Ik krijg het maar niet uit mijn hoofd – Ruth Willems

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Boeken: informatie & hulpverlening Ik krijg het maar niet uit mijn hoofd – Ruth Willems

  • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 16/03/2018 om 17:09 door Mark.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Reacties
  • #219521
    Mark
    Moderator

      Ik krijg het maar niet uit mijn hoofd
      opvang na een schokkende gebeurtenis

      Auteur: Ruth Willems
      Uitgever: Uitgeverij SWP bv

      Samenvatting
      Goede opvang na een schokkende gebeurtenis op de werk­plek is essentieel. Zo’n gebeurtenis, zoals (seksueel) geweld of het meemaken van suïcide, leidt bij de betrokken mede­werker(s) vaak tot gevoelens van onveiligheid. Het kan hun vertrouwen in hun eigen professionaliteit, in zichzelf en in de organisatie schaden.

      Mensen die zich gehoord en gesteund voelen na zoiets ingrijpends, functioneren beter dan mensen die boosheid en wrok ervaren omdat zij zich niet serieus genomen voelen. Dit soort negatieve gevoelens kunnen de verwerking belem­meren. Goede opvang kan de verwerking juist bevorderen. Mensen kunnen dan nog steeds problemen met de verwer­king van de gebeurtenis ervaren, maar dan kan de opvang bijdragen aan een tijdige en adequate doorverwijzing naar professionele hulpverlening.

      Veel organisaties geven tegenwoordig nadrukkelijk aandacht aan opvang en nazorg na schokkende gebeurtenissen. De leidinggevende is meestal verantwoordelijk voor het hele opvangproces. Vaak zijn het de directe collega’s die als eerste ter plaatse zijn en daarom de eerste opvang bieden. Sommige organisaties besteden de opvang gedeeltelijk of helemaal uit. Dit kan intern zijn, zoals een bedrijfsopvang­team (BOT), of extern, door hiervoor gespecialiseerd bu­reau.

      Wie de eerste opvang ook doet, het vereist specifieke kennis en vaardigheden om mensen die schokkende gebeurtenis­sen hebben meegemaakt goed te kunnen ondersteunen.

      De Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (NtVP) heeft samen met partijen uit het veld een accreditatie- en certificeringsprogramma ontwikkeld om de kwaliteit van de ondersteuner en de instituten die trainingen voor nuldelijns ondersteuning verzorgen te waarborgen. Ruth Willems was lid van de Klankbordgroep die inhoudelijk commentaar en advies gaf aan de NtVP in dit traject. Zij heeft de training ‘Opvang na schokkende gebeurtenissen’ ontwikkeld die ze bij Kudding & Partners geeft. De accreditatie-eisen zijn hierin verwerkt. Dit boek is een naslagwerk dat aansluit op deze training.

    1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 46 ▪︎ leden online: 0
    No users are currently active
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.847, reacties: 21.709, leden: 2.964