Ingrijpende jeugdervaringen en gezondheidsproblemen

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Boeken: informatie & hulpverlening Ingrijpende jeugdervaringen en gezondheidsproblemen

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 01/02/2020 om 14:59 door Skye.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #248520
  Mark
  Moderator

   Ingrijpende jeugdervaringen en gezondheidsproblemen
   Auteur: Nadine Burke Harris

   Samenvatting
   Een vooruitstrevende arts onthult hoe groot de impact van ingrijpende jeugdervaringen (ACE’s) op ons leven kan zijn – en wat we kunnen doen om de cirkel te doorbreken.

   Een jongetje dat in de kliniek van Nadine Burke Harris kwam, zag er gezond uit voor een kleuter. Maar hij was zeven jaar, en nadat hij op vierjarige leeftijd een traumatische gebeurtenis had meegemaakt was hij geen centimeter gegroeid. Op dat moment wist Nadine dat haar intuïtie over het verband tussen stress in de kindertijd en een slechte fysieke gezondheid op latere leeftijd meer dan een vermoeden was – en ze ging op onderzoek uit, met verbazingwekkende resultaten.

   Alle ingrijpende jeugdervaringen – van verlies en scheiding tot misbruik en verwaarlozing – kunnen een blijvend effect hebben op de gezondheid. Deze ervaringen kunnen veranderingen veroorzaken in ons biologische systeem, onze reactie op stress en onze vatbaarheid voor ziekte. En dat is niet iets wat alleen in oorlogsgebieden of extreme armoede gebeurt. Twee op de drie mensen hebben minstens één zo’n ervaring opgedaan.

   Met haar grote verteltalent en haar fascinerende wetenschappelijke inzicht laat de toonaangevende kinderarts Nadine Burke Harris ons zien hoe ingrijpende jeugdervaringen, als ze niet worden behandeld, het risico op hartaandoeningen en longkanker kunnen verdrievoudigen en de levensverwachting met twintig jaar kunnen verminderen. Daarnaast vertelt ze ook welke behandelingen de gevolgen van ingrijpende jeugdervaringen kunnen omkeren en hoe we ons tegen ziekten kunnen beschermen.

   Nadine Burke Harris is kinderarts en oprichter en CEO van het Center for Youth Wellness. Haar TED Talk ‘How Childhood Trauma Affects Health Across a Lifetime’ is meer dan drie miljoen keer bekeken. Ze woont in San Francisco met haar man en hun vier jongens.

   #248522
   Skye
   Moderator

    TED Talk ‘Hoe jeugdtrauma’s je gezondheid blijven beïnvloeden’
    Nadine Burke Harris


    Middels Settings/Subtitles/Dutch is Nederlandse ondertiteling aan te zetten, mocht je deze nog niet zien.

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 12 ▪︎ leden online: 0
   No users are currently active
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.760, reacties: 21.126, leden: 2.799