfers om slechts twee procent van alle meldingen. En de eerste maanden van dit jaar om een schamele vier procent.

      Uit recent internationaal onderzoek blijkt het aantal meldingen uit het onderwijs in Engeland en Duitsland veel hoger te zijn. “In Engeland gaat dat om 25 procent en in Duitsland om 21 procent van alle meldingen”, vertelt hoogleraar Orthopedagogiek Hans Grietens. “In die landen is de drempel om kindermishandeling te melden blijkbaar veel lager.”

      “Nederlandse leerkrachten willen het vertrouwen van de ouders niet verliezen”, weet Tea Hol, directeur van de vereniging voor aandachtsfunctionarissen LVAK. “En ze weten vaak niet goed hoe ze het moeten aanpakken als ze zich zorgen maken over kinderen in hun klas. Ook al is er nu een duidelijke meldcode.”

      Kim van Laar heeft in jaar jeugd zelf te maken gehad met mishandeling. Zij geeft nu met Team Kim les op scholen om kindermishandeling bespreekbaar te maken. Zij zegt onomwonden dat docenten soms het lef niet hebben om actie te ondernemen. “Mensen willen kindermishandeling liever niet zien. Het maakt hun onmachtig. Daarom doen de meesten helemaal niets.”

      Aandachtsfunctionaris
      Het kabinet verwacht sinds de invoering van de strengere meldcode van scholen dat zij een aandachtsfunctionaris kindermishandeling aanwijzen; hij of zij is degene met wie collega’s dienen te overleggen over hun zorgen om een kind. Maar dat heeft het kabinet niet verplicht gemaakt. Wel is in de wet opgenomen dat er een ‘deskundig persoon’ op school moet zijn.

      Schoolleider Hans Vos heeft geen aandachtsfunctionaris op basisschool de Lispeltuut. En heeft niks met protocollen. “Ik begrijp dat we iedereen moeten redden van ellende, maar ik geloof niet dat zo’n verplichte meldcode werkt. Als ouders worstelen met opvoeden, dan ga je helpen.”

      Tea Hol noemt deze werkwijze risicovol. “Als een school de verplichte meldcode niet nodig denkt te hebben, dan zie je onvoldoende wat er aan de hand is. Onderzoek wijst uit dat er gemiddeld één kind in de klas wordt verwaarloosd of mishandeld. Als je de verplichte meldcode nauwelijks gebruikt, dan zie je niet voldoende, en ontneem je het kind als ook de ouders een kans op hulp.”

      Bron + filmpje: NOS.NL >>

      #246668
      Luka
      Moderator
      Topic starter

        De Jonge schrikt van cijfers niet gemelde kindermishandeling

        Minister De Jonge vindt kindermishandeling “het grootste geweldsvraagstuk van deze samenleving”. Hij zegt dat in een reactie op het bericht dat de verplichte screening op kindermishandeling niet werkt. “Kennelijk worden er nog gevallen gemist en dat kunnen we ons echt niet veroorloven.”

        Kinderarts Van de Putte, die voorzitter is van het Landelijk Expertisecentrum Kindermishandeling, zei vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal dat de verplichte screening, die in 2011 is ingevoerd, te weinig resultaat heeft.

        Zij zegt dat bijvoorbeeld huisartsen en eerstehulpposten de vragenlijsten die in omloop zijn, op zich goed invullen. “Maar je kunt je afvragen of je zo’n complex probleem als kindermishandeling wel door middel van een set van vijf tot zeven vragen kunt opsporen.”

        Weinig effect
        In de praktijk blijkt volgens haar dat de screening maar weinig effect heeft. Van de 55.000 kinderen die door huisartsen werden gescreend, werden er maar negen verdenkingen gemeld bij Veilig Thuis, het meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Later bleek dat 478 kinderen uit deze groep alsnog bij Veilig Thuis in beeld kwamen.

        De Jonge is van het verhaal van Van de Putte geschrokken. “Ik vond het echt slechte cijfers.” Hij roept iedereen op om vermoedens van kindermishandeling te melden. “We hebben iedereen, echt iedereen, nodig om de cirkel van geweld te doorbreken.”

        Hij zegt verder dat er ook sectoren in de zorg zijn, die het wel goed doen. “Bij de spoedeisende hulp bijvoorbeeld wordt heel accuraat gemeld als er signalen van kindermishandeling zijn.”

        Nieuwe meldcode
        De minister wijst erop dat er op 1 januari een nieuwe meldcode komt voor alle professionals die met kinderen werken. Daardoor weten ze beter wanneer en waar ze moeten melden dat er aanwijzingen zijn voor kindermishandeling. Maar hij wil ook met Van de Putte en andere kinderartsen in gesprek “om te kijken wat we beter kunnen doen”.

        Volgens Van de Putte zou iedereen die met kinderen werkt een verplichte training moeten krijgen. “Zodat ze alert worden en zich sneller afvragen: klopt het verhaal dat verteld wordt wel bij het letsel dat ik zie?”

        Bron: NOS.NL >>

      2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
      gasten online: 21 ▪︎ leden online: 1
      Lotteeh
      FORUM STATISTIEKEN
      topics: 3.761, reacties: 21.135, leden: 2.802