Jonge slachtoffers mensenhandel bereiken via Instagram: ‘Een grote groep is nu nog onzichtbaar’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Jonge slachtoffers mensenhandel bereiken via Instagram: ‘Een grote groep is nu nog onzichtbaar’

  • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 14/05/2021 om 10:58 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Reacties
  • #258980
    Luka
    Moderator

      Jonge slachtoffers van mensenhandel en criminele uitbuiting zijn nog altijd moeilijk te bereiken, aldus de politie. Mede omdat de slachtoffers vaak zelf in de criminaliteit belanden. De politie Oost-Brabant wil meer grip op ze krijgen en probeert dat met een nieuw Instagram-account: Politie OOB Mensenhandel. ,,De politie is nog altijd eng en spannend voor veel jongeren, die drempel willen we verlagen.”

      Mensenhandel-rechercheur Denise Vijlder zit achter het account: ,,De bedoeling is dat we het zo laagdrempelig mogelijk maken voor jongeren om ons te bereiken. Instagram is daar het juiste forum voor. We hopen dat het hierdoor minder spannend en eng wordt voor de jeugd om ons aan te spreken. We willen slachtoffers helpen, het gaat hier immers over moderne slavernij.”

      Oost-Brabant loopt voorop
      Het probleem rond mensenhandel is groot in Nederland. Dat geldt niet specifiek voor Oost-Brabant maar deze regio lijkt wel al langer voorop te lopen in het onderwerp. ,,Het is niet zo dat het probleem hier groter is dan in de rest van het land. Wij proberen wel extra zichtbaar te zijn”, aldus Vijlder. Eindhoven kreeg een jaar geleden bijvoorbeeld het eerste inloophuis voor jongensprostitués. Dat huis werd opgericht nadat er in 2018 een rapport verscheen over jongensprostitutie. Het bleek een enorm probleem. Dat de regio Oost-Brabant hier nu op eigen initiatief mee komt is daarom niet zo gek. ,,Mensenhandel staat ontzettend hoog in de prioritering maar krijgt nog niet de aandacht die het zou verdienen.”

      Meer zicht op seksuele uitbuiting dus, maar ook op criminele uitbuiting. Daar worden vooral drugs- en inbraak-gerelateerde zaken mee bedoeld. Jongeren worden bijvoorbeeld gedwongen mee te doen aan drugshandel op of rondom school. Ze belanden zo in de criminaliteit en komen daar niet makkelijk meer uit. ,,We hopen op deze manier de drempel flink te verlagen zodat slachtoffers minder schroom hebben om ons te vinden.”

      De bedoeling is nadrukke­lijk niet dat we de jongeren eens stevig aan de tand voelen, maar om ze een podium te bieden zodat ze hun verhaal kwijt kunnen.

      Denise Vijlder, Mensenhandel rechercheur

      Een podium bieden
      Het pas opgerichte account kan nu rekenen op ruim zevenhonderd volgers maar dat aantal moet nog omhoog. Hoe denken ze dat te gaan doen? ,,Als de scholen weer opengaan willen we flink campagne gaan voeren. Ook werken we samen met de Eindhovense zedenafdeling en verschillende zorginstellingen en hopen we zo onze naamsbekendheid te vergroten.” Vijlder ziet dat bijvoorbeeld veel wijkagenten ook op social media zitten en dat de stap om zo contact op te nemen met de politie veel kleiner wordt. ,,Rotterdam heeft ook al zo’n initiatief, maar zij doen er niet zoveel mee. Wij willen echt actief onszelf gaan laten zien.”

      De grote vraag is of jongeren wel toenadering durven te zoeken, aangezien ze niet anoniem zijn als ze een bericht sturen en vaak zelf in de criminaliteit zitten. ,,We proberen daarom zelf actief te zijn op Instagram en jongeren uit te leggen hoe ze anoniem terechtkunnen bij zorginstanties of de politie. De bedoeling is nadrukkelijk niet dat we de jongeren eens stevig aan de tand voelen, maar om ze een podium te bieden zodat ze hun verhaal kwijt kunnen. Daarom zullen we ook berichten delen met resultaten uit de rechtbank. We denken dat het goed is dat jongeren zien dat daders van mensenhandel vervolgd worden.”

      ,,Het gaat om een grote groep die nu nog vrij onzichtbaar is. Wij hopen dat ze ons op deze manier weten te vinden. Het doel is niet om meldingen te krijgen maar een podium te bieden.” Door dus onder andere uitkomsten van rechtszaken te delen denkt de politie de jeugd te bereiken. ,,Maar we willen ook informatie geven over wat mensenhandel en criminele uitbuiting is, we delen voorlichtingsfilmpjes en campagnes en geven een kijkje in ons werk.”

      Bron: ED.nl >>

    1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 32 ▪︎ leden online: 4
    Ollybolly, Colinda, Trees50, Navani
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.762, reacties: 21.138, leden: 2.809