IVA BICANIC OVER BELANG VAN SOCIALE STEUN NA MISBRUIK: ‘VERSCHIL TUSSEN PTSS OF NIET’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit IVA BICANIC OVER BELANG VAN SOCIALE STEUN NA MISBRUIK: ‘VERSCHIL TUSSEN PTSS OF NIET’

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 20/04/2022 om 21:16 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #271417
  Luka
  Moderator

   Iva Bicanic (49) is psycholoog en directeur van het Centrum Seksueel Geweld. Dagelijks staat ze slachtoffers van misbruik bij.
   “Sociale steun kan het verschil maken tussen wel of geen PTSS”, vertelt ze in LINDA. ‘OVER DE GRENS’ aan journalist Els Quaegebeur.

   ‘THE VOICE OF HOLLAND’
   Wat was uw reactie op de BOOS-aflevering over machtsmisbruik bij The Voice of Holland?
   “Ik herinner me vooral mijn verbazing over de manier waarop we er vervolgens mee omgingen; het onvermogen rustig te blijven en de zaak over te laten aan de partijen die daar beroepsmatig over gaan. Ik zag hier in het groot wat ook in het ‘klein’ gebeurt als seksueel misbruik uitkomt. Je hebt altijd believers en non-believers én polarisatie. Niemand was erbij, maar iedereen weet hoe het zit en heeft een mening.

   We schreeuwen allemaal even moord en brand, en nu? Het staat alweer op de back burner. Dat was ook gebeurd zonder oorlog in Oekraïne.”

   MAAK HET BESPREEKBAAR
   “Ik voorspelde meteen na de ophef: mensen willen weer rustig verder slapen. Degenen die het overkomt, de plegers en de rest, wij dus: we werken allemaal mee aan die collectieve ontkenning”, vervolgt Bicanic. “Er zijn maar weinig vrouwen en meisjes die denken: wat een klootzak, het is zijn schuld. Negen van de tien slachtoffers denken: wat heb ik gedaan waardoor die ander het idee kreeg dat hij dit kon maken? Daarom vertellen we het ook niet. We zijn bang de schuld te krijgen – victim blaming – en voelen ons medeverantwoordelijk. De pleger doet hard zijn best dat gevoel te versterken.”

   En dat terwijl je normaal na traumatische gebeurtenissen vaak juist steun zoekt bij dierbaren. “Mensen gebruiken elkaar om tot verwerking te komen”, aldus Bicanic. “Dit prachtige systeem werkt als een tierelier na een inbraak of brand. Maar niet na seksueel misbruik. Dan hapert dat systeem omdat er zoveel minder wordt verteld en getroost.”

   Seksueel misbruik moet daarom meer in het licht komen, vindt Bicanic. “Sociale steun kan het verschil maken tussen PTSS of niet. Ik heb mensen die niet in therapie zijn om de verkrachting zelf, maar om wat er daarna gebeurde. Zo hoeft het niet te gaan. En ook mensen die met hun gedrag over andermans grens zijn gegaan moeten ruimte krijgen. Niet meteen veroordelen en verketteren. Dat lost allemaal niets op.”

   Woensdagavond schuiven Iva Bicanic en LINDA.-hoofdredacteur Karin Swerink aan bij Op1, om te praten over LINDA.214 ‘OVER DE GRENS’.

   Bron: Linda.NL >>

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 18 ▪︎ leden online: 9
  Lotteeh, Meliah, Paul1966, Lyn, Fabienne001, Veerle25, Pascal-1975, Ollybolly, Trees50
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.768, reacties: 21.161, leden: 2.813