Joey en Kevin: Hij heeft ons kapotgemaakt

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Joey en Kevin: Hij heeft ons kapotgemaakt

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 07/10/2020 om 20:55 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #253421
  Luka
  Moderator

   Slachtoffers zedenzaak: Hij heeft ons kapotgemaakt

   De 60-jarige Vlissinger die vandaag voor de rechtbank moest verschijnen, omdat hij wordt verdacht van seksueel misbruik van jonge jongens, ontkent in alle toonaarden. Tot grote boosheid van slachtoffers Joey en Kevin (gefingeerde namen): “Hij heeft ons kapot gemaakt.”

   Bubbelbad en sauna
   Joey (29 jaar) en Kevin (22 jaar) zijn twee van de vijf slachtoffers die aangifte deden. “De verdachte was een vriend van de familie. Omdat hij een bubbelbad en sauna had, kwamen we er vaak met een hele groep vrienden. Ook hebben we er allebei een tijdje gewoond toen het thuis even wat minder ging”, vertelt Kevin.

   De Vlissinger zou zich hebben opgeworpen als hulpverlener en verhuurde daarbij voor een zacht prijsje kamers in zijn huis, volgens Joey. “Alles mocht en kon daar. Hij voerde je eerst dronken en sloeg daarna toe. Dat is meerdere keren gebeurd bij mij. Ik had op dat moment problemen en kon nergens heen. Daar maakte hij misbruik van.”

   Jarenlang houden Joey en Kevin hun mond over het seksueel misbruik dat plaatsvond. Totdat zo’n vier jaar geleden bij Joey de bom barst: “Het ging niet goed met me, ik had en heb nog steeds een heel kort lontje en word snel boos. Ik besloot het tegen m’n ouders te vertellen en aangifte te doen. Zo ging het balletje rollen. Het werd steeds duidelijker dat veel meer jongens misbruikt waren.”

   Schaamte
   Toen Kevin hoorde dat Joey aangifte had gedaan bij de politie, besloot ook hij zijn geheim te delen. “Ik schaamde me heel erg. En nog steeds wel. Al weet ik nu dat je als 13-jarig jongetje niet op kan tegen een volwassen man die bij het leven manipuleert.”


   Twee slachtoffers doen anoniem hun verhaal (foto: Omroep Zeeland)

   Beide jongens worstelen nog steeds met het trauma dat ze opliepen van het misbruik, al heeft therapie Kevin heeft gevolgd goed geholpen. “Ik heb eerst twee jaar in de ziektewet gezeten, ik was depressief. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) heeft me goed geholpen. Een therapie om trauma’s te verwerken door met je ogen te bewegen.”

   Joey moet nog beginnen met het volgen van een therapie. “Het komt er steeds niet van, maar ik moet het echt doen. Het is niet normaal hoe snel ik boos word. Dat heeft me laatst nog een hoge boete opgeleverd in verband met het beledigen van een agent.”

   Ouders waarschuwen
   De mannen willen niet herkenbaar in beeld, maar wel hun verhaal doen. “Ik wil deze man stoppen. Er wonen nog steeds jongeren bij hem in huis. En ik wil ouders waarschuwen om je kind niet zomaar achter te laten bij iemand die zich als hulpverlener voordoet.”

   Bron: Omroep Zeeland >>

   #253422
   Luka
   Moderator
   Topic starter

    Drie jaar cel geëist in hoger beroep tegen Vlissinger voor misbruik minderjarige jongens

    Tegen een 63-jarige man uit Vlissingen is drie jaar cel geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk, voor het seksueel misbruiken van vijf minderjarige jongens. In 2017 veroordeelde de rechtbank in Middelburg de man tot dezelfde straf, maar hij tekende hoger beroep aan. Die zaak diende vandaag in het gerechtshof in Den Bosch.

    De verdachte ontkent de beschuldigingen nog steeds, maar volgens het Openbaar Ministerie is er geen sprake van leugenachtige verklaringen, zoals de man zegt. Daarom werd de uitspraak van de rechtbank in Middelburg overgenomen. Volgens het OM zijn er namelijk nog vier andere jongens gehoord die geen aangifte hebben gedaan, maar wel dezelfde verhalen hebben verteld over de seksuele handelingen van de verdachte. Dit heeft als steunbewijs gediend.

    Hoger beroep in Den Bosch
    De man kreeg een gevangenisstraf van drie jaar waarvan één jaar voorwaardelijk opgelegd door de rechtbank in Middelburg. De rechtbank rekende het hem destijds zwaar aan dat hij op grove wijze misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen van kwetsbare jongeren. Verslaggever Mercy Kamermans volgt het hoger beroep vanuit het gerechtshof in Den Bosch.

    Het Openbaar Ministerie was tevreden met die uitspraak, maar de Vlissinger niet. Hij wil vrijspraak. Het heeft drie jaar geduurd voordat de zaak bij het gerechtshof in Den Bosch behandeld kon worden. De man mocht zijn hoger beroep in vrijheid afwachten.

    Het misbruik vond plaats tussen 2000 en 2012. De Vlissinger stond bekend als iemand die veel voor jongeren deed. Zo gaf hij kansarme jongeren een baan bij het witgoedbedrijf waar hij bedrijfsleider was. Ook had hij vaak enkele jongeren in huis die tijdelijk geen woning hadden.

    Onder invloed
    Maar er was ook een andere kant. De man gaf vaak feestjes waar de drank rijkelijk vloeide. Hij sloeg vervolgens ‘s nachts toe, als de jongeren bleven slapen en onder invloed waren. De Vlissinger is altijd blijven volhouden dat hij onschuldig is. Jong en oud zaten wel regelmatig naakt in zijn jacuzzi en er werd alcohol gedronken, ook sliep iemand weleens bij hem in bed, maar verder zou er niets zijn gebeurd.

    De rechtbank in Middelburg vond echter dat er voldoende wettig bewijs was. De dader is veroordeeld voor ontucht met vijf minderjarige jongens. “De verklaringen van de slachtoffers zijn betrouwbaar, consistent en worden door elkaar ondersteund”, zo stelde de rechtbank in Middelburg in 2017.

    Verklaringen Vlissinger leugenachtig
    De Middelburgse rechtbank noemde de verklaringen van de dader meerdere malen ‘leugenachtig’. Ook zijn proceshouding heeft strafverhogend gewerkt. “De verdachte neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn handelen. Zijn reactie ter zitting naar aanleiding van de slachtofferverklaringen heeft de rechtbank als hard ervaren.”

    Bron + tweets rechtbank: Omroep Zeeland >>

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 14 ▪︎ leden online: 1
   Lyn
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.598, reacties: 19.926, leden: 2.478