‘Ik vind dit wel heel heftig’: Jullie mening over sex tegen je wil

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit ‘Ik vind dit wel heel heftig’: Jullie mening over sex tegen je wil

  • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 02/10/2021 om 18:22 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Reacties
  • #261094
    Luka
    Moderator


      Eén op de vijf vrouwen heeft te maken gehad met sex tegen hun wil. Een cijfer waar jullie van schrikken, blijkt uit deze video – waarin we jullie vragen hierover stelden.

      Wanneer is een seksuele ervaring eigenlijk niet oké? Wij gingen de straat op – en kregen duidelijke antwoorden.

      HEFTIGE CIJFERS
      Zo vinden jullie de cijfers van vrouwen die een ongewenste seksuele ervaring hebben meegemaakt, “best wel heftig”. “Want dat betekent dat zeker iemand in mijn vriendengroep zoiets heeft meegemaakt.” En kan één keer zoiets meemaken al voldoende zijn voor een trauma? “Zeker”, zeggen twee meiden vastbesloten.

      Dat klopt ook. Mensen kunnen na een vervelende seksuele ervaring het idee hebben “dat ze zich niet zo aan moeten stellen”, met als gevolg dat ze gevoelens gaan wegstoppen. Maar door de herinnering te vermijden en te verdringen worden de stressreacties alleen maar erger. En dit verhoogt de kans op Posttraumatische Stressstoornis (PTSS). Hulp zoeken na een nare seksuele ervaring is dus heel belangrijk, maar tegelijkertijd ook zo moeilijk – denken ook deze meiden op straat.

      FREEZE
      Schuld- en schaamtegevoelens spelen een grote rol bij het (niet) vragen van hulp. Mannen en vrouwen kunnen zich bijvoorbeeld schuldig voelen doordat ze een ‘freeze-reactie’ hadden tijdens de nare seksuele ervaring. Hierdoor gaan mensen enorm aan zichzelf twijfelen: ‘Wilde ik het dan toch?’, ‘Het is mijn eigen schuld want ik zei niet dat ik het niet wilde’. ‘Waarom heb ik niks gedaan om het te stoppen?’

      Belangrijk voor iedereen te weten is dat dit een automatische stressreactie is van je lichaam. Je kunt er niets aan doen – en het zegt dus níet dat je het wel wilde. Uit de video blijkt ook dat we vinden dat je het niet voor jezelf hoeft te houden. “Zoek hulp, schaam je er niet voor, het is niet jouw schuld”. Mooi gezegd.

      HULP ZOEKEN: HOE?
      Een meisje in de video heeft dit ook daadwerkelijk gedaan. “Ik heb het verteld aan wat mensen, en er dingen over opgezocht, en toen zag ik ook: ik ben niet alleen. Er zijn meer mensen die dit hebben meegemaakt, helaas, maar die kunnen je advies geven en helpen. Dat heeft mij echt geholpen om het een plekje te geven.

      Wat je ervaring ook is, wat er is ook is gebeurd: voelt het niet oké, dan is het niet oké. Dat is de boodschap die het Instagramaccount Sam_is_er uitstraalt. Met krachtige statements en ervaringsverhalen willen ze mensen die een ongewenste seksuele ervaring hebben meegemaakt, stimuleren om professionele hulp te zoeken – het liefst binnen zeven dagen, om bijvoorbeeld zwangerschap en soa’s uit te sluiten en de kans op een posttraumatische stressstoornis te verkleinen.

      KRACHT
      Sam is onderdeel van de overheidscampagne Wat kan mij helpen en is er om iedereen die een nare seksuele ervaring heeft meegemaakt, kracht te geven en te laten zien dat hulp helpt.

      Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Rijksoverheid.

      Bron: Linda.nl >>

    1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 14 ▪︎ leden online: 4
    Lieza, Emma-14, Trees50, Lyn
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.770, reacties: 21.178, leden: 2.820