Hilde Van Mieghem over kindermishandeling: ‘Ik haat het woord slachtoffer. Ik hou meer van overlever’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Hilde Van Mieghem over kindermishandeling: ‘Ik haat het woord slachtoffer. Ik hou meer van overlever’

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 09/02/2020 om 13:40 door Mark.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #248751
  Mark
  Moderator


  Hilde Van Mieghem en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Beeld Aurélie Geurts

  Vanaf dinsdag (11 februari 2020) loopt op Canvas ‘Als je eens wist’, een aan de ribben plakkende docuserie van Hilde Van Mieghem over kindermishandeling. Kinderpsychiater Peter Adriaenssens werkte eraan mee. ‘Incest is tegenwoordig vervangen door emotioneel geweld: ‘Ik negeer jouw bestaan.

  Wanneer op dinsdagavond de eerste aflevering van Als je eens wist op Canvas wordt uitgezonden, verblijft maakster Hilde Van Mieghem ergens in Italië. “Ik verga van de stress door de mogelijke reacties”, zegt ze. “De dag voordat de documentaire op tv komt, ben ik weg. Ik móét dan elders alleen in de wilde natuur zijn, want hier op straat zal ik worden bekeken en aangesproken. Mensen komen me nu al hun persoonlijke verhalen vertellen. Ik kan dat allemaal niet dragen.”

  Ik heb de drie afleveringen gezien en lag aan scherven. Eerlijkheidshalve moet ik eraan toevoegen dat ikzelf ‘ervaringsdeskundige’ ben.
  Hilde Van Mieghem: “Dat ben ik ook. Mijn moeder was een jonge progressieve vrouw, zeer ondernemend. Ze had twee heel brave kinderen en dan nog mij. Niet dat ik stout was, maar ik was nieuwsgierig, exuberant en stelde voortdurend vragen. Dat was lastig, heel lastig. Ik weet nu: men lijdt het meest om wat men vreest. Als kind was mijn angst om slaag te krijgen op voorhand duizend keer erger dan het moment waarop het gebeurde. Dan onderging ik het tot het voorbij was.

  Lees dit uitgebreide interview met Hilde van Mieghem als abonnee van de Morgen op demorgen.be of als lid van LSG in het ledendeel. Ben je nog geen lid van LSG? Maak gratis een account aan >>

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 16 ▪︎ leden online: 0
No users are currently active
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.893, berichten: 15.413, leden: 1.734