Kabinet komt met nationale aanpak van seksueel wangedrag en commissaris

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Kabinet komt met nationale aanpak van seksueel wangedrag en commissaris

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 26/02/2022 om 21:23 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #270457
  Luka
  Moderator

   Het kabinet komt met een “nationale aanpak” van seksueel wangedrag. Mariëtte Hamer, momenteel voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), is aangesteld in de nieuwe rol van regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Vanuit die rol gaat zij het kabinet “gevraagd en ongevraagd” adviseren over de aanpak van seksueel wangedrag.

   Dat maken de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag bekend.

   Het ministerie van OCW, waaraan Hamer zal rapporteren, schrijft dat het “noodzakelijk is om nu een doorbraak te forceren”. De recente onthullingen over wangedrag bij voetbalclub Ajax en het programma The voice of Holland maken dit volgens het ministerie duidelijk.

   Hamer wordt benoemd voor een periode van drie jaar. “Met Hamer willen we meer doen aan bewustwording en een veilige cultuur, want intimidatie en misbruik horen niet thuis in Nederland”, zo schrijft het kabinet in een persbericht.

   De SER-voorzitter moet een boegbeeld worden en het patroon van genderstereotypering en machtsmisbruik helpen doorbreken, aldus het kabinet. Het is nog niet duidelijk onder welk ministerie Hamer officieel gaat vallen.

   Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf zegt dat het kabinet werkt een cultuurverandering. Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) schrijft dat Nederland met een groot probleem kampt. “Het hoort vanzelfsprekend te zijn dat je je thuis en op je werkt veilig voelt, en je er jezelf kan zijn. Maar dat is het helaas niet. Het is duidelijk dat we meer actie moeten ondernemen. En dat begint met het voorbeeld aan de top.”

   Bron: NU.NL >>

   #270573
   Luka
   Moderator
   Topic starter

    Zoektocht Kamer: wet alleen niet genoeg in aanpak grensoverschrijdend gedrag

    “De moed zakt mij een beetje in de schoenen. Waar gaan we beginnen? Hoe gaan we dit voor elkaar krijgen?”

    Aan het woord is VVD-Kamerlid Harry Bevers. Het is woensdagavond, tegen achten en het Kamerlid heeft dan al enige tijd zitten luisteren naar werknemers, werkgevers, hulpverleners en overige betrokkenen in de cultuurindustrie.

    Onderwerp van gesprek: deelnemers aan tv-programma’s beschermen op het gebied van machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag. Directe aanleiding: wat naar boven kwam in de uitzending van BOOS over The Voice of Holland en een daaropvolgend manifest waarin cultuur en mediamakers zich uitspreken tegen de misstanden in hun sector. “We kijken niet meer weg” heet het manifest.

    De eerste spreker is zangeres Aafke Romeijn. Vlak na de uitzending van BOOS, zo vertelt ze, was er in appgroepen waarin ze met andere artiesten zit vooral “verbazing over de verbazing”. De misstanden in de sector, de machtsverhoudingen, “wij wisten dit al heel lang”. Romein spreekt over het grote machtsverschil tussen degenen die leiding geven in de cultuur en degenen op de werkvloer.

    Cultuurverandering
    Dat het probleem zich niet alleen in de mediasector voordoet, werd in de weken na de BOOS-uitzending duidelijk en komt gaandeweg het rondetafelgesprek in de Kamer ook steeds meer ter sprake: het speelt overal. In het buurthuis, in de voetbalkantine, op de werkvloer bij een advocatenkantoor. 30 procent van de werkende vrouwen krijgt met aanranding te maken, vertelt Willy van Berlo expertisecentrum seksualiteit Rutgers.

    Na de uitzending nam het aantal klachten met de helft toe, vertelt Rosa Jansen van Slachtofferhulp.

    Er wordt gesproken over vertrouwenspersonen en meldpunten, maar de aanwezigen zijn er ook wel van doordrongen dat het probleem niet kan worden opgelost met al dan niet goed bereikbare of bekende meldpunten. Het gaat om gedragsverandering, en, zo betogen de meeste sprekers: hoeveel wetten en regels ook, papier kan gedrag niet veranderen. Het gaat om cultuurverandering, maar hoe bereik je dat?

    Taak voor onderwijs
    De Rutgersstichting ziet een grote taak weggelegd voor het onderwijs, en dan echt vanaf groep 1. Maar wel doorlopend naar de bovenbouw. “Seksuele voorlichting gaat nu nog vaak over hoe je voorkomt dat je een soa krijgt en dat soort zaken. Nog veel meer zou het over wensen en grenzen bij seks moeten gaan.” Probleem daarbij, betoogt Van Berlo, is dat scholen zelf kunnen invullen wat ze wel en niet behandelen. Zo kan het toch voorkomen dat opgroeiende jonge kinderen maar weinig meekrijgen over wensen en grenzen.

    Ook werkgevers in de mediasector zijn door de Kamer uitgenodigd. Sven Sauvé van RTL en Paul Römer van Talpa betogen dat het probleem breder is dan de mediawereld alleen. Beiden voelen wel een “extra morele verantwoordelijkheid”. Een angstcultuur binnen Talpa ziet Römer niet. Er wordt wel gesproken over het inzetten van ‘intimiteitscoaches’ en over betere gesprekken vooraf met jonge deelnemers over risico’s. RTL-topman Sauvé vertelt dat ze “zo’n vijf jaar geleden al begonnen zijn met een cultuurproject”. De vraag hoe het kon dat de misstanden bij The Voice door dit cultuurproject onopgemerkt bleven blijft onbeantwoord.

    Na een paar uur luisteren is bij GroenLinks-Kamerlid Westerveld de “verbazing over de verbazing” van Aafke Romeijn het meest blijven hangen. “Dat schetst precies het probleem. Dat het al jaren bekend is, maar er niet wordt ingegrepen.”

    De vraag is wat de Kamer nu verder kan. Wat wel en niet mag, staat al in wetten geschreven. Een nieuwe zedenwet is nog op komst, waarmee alle vormen van onvrijwillige seks strafbaar worden. Dat kan van groot belang zijn, maar met wetten en papier alleen ben je er niet, realiseren Kamerleden zich. De meesten zien de oplossing dan ook vooral in meer bewustwording en debat, en betere protocollen en afspraken op de werkvloer. De Kamer gaat daarover dan ook nog verder in gesprek, en bekijkt of veranderingen in bijvoorbeeld medialand kunnen worden afgedwongen.

    Aafke Romeijn heeft de hoop nog niet opgegeven, zegt ze na afloop van het rondetafelgesprek. “Ja het ging veel over de papieren werkelijkheid van de protocollen en verbeteringsprogramma’s. Maar ik heb toch ook hoop. Het gaat om een cultuuromslag en het belangrijkste is dat er nu aandacht voor is.”

    Bron: NOS.NL >>

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 13 ▪︎ leden online: 2
   Chris, Lieza
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.775, reacties: 21.206, leden: 2.838