“Juist straffen is moeilijk”: alle rechters moeten verplicht opleiding volgen over seksueel geweld

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit “Juist straffen is moeilijk”: alle rechters moeten verplicht opleiding volgen over seksueel geweld

  • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 11/08/2020 om 20:39 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Reacties
  • #252516
    Luka
    Moderator

      Elke magistraat moet vanaf nu een opleiding rond seksueel en intrafamiliaal geweld volgen. Daarin leren ze beter om te gaan met slachtoffers en de psychologische impact van zulke delicate zaken. “Dit zijn complexe dossiers waar véél bij komt kijken”, zegt de Gentse substituut-procureur des Konings Myriam Claeys, voortrekker van de opleiding.


      Zedenmagistrate Myriam Claeys is voortrekker van de lessen die alle onderzoeksrechters, raadsheren en andere magistraten moeten volgen. ©Wouter Van Vaerenbergh

      “Deze opleiding bestaat al langer aan het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding, maar lang niet elke magistraat heeft die gevolgd. We zien vandaag vooral jonge parketmagistraten, maar weinig rechters. Dat de opleiding voor iedereen verplicht wordt, is een goede zaak”, zegt Myriam Claeys. Zij is als substituut-procureur des Konings bij het Gentse parket gespecialiseerd in zedenzaken en één van de voortrekkers van de opleiding. Voortaan zal in principe élke magistraat – rechters, onderzoeksrechters, parketmagistraten, raadsheren… – een opleiding moeten volgen binnen het jaar na benoeming. Wie al benoemd is maar de opleiding nog niet volgde, krijgt twee jaar de tijd. Dat heeft minister van Justitie Koen Geen (CD&V) beslist, en de wetswijziging is al gepubliceerd in het Staatsblad. “Iedereen moet de basis kennen. Elke parketmagistraat krijgt in zijn of haar wachtdienst talrijke meldingen van intrafamiliaal of seksueel geweld binnen. Magistraten die dag in dag uit met zedenzaken en intrafamiliaal geweld bezig zijn, zijn uiteraard verder opgeleid en studeren zelf ook constant bij over de materie.”

      Voor de publieke opinie moeten daders voorgoed verdwijnen, maar zo werkt ons rechts­sys­teem niet

      ~ Myriam Claeys

      Complex onderzoek
      In de opleiding wordt onder meer aandacht besteed aan de omgang met slachtoffers, de psychologische impact van dergelijke dossiers en de specifieke manier om een zedendossier op te starten. “Daar komt zeer veel bij kijken, onder meer het aanvragen van wetenschappelijke analyses, onderzoeken door artsen en psychologen en noem maar op. Ook op de dader wordt ingezoomd: een incestzaak moet op een andere manier benaderd en aangepakt worden dan verkrachting door een onbekende dader”, zegt Claeys. Voor rechters kan de opleiding helpen het totaalplaatje te zien. “Het is heel moeilijk om in dergelijke zaken ‘juist’ te straffen. Voor de publieke opinie moeten daders voorgoed verdwijnen, maar zo werkt ons rechtssysteem niet.”

      Meer zorgcentra
      Dit najaar zal de opleiding zich toespitsen op de samenwerking met de Zorgcentra na Seksueel Geweld (ZSG’s). Naast de huidige drie – in Gent, Brussel en Luik – zal er tegen 2023 in elke provincie zo’n centrum zijn. “In die centra, die zijn verbonden aan ziekenhuizen, worden slachtoffers op de best mogelijke manier opgevangen”, zegt Claeys. “De artsen, forensisch verpleegkundigen, psychologen en zedeninspecteurs in die ZSG’s zijn gespecialiseerd in zedendossiers. Het is belangrijk dat magistraten de werking ervan goed leren kennen. Omdat we elkaar én elkaars manier van werken in bijvoorbeeld Gent goed kennen, verloopt die samenwerking zeer vlot en kunnen we veel sneller en met de juiste zorg voor de slachtoffers een zedendossier opstarten.”

      Julie Van Espen
      Vorige week bleek uit een bevraging van de Vakgroep Criminologie van de UGent bij 224 aspirant-politie-inspecteurs dat er binnen die groep nog heel wat ‘verkrachtingsmythes’ bestaan en er binnen de politieopleiding nog werk aan de winkel is. Zo gelooft 31,3 procent van de aspiranten dat vrouwen mannen vaak louter uit wraak beschuldigen van verkrachting. 14,3 procent gelooft dat mannen meestal niet van plan zijn een vrouw te dwingen tot seks, maar soms “te ver seksueel worden meegesleept”. “Over die cijfers kan ik me niet uitspreken”, aldus Claeys. “Maar ook tijdens de politieopleiding is er veel aandacht voor seksueel en intrafamiliaal geweld.”

      De verplichte opleiding komt er in de nasleep van onder meer de moord op Julie Van Espen (23). De Antwerpse studente werd op 4 mei 2019 vermoord door Steve Bakelmans (39), nadat hij haar had proberen te verkrachten. Bakelmans bleek een veroordeeld misbruiker die toch op vrije voeten was, omdat zijn zaak in beroep al twee jaar aansleepte. In februari van dit jaar schreven de ouders van Julie Van Espen een brief naar de koning en de regering, waarin ze onder meer een doorgedreven opleiding over seksueel geweld vroegen voor politiemensen, magistraten en andere actoren binnen het gerechtelijke apparaat.

      Bron: HLN.be >>

    1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 30 ▪︎ leden online: 0
    No users are currently active
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.764, reacties: 21.142, leden: 2.811