Honderden zedenzaken blijven liggen bij politie Midden-Nederland vanwege tekort aan personeel

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Honderden zedenzaken blijven liggen bij politie Midden-Nederland vanwege tekort aan personeel

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 20/08/2021 om 21:20 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #260272
  Luka
  Moderator


   Hoelang slachtoffers moeten wachten is volgens de politie per zaak verschillend. Maar volgens de woordvoerder is elke dag langer wachten er een te veel. © Blauwe Maan

   Honderden nieuwe aangiftes van zedenzaken komen jaarlijks binnen bij de politie-eenheid Midden-Nederland. Tien nieuwe dringende zaken per week is geen uitzondering. De werkdruk bij de zedenrecherche is inmiddels zó hoog, dat rechercheurs lang niet meer aan alle zaken toekomen.

   Capaciteit
   Dat het zo druk is op de afdeling komt mede door de grote toename van het gebruik van datingapps. Afspraken die hier uit voort komen lopen volgens de politie niet zelden uit op een aangifte. ,,De wereld om ons heen is veranderd”, stelt een politiewoordvoerder. ,,Maar de capaciteit op de afdeling niet. Er is een ‘overload’ aan werk voor het aantal mensen. We kunnen het werk met de huidige capaciteit niet aan.”

   Gevolg is dat ‘een onevenredig aantal zaken’ te lang moet wachten op inhoudelijke behandeling. ,,Dat is in eerste instantie uitermate teleurstellend voor slachtoffers, die belang hebben bij een snelle en zorgvuldige behandeling van hun zaak.”

   Doorlooptijd
   Hoelang slachtoffers moeten wachten is volgens de politie per zaak verschillend. Maar volgens de woordvoerder is elke dag langer wachten er een te veel. ,,Als zaken langer doorlopen dan wenselijk, dan is het zaak om transparant te zijn. Zodat wederzijds begrip ontstaat. Je kunt dat niet koppelen aan een dag of periode.” Binnen zes maanden na aangifte moet een dossier worden aangeboden bij het Openbaar Ministerie of anderszins zijn afgehandeld. Maar die termijn wordt vaak niet gehaald.

   Als zaken langer doorlopen dan wenselijk, dan is het zaak om transpa­rant te zijn

   Politiewoordvoerder
   ,,Dit is een van de meest kwalijke dingen die je je kunt voorstellen in een rechtsstaat”, zegt advocaat Richard Korver. Hij staat zedenslachtoffers bij en is voorzitter van de Stichting Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers. ,,Stelt u zich eens voor dat uw vrouw of dochter verkracht wordt en haar zaak lange tijd blijft liggen. Dat is niet alleen ondermijnend voor het vertrouwen in de rechtsstaat maar ook voor het veiligheidsgevoel. Want stel dat de dader vaker toeslaat en hierdoor langer zijn gang kan gaan?”

   Ingrijpen
   Hij vindt dat de politie direct moet ingrijpen als blijkt dat aangiftes zich opstapelen. ,,Wij zien als stichting geen toename van het aantal aangiftes maar een stabiel beeld, met eerder minder aangiftes. Dat komt ook naar voren uit CBS-cijfers. De minister heeft jaren geleden al tweehonderd extra zedenrechercheurs beloofd. Maar hun komst duurt zo lang dat er waarschijnlijk ook alweer 200 zedenrechercheurs zijn vertrokken, door de grijze golf bij de politie. Wij klagen hier al heel lang over. Het wordt echt tijd dat de politie iets gaat doen, bijvoorbeeld door de opleiding tot zedenrechercheur ook open te stellen voor zij-instromers.”


   Mede door datingsites en -apps is het aantal aangiftes van seksueel misbruik volgens de politie toegenomen. © anp

   Volgens Korver is het tijd voor noodmaatregelen. ,,Waarom niet verhoren met één zedenrechercheur in plaats van twee? Laat een gewone rechercheur aanschuiven. En waarom niet direct aangifte opnemen bij een eerste gesprek, in plaats van weken later? Het gaat om tijds- en capaciteitswinst. Nu zie ik gebeuren dat verkrachtingszaken jaren blijven liggen en getuigenverhoren soms twee jaar na dato pas plaatsvinden. Wat weet je dan nog? Dit moet je als land dat zichzelf rekent tot de Westerse beschaving niet willen.”

   Maatregelen
   Om achterstanden in te halen neemt de politie Midden-Nederland in samenspraak met het OM maatregelen. Vanaf 13 september krijgt team zeden tijdelijk 24 fulltime banen erbij, op een team van nu 60 fte. ,,De extra formatie is buitengewoon fors”, stelt de woordvoerder.

   De verwachting is dat zaken hierdoor op termijn sneller worden opgepakt, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van aanpak.

   Bron: AD.NL >>

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 8 ▪︎ leden online: 1
  Lyn
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.598, reacties: 19.925, leden: 2.478