Jongensprostitutie, een zwaar onderschat probleem

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Jongensprostitutie, een zwaar onderschat probleem

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 18/05/2018 om 10:55 door Mark.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #222222
  Mark
  Moderator

   Politiek wil extra aandacht voor Eindhovense jongensprostitués

   EINDHOVEN – Er moet onmiddellijk meer aandacht komen voor jongensprostitutie. Dat wil de landelijke politiek naar aanleiding van het schokkende rapport over de leefwereld van deze ‘escort boys’ in en rond Eindhoven.

   Er moet inloophuizen komen voor de slachtoffers, extra geld voor zedenpolitie en meer onderzoek om de omvang van jongensprostitutie in kaart te brengen. De landelijke politiek heeft hierover een debat aangevraagd met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De partijen scharen zich daarmee massaal achter de schreeuw van het Expertisecentrum Mensenhandel en (jeugd)Prostitutie in Eindhoven om meer aandacht van jongensprostitutie.

   Lees verder op ed.nl >>

   Ik ben blij dat dit rapport de aandacht trekt van de landelijke politiek, want de problematiek van jongens die seksueel uitgebuit worden, wordt zwaar onderschat. Mijns inziens gaat dit rapport nog lang niet ver genoeg, want is er meer nodig dan opvang, medische en psychische hulp en opsporing. Er moet veel meer aandacht komen voor de oorzaken waardoor jongens in de prostitutie terecht komen. Bovendien laat dit rapport alleen maar het zichtbare topje van de ijsberg zien. Ik denk dat in dit verband ook geldt dat 90% van de ijsberg zich onder water bevindt. Oftewel, het probleem is nog veel groter dan menigeen denkt en dat heeft volgens mij te maken met het ontbreken van goeie informatie en contactmogelijkheden voor homoseksuele jongens.

   Veel homoseksuele jongens die seks aanbieden in ruil voor geld, zien zichzelf niet als slachtoffer. Zij komen in zo’n situatie terecht vanuit een behoefte naar seksuele ervaringen. Elke jongere heeft die behoefte, dus ook homoseksuele jongens. In tegenstelling tot heteroseksuele jongeren, hebben zij in hun omgeving alleen meestal weinig tot geen mogelijkheden om met leeftijdsgenoten op seksuele ontdekkingstocht te gaan, onder andere omdat zij vaak nog niet uit de kast zijn. Internet lijkt dan een goed en veilig alternatief.

   Helaas is de kans groot dat zij online in aanraking komen met oudere homo’s die hen maar al te graag ‘wegwijs’ maken op seksueel gebied. Juist omdat veel van deze jongens niet uit de kast zijn en, net als hun heteroseksuele leeftijdgenoten, behoefte hebben aan seksuele ervaringen, zijn zij daar gevoelig voor. Ze hebben geen flauw idee wat ‘normaal’ seksueel gedrag onder homo’s is en nemen als gevolg daarvan maar aan dat hetgeen die oudere mannen hen ‘leren’ normaal is. De kans dat zij daardoor tegen hun zin seksuele handelingen gaan verrichten, is erg groot. De kans dat zij daar allerlei problemen door ontwikkelen ook. Meer informatie hierover vind je op de mannenpagina.

   Het is niet voor niks dat wij als samenleving vinden dat seksueel contact tussen volwassenen en kinderen/jongeren verkeerd is. Toch gebeurt het onder homo’s veel en wordt het vaak ook niet gezien als iets wat niet goed is. In tegendeel, oudere mannen worden, zowel door henzelf als door jongens, veelal gezien als degenen waar jongens van kunnen leren. Daar komt bij dat er behoorlijk wat oudere homo’s zijn die geld over hebben voor seks met jongens. Geld waardoor onzekere jongens die pas ontdekt hebben dat ze homo zijn, zich belangrijk en waardevol gaan voelen. Dat smaakt naar meer, zelfs als zij er seksuele handelingen voor moeten verrichten die zijzelf eigenlijk niet willen.

   Zo kan, wat in eerste instantie begon als een zoektocht naar hun seksuele identiteit, in no time eindigen in een situatie waarin zij, in ruil voor geld, seks met mannen hebben. Het lastige is dat de meeste mensen deze vorm van seksuele uitbuiting niet als zodanig zien, omdat zij denken dat het een vrijwillige keuze is van deze jongens. Er lijkt geen sprake te zijn van dwang, ze ‘kiezen’ er toch zelf voor? Daar komt bij dat de jongens die het betreft dit zelf vaak ook denken. Zij zijn toch zelf op zoek gegaan naar seksueel contact en hebben er toch zelf mee ingestemd? Dat die zoektocht en instemming een gevolg is van het ontbreken van andere mogelijkheden, hebben zij helemaal niet in gaten en dat zij daardoor in situaties terecht komen waarin zij geen andere keuze hebben, al helemaal niet!

   Om hier iets aan te doen, is het mijns inziens nodig dat er goeie rolmodellen, goeie informatie over homoseks en goeie manieren komen voor homoseksuele jongeren om in contact te komen met leeftijdsgenoten. Daarbij is het belangrijk dat de focus niet, zoals nu wel meestal het geval is, alleen maar ligt op uit de kast komen, homo-acceptatie en voorlichting over SOA’s, maar ook praktisch gericht is. Probeer je maar eens voor te stellen dat jij op school zit en niemand kent met dezelfde gevoelens en vragen over seks als jij. Met wie kun je er dan over praten? Niemand toch?

   Het is niet voldoende om tegen jonge homo’s te zeggen dat het oké is dat ze homo zijn. Ergens moeten ze terecht kunnen met hun vragen op seksueel gebied. Ergens moeten zij leeftijdsgenoten kunnen ontmoeten waar ze, zonder meteen uit de kast te moeten komen, kunnen experimenteren met seks. Net zoals heteroseksuele jongeren doen…

   Om te beginnen zouden websites die zich op homoseksuele jongeren richten hierin het voortouw kunnen nemen door een duidelijk standpunt in te nemen over seksueel contact tussen oudere homo’s en jongens. Hoe goed bedoeld het vaak ook is, het is niet gezond. Verder zouden deze websites, naast informatie, meer ruimte moeten bieden voor ontmoeting, zodat homoseksuele jongeren met leeftijdsgenoten over seks kunnen praten, af kunnen spreken en met elkaar kunnen experimenteren. Daarbij zou dan een actief beleid gevoerd moeten worden om oudere homo’s te weren. Laat jongeren met seks bezig zijn op een manier die bij hun leeftijd past en bescherm ze tegen volwassen. Net zoals wij het als samenleving niet accepteren dat oudere mannen jonge meisjes benaderen voor seks, zouden wij dat ook niet moeten accepteren als het om homoseksuele jongens gaat.

   Daarnaast zouden er campagnes in de media moeten komen waarin homo’s gewezen wordt op het gevaar van seksueel contact tussen volwassenen mannen en jongens. Dat zou kunnen helpen om volwassen homo’s er bewust van te maken dat zij jongens niet helpen door seks met ze te hebben. Tegelijkertijd zou het jongens kunnen wijzen op de gevaren en hen duidelijk kunnen maken dat het bij een normale seksuele ontwikkeling hoort om met leeftijdsgenoten te experimenteren in plaats van met volwassen mannen.

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 16 ▪︎ leden online: 0
  No users are currently active
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.776, reacties: 21.210, leden: 2.840