Het verhaal van Lisa – Argos, VPRO, 8 december 2018 NPO radio 1

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Films, documentaires, radio & TV programma’s Het verhaal van Lisa – Argos, VPRO, 8 december 2018 NPO radio 1

 • Dit onderwerp bevat 3 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 28/02/2019 om 17:44 door Mark.
4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Reacties
 • #231990
  Mark
  Moderator

   Soms is er een verhaal dat te bizar is voor woorden. Zo ook het verhaal van Lisa. Ze is 15 jaar als ze bij de politie aangifte doet van seksueel misbruik door haar vader en andere mannen in de Nieuwe Scheveningse Bosjes en in een cafe in Den Haag. De details die ze vertelt worden steeds gruwelijker en zijn moeilijk te geloven. Het Openbaar Ministerie besluit het onderzoek stop te zetten. Maar dan duiken er bewijzen op die Lisa’s verhaal ondersteunen.

   Argos bestudeerde de dossiers van de politie, het Openbaar Ministerie, het medisch dossier van Lisa, verklaringen die zijn afgelegd bij de notaris en onderzoek van Hoffmann Bedrijfsrecherche. Daarnaast voerden we tientallen gesprekken met betrokkenen, hulpverleners en deskundigen. Ook kregen we computers van het gezin tot onze beschikking.

   De naam Lisa is niet de echte naam van het meisje.

   Bron: vpro.nl

   Lees hier de reactie van het Hof Den Haag en het Openbaar Ministerie op de uitzending.

    

   #235127
   Mark
   Moderator
   Topic starter

    ‘Rechter had zich terug moeten trekken uit zedenzaak’

    DEN HAAG – De Haagse rechter Jan Wolter Wabeke had zich terug moeten trekken vanwege zijn rol in een vermeende zedenzaak. Hij zou privécontact hebben gehad met een van de mogelijke verdachten in deze zaak. Dat is de mening van hoogleraar Theo de Roos in het radioprogramma Argos.

    Het gaat om een zaak van een 15-jarig meisje. Ze deed aangifte van seksueel misbruik door haar vader en andere mannen in de Nieuwe Scheveningse Bosjes en in een café in Den Haag. Ze zegt dat ze door de verkrachtingen zwanger is geraakt en dat het kindje in de Scheveningse bosjes is begraven. De details die ze vertelt zijn gruwelijk en zijn moeilijk te geloven. Het Openbaar Ministerie besluit daarom het onderzoek stop te zetten.

    Haar moeder wilde via een zogenoemde artikel 12-procedure het Openbaar Ministerie dwingen de zaak verder te onderzoeken en tot vervolging over te gaan. Het gerechtshof wees deze procedure in 2015 af. Wabeke was toen voorzitter. Het radioprogramma Argos beschikt over een foto waarop Wabeke te zien is met een oud-topambtenaar van Justitie, die mogelijk verdachte is in deze zaak. Volgens hoogleraar De Roos had Wabeke zich daarom moeten verschonen (moeten afzien) vanwege privécontact.

    Bron: omroepwest.nl

    #235239
    Mark
    Moderator
    Topic starter

     Haagse rechter onder vuur na onthullingen Argos

     Beluister de radio uitzending van Argos op 16 februari >>

     Rechter Jan Wolter Wabeke ligt onder vuur vanwege zijn rol in een vermeende misbruikzaak waarin ook een topambtenaar van justitie wordt genoemd. Argos onthulde afgelopen zaterdag dat Wabeke en de topambtenaar elkaar persoonlijk kennen. Het radioprogramma had de hand gelegd op een foto van beide mannen tijdens een privéetentje. Volgens emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos, zelf ook oud-raadsheer, had Wabeke zich uit de zaak moeten terugtrekken.

     Mocht Haagse rechter oordelen over kindermisbruik?
     Jan Wolter Wabeke oordeelde als voorzitter van de Artikel 12-kamer van het Hof Den Haag over de aangiftes van “Lisa”. Lisa was 15 toen ze bij de politie aangifte deed van verkrachting door haar vader en andere mannen in de Nieuwe Scheveningse Bosjes in Den Haag. Ze noemde de namen van verschillende advocaten, de CIO van een groot bedrijf, en een voormalig topambtenaar van justitie. Ze vertelde ook dat ze in het bos is bevallen van een baby, en dat die is vermoord.

     Het OM besloot Lisa’s aangifte te seponeren. Het Landelijk Expertisecentrum Bijzondere Zedenzaken noemt Lisa’s verklaring over de bevalling ongeloofwaardig. Uit medisch onderzoek blijkt echter dat het meisje wel degelijk bevallen is geweest. Dit bewijs hadden Lisa en haar moeder bij het Hof willen indienen. Maar het liep anders. Raadsheer Wabeke oordeelde als voorzitter dat de zaak van Lisa afgedaan moest worden als een zogenaamde 12c-zaak. Lisa en haar moeder werden niet gehoord in de raadkamer. Uit onderzoek van Argos blijkt bovendien Wabeke al uitspraak deed, voordat de advocaat van Lisa een verweer met bewijsstukken had ingediend.

     Wabeke: “Ik ken de topambtenaar niet”
     Argos besteedde in december vorig jaar aandacht aan het verhaal van Lisa. Toen zocht het programma ook contact met Wabeke. De rechter had in De Volkskrant gezegd dat hij geen zedenzaken deed, omdat hij dan bij voorbaat al weet dat hij dan “de kop van jut is”. Wabeke is zelf – samen met de topambtenaar van justitie – genoemd in een onderzoek naar seksueel misbruik van jonge jongens. Wabeke ontkent met klem dat hij zich ooit schuldig heeft gemaakt aan kindermisbruik, maar de verhalen blijven aan hem kleven. Daarom zou hij dus geen zedenzaken meer doen.

     Waarom oordeelde hij dan wel over de zaak van Lisa? “Dat was geen kindermisbruikzaak”, aldus Wabeke, “maar een technische procedure om te controleren of het Openbaar Ministerie een juiste beslissing heeft genomen om niet te vervolgen.” Wabeke voegde daaraan toe dat hij “de topambtenaar helemaal niet kent:”. Toen Argos doorvroeg, zei hij: “ik kende hem natuurlijk wel uit de wandelgangen, van mijn tijd als hoofdofficier bij justitie. […] Af en toe vakoverleg.”

     “Topambtenaar logeerde bij Wabeke”
     Zaterdag onthulde Argos dat Wabeke en de topambtenaar elkaar wel degelijk kennen. Het onderzoeksprogramma beschikt over een foto van een privé-etentje, ergens in de jaren negentig, in het huis van Wabeke in Best. Een van de aanwezigen bij dat etentje heeft, onder ede, een verklaring afgelegd bij de notaris. “De heer [topambtenaar] werd bij door de gastheren voorgesteld als een goede vriend van hen. Er is mij ook verteld dat [de topambtenaar] vaker in het huis van de heer Wabeke en zijn partner in Best kwam, en daar ook soms logeerde.”

     “Nooit echt gekend”
     In een nieuwe reactie zegt Wabeke: “Ik ben al geruimde tijd geleden tot de conclusie gekomen dat ik [topambtenaar] kennelijk niet echt heb gekend.” Vervolgens geeft hij aan dat hij “ruim vier jaar af en toe een ontmoeting op kantoren of elders” heeft gehad met de topambtenaar, maar dat hij de laatste twintig jaar geen enkel contact heeft. “Ik kan en wil dan ook echt niet zeggen dat ik deze man ken. Van zijn privéleven heb ik al heel lang geen kennis meer.”

     Wabeke vindt het nog steeds geen probleem dat hij de zaak van Lisa heeft behandeld.

     “Niet best voor het aanzien van de rechtspraak”
     “Als ik met iemand op de foto zou staan, zou ik er niet over piekeren om zo’n zaak te behandelen”, zegt Theo de Roos, emeritus hoogleraar strafrecht en strafprocesrecht. De Roos was plaatsvervangend raadsheer bij het Gerechtshof Den Bosch. “Een rechter moet ook de schijn van partijdigheid vermijden. Dat is rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.”

     Ook inhoudelijk heeft Wabeke de zaak van Lisa ‘onbevredigend, zeg maar gerust superslecht’, behandeld, zegt De Roos in Argos. “Het is heel uitzonderlijk, en in gevoelige zaken ook ongewenst dat een zaak zonder het horen van klager wordt afgedaan”, aldus de Roos. Dat Wabeke de stukken en het verweer van de advocaat Lisa niet heeft afgewacht, noemt hij ‘buitengewoon vreemd’. “Het is niet best voor het aanzien als het op zo’n manier wordt behandeld.”

     Moeder Lisa bij RTL Boulevard
     Het Algemeen Dagblad besteedde zaterdag uitgebreid aandacht aan de onthullingen van Argos, net als de regiokranten en Omroep West. De moeder van Lisa vertelde ’s avonds haar verhaal bij RTL Boulevard. “We proberen ons leven wel op te pakken, maar voor Lisa is dat met hele kleine stapjes.”

     Ook traumapsychologen trekken aan de bel naar aanleidingen van de uitzending van Argos. Christel Kraaij van Altrecht zegt, namens de vijf traumabehandelingscentra van de GGZ, dat ingewikkelde kindermisbruikzaken onvoldoende worden onderzocht.

     De vader van Lisa heeft meermaals aangegeven dat hij niet op de bevindingen van Argos wil reageren.

     Bron: nporadio1.nl

     #235844
     Mark
     Moderator
     Topic starter

      Kamervragen naar aanleiding van bizar misbruikverhaal Lisa

      SP-kamerlid Michiel van Nispen heeft kamervragen ingediend naar aanleiding van het heftige verhaal van Lisa. De moeder van het vijftienjarige meisje dat zwaar seksueel misbruikt zou zijn zocht de media op, nadat een strafrechtelijk onderzoek keer op keer werd gedwarsboomd.

      Van Nispen benadrukt in zijn kamervragen aan Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker het uitblijven van een artikel 12-procedure. Ook wordt geïnformeerd naar de persoonlijke band tussen de rechter die deze artikel 12-procedure afhandelde en de mogelijke dader. In de schriftelijke kamervragen wordt ook het uitblijven van het verhoor van Lisa besproken. Van Nispen dringt daarnaast aan op een nieuw, onafhankelijke onderzoek.

      Lees verder op rtlnieuws.nl >>

     4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
     • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
     gasten online: 19 ▪︎ leden online: 0
     No users are currently active
     FORUM STATISTIEKEN
     topics: 3.787, reacties: 21.267, leden: 2.865