Hoe verder na #UsToo

  • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 07/05/2021 om 21:52 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Reacties
  • #258866
    Luka
    Moderator

      Kamerlid Sidney Smeets stapte op, omdat hij wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag richting jonge homoseksuele jongens. In De Nieuws BV vertelt journalist Bo Hanna dat we ook moeten praten over de achterliggende problemen. Waarom moet er volgens hem binnen de homogemeenschap kritisch naar elkaar gekeken worden?

      Met het nieuws rondom Smeets wordt de urgentie van het onderwerp duidelijk, vertelt journalist Bo Hanna. ‘Ik heb als journalist ook op datingapps gezeten om te kijken wat daar precies gebeurt. Ik denk dat het belangrijk is dat het onderwerp nu aan het licht is gekomen’, licht hij toe.

      Hij heeft het over mannen in machtsposities en kwetsbare jongens op zoek naar hun seksualiteit. Ook D66-Kamerlid en voorvechter voor LHBTIQ+-emancipatie Rob Jetten vindt dat deze discussie gevoerd moet worden. Zowel binnen als buiten de gayscene, vertelt hij in De Vooravond.

      Kwetsbare jongeren
      Jetten: ‘We moeten ons goed realiseren dat er ook in Nederland veel jongeren zijn die worstelen met hun geaardheid. Die hier thuis niet over durven te praten of op een school zitten waar ze niet zichzelf kunnen zijn. Die jongeren voelen vaak de noodzaak om online op zoek te gaan naar iemand waar ze zich mee kunnen identificeren. Iemand bij wie ze hun hart kunnen luchten en die ze kan helpen om hun identiteit verder te ontwikkelen.’ Volgens hem moeten we die jongeren leren dat niet iedereen online je op weg wil helpen: ‘Je kunt in een grijs gebied terechtkomen waar de ander de grens over kan gaan en dingen van jou vraagt waar je zelf helemaal geen zin in hebt.’

      ‘Uit onderzoek blijkt dat jonge homo’s en biseksuele mannen tussen de 14 en 17 jaar oud online datingsites gebruiken voor gemeenschapszin en daar zijn veel risico’s aan verbonden.’
      Bo Hanna

      Online gevaar
      Hoewel het online gevaar van daten voor iedere jongere geldt, denk aan exposing en wraakporno, speelt er bij homojongeren ook een andere component mee, licht Hanna toe: ‘Homojongeren hebben een kwetsbaardere positie binnen de samenleving in het algemeen. Omdat zij, als zij zich binnen conservatieve kringen of buiten de randstad bevinden, minder dating mogelijkheden hebben. En daardoor misschien ook, vaker dan niet-homojongeren, meer in het geheim gaan experimenteren omdat ze nog niet uit de kast zijn of niet geaccepteerd worden door hun omgeving.’ Dat brengt extra risico’s met zich mee, volgens hem.

      Scheve machtsverhoudingen
      Volgens Hanna wordt er van die kwetsbaarheid misbruik gemaakt: ‘Ik denk dat er een cultuur is die genormaliseerd is binnen de homogemeenschap, waarin die jonge jongens worden geconfronteerd met oudere mannen die daarop inspelen.’ Dit komt voort uit scheve machtsverhoudingen, legt hij uit: ‘Zelf weet ik hoe dat is; ik ben in een christelijk gezin in Noord-Limburg opgegroeid. Bij ons was homoseksualiteit taboe. Waardoor ik op mijn zestiende al zelfstandig ging wonen. Toen ik naar gaybars en -clubs ging, merkte ik dat oudere mensen daar misbruik van wilden maken. Ze zeiden: “Je kunt altijd bij mij over de vloer komen.” Terwijl ik veel meer behoefte had aan een gesprek.’

      Hanna wil oudere mannen niet stigmatiseren, maar wel een kritische noot meegeven, legt hij uit: ‘Als je jonge jongens op datingapps ziet, dan zijn ze vaak op zoek naar steun en hulp. Als je fysieke intimiteit gaat bieden in de plaats van steun, dan ben je verkeerd bezig.’

      Daarom wil Jetten een oproep doen aan Nederland, en aan de homogemeenschap in het bijzonder: ‘Laten we met elkaar die verantwoordelijkheid voelen om mensen vaker aan te spreken. Als je iets ziet waarvan je denkt: dit is het grijze gebied, hier gaat iemand misschien de grens over, ik weet niet of ik dit oké vind, dan klopt dat waarschijnlijk.’ Dan gaat het niet alleen om juridische grenzen, maar ook morele grenzen.

      Wat moet er gebeuren?
      De oplossing is tweeledig, vinden Jetten en Hanna. Jetten: ‘We moeten jongeren weerbaarder maken, door bijvoorbeeld betere seksuele voorlichtingen op school.’ Ook volgens Hanna zouden scholen een belangrijke rol kunnen spelen in het weerbaar maken van jongeren. Daarnaast zou er volgens hem ook een debat moeten plaatsvinden binnen de homogemeenschap: ‘Wat vinden we wenselijk? Zullen we kritischer zijn naar hoe de machtsverhoudingen liggen?’ Ook Jetten pleit voor oplossingen binnen de gemeenschap: ‘Ook als gemeenschap moeten we elkaar aanspreken als we het gevoel hebben dat er iets niet klopt.’ Zo kan de homogemeenschap de veilige plek zijn die ze zo graag willen zijn voor al hun leden, legt Hanna uit.

      Backlash
      Waarom kritiek soms uitblijft binnen de gemeenschap, heeft te maken met angst voor backlash, vertelt hij: ‘Het is een gemeenschap die nog niet overal goed wordt geaccepteerd. Een gemeenschap die wordt gestigmatiseerd. Dat maakt kritiek uiten, naar je eigen gemeenschap toe, lastiger.’ Maar dat neemt niet weg dat mensen zich moeten uitspreken, vertelt hij.

      Jetten wil jongeren die iets hebben meegemaakt waar ze zich heel slecht over voelen, iets waar ze niet achter stonden, oproepen om het gesprek aan te gaan: ‘Praat met iemand in je omgeving of zoek hulp bij een professional. Jij bent niet degene die in de fout is gegaan, dat is de ander.’ Daar is Hanna het mee eens: ‘Ik zeg: laten we het er wél over hebben.’ Maar makkelijk is dat natuurlijk niet. Daarbij komt kijken dat als je nog in de kast zit, het extra lastig is om te vertellen wat je is aangedaan, legt Hanna uit.

      Daten
      ‘Wees je bewust van de gevaren van online datingapps. Ga bijvoorbeeld naar platforms als Jong&Out, waar je beter en veiliger kan daten met leeftijdsgenoten. Je ID wordt daar namelijk gecontroleerd’, aldus Hanna.

      Bron: BNN Vara >>

    1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 18 ▪︎ leden online: 0
    No users are currently active
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.745, reacties: 21.050, leden: 2.755