Iva Bicanic over kindermisbruik – YouTube

 • Dit onderwerp bevat 8 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 12/02/2020 om 09:44 door Mark.
9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Auteur
  Reacties
 • #248911
  Mark
  Moderator

   Welke hulp hebben kinderen na seksueel misbruik nodig?
   De helft van de misbruikte kinderen krijgt vroeg of laat psychische problemen, variërend van stemmingsproblemen tot eetproblemen en PTSS tot suïcidale gedachten. Aan die problemen moet iets gedaan worden. Er zijn goede behandelingen beschikbaar. Kinderen met PTSS kunnen profiteren van een EMDR behandeling en/of cognitieve gedragstherapie.

   #248912
   Mark
   Moderator
   Topic starter

    Waarom is Victim blaming zo schadelijk?
    Slachtoffers van seksueel misbruik geven zichzelf heel vaak de schuld. Dat zelfverwijt kan tot allerlei psychische problemen leiden. Als omstander is het belangrijk om het slachtoffer niet de schuld te geven en om geen verwijten te maken. Blijf kalm, ga niet meehuilen, wordt niet boos, maar geef aan dat je blij bent dat iemand het aan jou heeft toevertrouwd, dat je er voor iemand bent en dat je niets doet zonder overleg.

    #248913
    Mark
    Moderator
    Topic starter

     Waarom worden misbruikte kinderen vaak nog een keer slachtoffer?
     Bijna de helft van de kinderen die misbruikt is, wordt daarna nog een keer misbruikt. Het trauma van het eerste misbruik leidt vaak tot een negatief zelfbeeld of een posttraumatische stressstoornis. En dat vergroot weer het risico om opnieuw slachtoffer te worden. Als je denkt ‘ik ben toch niets waard’ of je hebt je gevoel uitgeschakeld, dan ben je een gemakkelijke prooi. Het is daarom belangrijk dat kinderen na een eerste misbruikervaring snel en goed geholpen worden.

     #248914
     Mark
     Moderator
     Topic starter

      Waarom vertellen kinderen niet dat ze seksueel misbruikt zijn?
      Er zijn een aantal belangrijke redenen waarom kinderen dat niet vertellen. Schuldgevoel, omdat ze niets gedaan hebben om het misbruik tegen te gaan of zelf meegewerkt hebben. Schaamte, over wat er is gebeurd. Angst voor de consequenties, soms aangewakkerd door de pleger. En loyaliteit, want de pleger doet vaak ook leuke en lieve dingen met je. Dat maakt dat veel slachtoffers er pas als volwassene mee naar buiten komen.

      #248915
      Mark
      Moderator
      Topic starter

       Wat moet je als hulpverlener doen als je seksueel misbruik bij een kind vermoedt?
       Als je seksueel misbruik vermoedt, is het belangrijk dat je kalm blijft, overlegt met collega’s en afstemt met Veilig Thuis en de politie. Houd zo goed mogelijk contact met het kind zelf. Stel geen suggestieve vragen, maar straal op alle mogelijke manieren uit dat het kind alles bij jou kwijt kan. Helaas kunnen niet alle kinderen het zelf vertellen. Dat accepteren is ook goed hulpverlenerschap.

       #248916
       Mark
       Moderator
       Topic starter

        Waarom slachtoffers van seksueel misbruik zichzelf de schuld geven
        Om het misbruik te overleven, werken kinderen of jongeren mee of doen niets. Dat is normaal slachtoffergedrag. Later gaan ze zich dingen afvragen. Waarom heb ik niets gedaan? Waarom heb ik het niet eerder gezegd? Waarom, waarom, waarom. Vrijwel alle slachtoffers van seksueel misbruik geven zichzelf de schuld, soms ook gevoed door de dader. Die eigen waarom-vraag leidt tot allerlei psychische problemen. Meer nog dan de seksuele handelingen zelf. In de eerste reactie van omstanders is het belangrijk dat je dat schuldgevoel niet aanwakkert. Dat je zegt: Ik ben er voor jou, dit had nooit mogen gebeuren. Het is niet jouw schuld.

        #248917
        Mark
        Moderator
        Topic starter

         Wat moet je doen als iemand je vertelt seksueel misbruikt te zijn?
         Het belangrijkste wat je moet doen als iemand zegt seksueel misbruikt te zijn, is kalm blijven en geen vragen te stellen die als beschuldigend kunnen worden ervaren. Het slachtoffer denkt namelijk zelf al dat hij of zij schuldig is aan het misbruik. Is het misbruik korter geleden dan zeven dagen, bel dan het Centrum Seksueel Geweld via 0800-0188. Ook aIs het langer geleden is, is professionele hulp belangrijk. De belangrijkste boodschap die je de ander kunt geven is: ‘ik ben er voor je’.

         https://youtu.be/z2SIZ8kC8Ww

         #248918
         Mark
         Moderator
         Topic starter

          Wat maakt seksueel misbruik bij kinderen anders dan andere trauma’s?
          Na het meemaken van een trauma, zoals een auto-ongeluk of een inbraak, willen mensen daar graag over vertellen. Bij seksueel misbruik is dat juist niet het geval. Terwijl het in veel gevallen gaat om een inbraak in je lichaam als kind. Situaties waarin je doodsangsten kunt uitstaan, al dan niet bewust ingegeven door de pleger. Ook de reactie van omstanders is anders. Slachtoffers worden niet altijd geloofd of krijgen soms zelfs de schuld in de schoenen geschoven. Hierdoor kan een slachtoffer zich nog slechter gaan voelen. Wat je als omstander het beste kunt zeggen als iemand vertelt over seksueel misbruik: ‘Dat had nooit mogen gebeuren, wat fijn dat je me dat vertelt, ik zal er goed mee omgaan, wat kan ik voor je doen?’

          #248919
          Mark
          Moderator
          Topic starter

           Kun je seksueel misbruik (bij kinderen) herkennen?
           Los van feitelijke signalen als een SOA of een zwangerschap is dat helaas niet het geval. Goede signalenlijstjes voor het herkennen van seksueel misbruik bij kinderen bestaan helaas niet. Als hulpverlener kun je beter focussen op het begrijpen van de complexiteit en dynamiek van seksueel misbruik, van schaamte en ambivalente gevoelens tot schuld en eenzaamheid. Veel kinderen laten geen signalen zien en doen juist hun best om niets te laten merken.

          9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
          • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
          gasten online: 17 ▪︎ leden online: 4
          Lieza, Trees50, Lyn, Chris
          FORUM STATISTIEKEN
          topics: 3.777, reacties: 21.216, leden: 2.849