Human Concern – Centrum voor eetstoornissen

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Hulpverleningsinstanties Human Concern – Centrum voor eetstoornissen

  • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 23/12/2019 om 15:06 door Luka.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
    Reacties
  • #232112
    Mark
    Moderator

      humanconcern.nl

      Stichting Human Concern is een gespecialiseerde GGZ–instelling, die er continu naar streeft om de beste behandeling voor de eetstoornissen als anorexia, boulimia en eetbuistoornis (BED) te bieden op vijf locaties in Nederland en in Portugal.

      Het concept, de visie en de aanpak zijn anders dan bij traditionele behandelingen. De eetstoornis wordt in de kern aangepakt. De effecten zijn daardoor doeltreffend en blijvend. Uniek is dat Human Concern specifiek werkt met Ervaringsprofessionals®. Dit zijn therapeuten die zelf hersteld zijn van een eetstoornis of, echter in mindere mate, een vergelijkbare moeilijke levenservaring hebben doorgewerkt. Zij zetten deze ervaring samen met hun vakkennis in tijdens de behandeling. Hoe? Op een methodische, professionele en doelgerichte wijze, die begrip, vertrouwen en (hoop op) herstel bevordert. Zo bieden onze Ervaringsprofessionals® het beste uit twee werelden.

      #243200
      Mark
      Moderator
      Topic starter

        Nijmegen krijgt kliniek voor mensen met eetstoornis

        Een GGZ-instelling die gespecialiseerd is in eetstoornissen opent een kliniek in Nijmegen. Dit gebeurt op 4 november. Op termijn moeten tweehonderd cliënten tegelijkertijd worden behandeld in de Waalstad.

        De vraag naar behandelplekken voor mensen met onder meer boulimia en anorexia is groot, zegt Inge Rost van Tonningen van Human Concern. De instantie profileert zich als de grootste GGZ-specialist voor eetstoornissen in Nederland.

        De te openen kliniek aan de Sint Annastraat in Nijmegen wordt het zesde behandelcentrum in Nederland na Amsterdam, Bilthoven, Den Haag, Tilburg en Zwolle. Ook heeft Human Concern een kliniek in Portugal.

        Wachtlijsten variëren van 2 tot 8 weken per locatie.

        Verstoord eetgedrag
        Het gaat om doorgaans ambulante zorg met aandacht voor twee aspecten. Rost van Tonningen: ‘Onze therapeuten focussen op het verstoorde eetgedrag en de problemen die daaraan ten grondslag liggen.’

        Op termijn kunnen in Nijmegen tweehonderd cliënten tegelijkertijd worden behandeld. De meesten (95 procent) zijn vrouw. ‘Wij behandelen in principe personen tussen 18 en 25 jaar, enkele uitzonderingen daargelaten’, zegt Rost van Tonningen.

        ‘De inzet in de nieuwe kliniek in Nijmegen zal eerst beperkt zijn, maar we hopen snel te kunnen groeien. Er komt een nieuwe regio bij waar we behandelingen kunnen bieden. Hierdoor hoeven cliënten minder ver te reizen.’

        Hoeveel mannen en vrouwen kampen met een eetstoornis, weet de woordvoerster niet. ‘De stap naar het zoeken van hulp is groot, en deze stap is voor mannen vaak nog groter.’

        #247357
        Luka
        Moderator

          Nieuw centrum werkt het liefst met therapeuten die zelf een eetstoornis overwonnen

          Eindelijk durf je met je eetprobleem naar de huisarts. Hij luistert, knikt en zegt: ‘Daar heb je de rest van je leven last van.’ Dat is niet alleen onwaar, zegt Karlien Wilmer, de opmerking is ook absoluut fnuikend voor iedereen die hulp zoekt.

          ,,Stel je voor: nog voordat je aan je herstel begint, hoor je al dat er geen einde aan je ellende komt.”

          Wilmer overwon haar eetstoornis, studeerde dramatherapie en orthopedagogiek en werkt nu bij Human Concern. Dit nieuwe centrum voor de behandeling van eetstoornissen werkt ‘specifiek en voornamelijk’ met GGZ-professionals die zelf hersteld zijn van anorexia, boulimia of een andere eetstoornis.

          ‘Ben je ervaringsdeskundig?’
          Human Concern opende vorige maand een vestiging in een statig pand in de Sint Annastraat in Nijmegen. ‘Ben je ervaringsdeskundig en heb je een opleiding tot therapeut op minimaal hbo-niveau’, is de tekst waarmee Human Concern therapeuten werft.

          Het centrum, met zes vestigingen in Nederland en eentje in Portugal, telt 180 medewerkers en heeft gemiddeld achthonderd cliënten in behandeling. Therapeuten die zelf ooit cliënt zijn geweest, noemt Human Concern ‘ervaringsprofessionals’.

          Het klassieke beeld van de therapeut die met een neutraal gezicht naar je luistert, maar die met geen tien paarden iets over zichzelf zal vertellen, is volgens Wilmer achterhaald. Of zou dat snel moeten zijn.

          Wat hebben cliënten gemeen met een therapeut die zelf perfect lijkt?”
          – Karlien Wilmer

          85 procent
          Zij zegt: ,,85 procent van de therapeuten hier heeft een eetstoornis gehad. Of iets anders, zoals een depressie, waarbij eten werd ingezet als middel om ermee om te gaan.

          Als je weet hoe ­ellendig een cliënt zich voelt, waarom zou je daar dan niks over mogen zeggen? Wat hebben cliënten gemeen met een therapeut die zelf perfect lijkt?”

          In de behandeling gebruiken de therapeuten van Human Concern juist het verhaal van hun eigen eetstoornis. ,,Daar beginnen we al mee in het kennismakingsgesprek”, zegt Wilmer. ,,De cliënt voelt dan meteen: bij deze therapeut kan ik me echt openstellen.”

          De therapeuten zijn open, maar ze gooien niet meteen hun hele verhaal op tafel. ,,We doseren. We zetten onze eigen ervaringen in op momenten dat we denken dat het de cliënt helpt. Schaamte speelt vaak een rol bij eetstoornissen. Als ik dat merk, vertel ik bijvoorbeeld over mijn eigen troosteten.”

          Witte dingen eten
          Therapeuten die kunnen vertellen over de tijd dat ze zelf alleen nog maar witte dingen wilden eten, of hoe ze uren per dag alle calorieën telden en eindeloos de trap op en af holden, hebben een grote meerwaarde voor de behandeling, zo is de visie van Human Concern.

          Wilmer: ,,Cliënten zien: hier zitten mensen tegenover me die het ook gehad en overwonnen hebben. Dat zorgt voor herkenning, verbinding en motivatie. Dat horen we terug van cliënten die bij andere behandelaars dachten: ‘Deze therapeut begrijpt niet écht hoe ik zo vast kan zitten in iets dat zo destructief is.”

          Cliënten zien: hier zitten mensen tegenover me die het ook gehad en overwonnen hebben.
          – Karlien Wilmer

          ’s Nachts rondjes fietsen
          ,,Begrip is wat ik in mijn eigen behandeling deels gemist heb”, zegt Fleur Kuhlemeier, ook ervaringsprofessional bij Human Concern. Ze kwam er tijdens haar studie orthopedagogiek achter dat het niet normaal was dat ze om twaalf uur ’s nachts nog rondjes door Nijmegen moest fietsen.

          ,,Het begon met dingetjes op mijn dertiende. Het was rond mijn achttiende dat ik mezelf echt ging beperken, met afvallen en sporten. Dat ik deze ervaringen hier kan gebruiken, vind ik mooi. We zijn therapeuten die aan een half woord genoeg hebben.”

          Anderhalf tot twee jaar
          De ervaringsprofessionals krijgen voordat ze beginnen een basistraining. Ze zitten in een behandelteam waar ook artsen, psychiaters, klinisch psychologen, systeemtherapeuten en diëtisten deel van uitmaken. Een behandeling, waarbij je wekelijks langskomt voor een gesprek, duurt anderhalf tot twee jaar.

          Wilmer: ,,Het kost tijd om goed uit te zoeken wat er precies onder je eetstoornis zit. Bij mij was dat eenzaamheid en het gevoel dat ik niet goed genoeg was.”

          Maar kunnen Kuhlemeier en Wilmer hun eigen eetstoornis wel achter zich laten als ze er dagelijks over moet vertellen? Is dat niet akelig? Wilmer: ,,Nee, het is gewoon mijn werk. Het grappige is dat ik in gesprekken met cliënten soms achter dingen kom over mijn eetstoornis die ik nog wat beter moet uitzoeken.”

          Bron: de Gelderlander >>

        3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
        gasten online: 30 ▪︎ leden online: 2
        Peer, Kaia
        FORUM STATISTIEKEN
        topics: 3.769, reacties: 21.167, leden: 2.814