Het taboe te lijf

  • Dit onderwerp bevat 3 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 07/11/2019 om 08:37 door Paul56.
4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Auteur
    Reacties
  • #246066
    Malinche
    Lid LSG

      Dag collega ervaringsdeskundigen 😉

      Eindelijk iets wat door de officieel hulpverlening georganiseerd wordt en gaat over jongens en mannen die met misbruik te maken kregen. Kijk: een symposium met als titel: Het taboe te lijf.

      Wordt mede aangeboden door de GGD Amsterdam en het Steunpunt Seksueel Geweld van de Gemeente Amsterdam. Maar: ik ben er NIET BLIJ MEE.

      Weet je waarom niet? Er komen allerlei deskundigen aan het woord, mensen die onderzoek hebben gedaan en daarover gepubliceerd hebben. En er komen mannen aan het woord die zelf als kind misbruikt of mishandeld zijn. Maar die mannen worden geïnterviewd en aangeduid als “anonieme slachtoffers”….. Ik vind dat op deze manier je eerder het taboe helpt in stand te houden dan dat je het taboe te lijf gaat. Ik bedoel niet dat de mannen die op deze manier hun verhaal willen doen dat doen maar de deskundigen die dit zo organiseren. Waarom nodigen ze niet ook mannen uit die ervaringsdeskundige zijn en die dat ook in het openbaar kunnen delen. Nu zijn wij alleen aanwezig als “anonieme slachtoffers” en vertellen de “deskundigen hoe het zit met de gevolgen van misbruik van jongens.

      Ik ben van plan om er heen te gaan en mezelf daar bekend te maken als iemand die zelf misbruikt is als kind, die niet anoniem wil blijven en ook niet meer een slachtoffer is. Een overlever, een lotgenoot ook en een getuige. En dat ik niets liever wil dan door als getuige in de openbaarheid te treden te helpen aan afbraak van het taboe.

      Er is geen sprake van dat de mensen die geschoold zijn in de school van Peter John Schouten uitgenodigd zijn en een bijdrage is gevraagd.

      Daar wil ik ook nog achteraan gaan.

      Wat vinden jullie hiervan?

       

       

      Dit is het programma:

      Kindermishandeling is een individueel én een maatschappelijk probleem. Het kan zowel jongens als meisjes overkomen. Als de slachtoffers jongens zijn, is er vaak weinig aandacht voor hun problemen. Hun kwetsbaarheid wordt gemakkelijk weggewuifd. Mannen moeten stoer zijn en handelend optreden, zo is het gangbare beeld. Maar wat als je als jongen door een volwassene mishandeld of misbruikt wordt?

      Mannen die als kind mishandeld zijn praten daar zelden over. Schaamte en de angst niet geloofd te worden spelen daarbij een rol. Eén luisterend oor, één iemand die te vertrouwen is, kan voldoende zijn om het zwijgen te doorbreken. Hoe eerder dat gebeurt, hoe beter, zo blijkt uit levensverhalen van slachtoffers.

      Doel
      Op mishandeling en misbruik van jongens rust een taboe. Het doel van deze bijeenkomst is een bijdrage te leveren aan het doorbreken van dat taboe. Dit gebeurt op verschillende manieren, waaronder een panelgesprek met slachtoffers, auteur Fiet van Beek en Nationaal Rapporteur Herman Bolhaar. Hij zal zijn rol bij het doorbreken van het taboe toelichten en het belang van openheid onderstrepen.

      Vervolgens licht Iva Bicanic aan de hand van tien punten toe wat iedereen moet weten over seksueel misbruik bij mannen. Archell Thompson, onder meer bekend van zijn boek ‘De Naakte Antilliaan’ en zijn theatervoorstelling over huiselijk geweld, sluit de middag op confronterende wijze af.

      13:00 – Inloop
      13:30 – Opening

      Fiet van Beek, auteur van ‘Het is niet stoer’ over de gevolgen van kindermishandeling voor jongens en mannen.
      swpbook.com

      13:35 – De rol van de Nationaal Rapporteur

      Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.
      nationaalrapporteur.nl

      13:45 – Slachtoffers aan het woord
      (Anoniem)
      Panelgesprek met Fiet van Beek en Herman Bolhaar

      14:45 – Pauze
      15:15 – Tien punten over seksueel misbruik bij mannen die iedereen moet weten

      Iva Bicanic, hoofd Landelijk Psychotraumacentrum & Centrum Seksueel Geweld.
      psychotraumacentrum.nl
      centrumseksueelgeweld.nl

      16:00 – De Naakte Antilliaan

      Archell Thompson, acteur, auteur en inspirator.
      archell.nl

      16:45 – Afsluiting en napraten met een hapje en een drankje

      Bij deelname inbegrepen

      Het is niet stoer
      De gevolgen van kindermishandeling voor jongens en mannen​

      Fiet van Beek
      t.w.v. €29,00

      Auteur Fiet van Beek voerde openhartige gesprekken met mannen in verschillende levensfasen. Zij beschreven wat er met hen gebeurd is en wat dat betekent voor het leven dat zij nu leiden. Deze gesprekken zijn gepubliceerd in het boek ‘Het is niet stoer – De gevolgen van kindermishandeling voor jongens en mannen’. Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Alexander: jeugd actief in onderzoek en beleid.

      Lees meer »

      Doelgroep
      Het symposium is bedoeld voor professionals met cliënten die als kind te maken hebben of hebben gehad met mishandeling. Andere geïnteresseerden, onder wie ook slachtoffers van kindermishandeling zelf, zijn uiteraard ook welkom. Met elkaar willen we manieren vinden om het taboe te lijf te gaan.

      #246070
      Mark
      Moderator

        Hoi Malinche,

        Ik heb de bijbehorende website eens doorgespit en vind het eigenlijk idioot dat slachtoffers uitgenodigd worden aanwezig te zijn maar geen korting op de prijs van €139 ex BTW krijgen. Voor veel slachtoffers is dat gewoon veel te veel geld, m.a.g. dat de slachtoffer die er al naartoe gaan, slechts een beperkt aantal zal zijn die dit kunnen betalen. Verder begrijp ik je vraag waarom er geen (ervaring)deskundigen spreken die door Schouten opgeleid zijn. Misschien kun je Schouten daar zelf eens naar vragen. Ik vind namelijk dat hij in het hele gesprek over misbruik van mannen/jongens de grote afwezige is. Iva Bicanic doet al een tijd moeite ook aandacht voor mannen en jongens te vragen, maar zij betrekt daarbij nooit een deskundige als Schouten. Waarom is dat?

        Ik ben benieuwd naar je bevindingen.

        Groet,
        Mark

        #246131
        Paul56
        Lid LSG

          Goedemiddag mannen,

          Ik heb naar aanleiding van het congres “het taboe te lijf” contact gehad met de schrijfster van het boek dat centraal staat op deze middag; mevrouw Fiet van Beek. De ontstaansgeschiedenis van haar boek is dat ze tegen “ons soort mannen” (mijn bewoording)  aanliep. Ze vond dat de verhalen beschreven moesten worden. Dat heeft ze gedaan. Daarbij liep ze tegen kenmerken aan en (wat ze eerst niet van plan was) ze heeft toen gemeend een laatste deel van het boek te besteden aan die kenmerken. Steeds meer was ze zich bewust dat de hulpverlening daar over moest weten. Zo is ze o.a. in contact gekomen met Iva B. Die heeft toen wat geschreven o.a. over de kenmerken die Fiet ontdekt had. (zo komt dus ook de toespraak van Iva tot stand; de 10 punten)
          Tegen de tijd dat ze een uitgever zocht is ze bij SWP terecht gekomen. Een uitgever die vaker voor hulpverleners boeken uitgeeft. Daarbij is bedongen dat er aandacht zou zijn voor het / ons thema “mannen die seksueel misbruikt zijn“. Zo is ook afgesproken dat er een congres zou komen.
          In totaal zijn er maar 60 plaatsen op dat middagcongres.

          Fiet wist niet dat in het programma het woord “anoniem” staat. Het is de bedoeling dat Bolhaar drie of vier mannen (uit het boek) gaat interviewen. Fiet is daarbij aanwezig. Die mannen zijn dus openbaar en bekend. Maar waarom dan dat “anoniem” op de site heb ik gevraagd. Het lijkt alsof daar een paar mannen achter een gordijn staan om geïnterviewd te worden. Niets is minder waar. Het anoniem is dat niet in de vooraankondiging de namen van die mannen al staan. (slordige presentatie dus eigenlijk)

          Dan nog de prijs. Dat is een prijs die door de uitgever bepaald is. Persoonlijk snap ik de prijs wel gezien de kosten. Die uitgever wil gewoon dat alles totaal kostendekkend is. Maar voor ons is ‘t gewoon veel. Fiet benadrukte dat het de bedoeling is dat de hulpverlening komt. Die moeten weten wat er achter een levensverhaal zit. Het is dan ook geen lotgenotenbijeenkomst.

          Waarom dan “schouten” of de stichting die aan hem gelieerd is niet genoemd wordt… De mensen die spreken zijn mensen die meegewerkt hebben aan het boek. Toen Fiet daar mee bezig was was het boek Traumaseksualiteit nog niet uitgegeven. Ik vermoed dat als dat boek 2 jaar eerder was uitgekomen er een andere situatie was geweest.

          Al met al een goed en prettig gesprek met de schrijfster van het boek gehad.
          En ik hoop van harte,  met haar,  dat dit middagcongres de mensen bereikt die er moeten zijn. Hulpverleners die nu maar pilletjes uitschrijven in plaats van naar de verhalen te luisteren….
          Kortom, er is nog een lange weg te gaan.

          Zelf concentreer ik mij er maar weer op dat dit/ons verhaal in de wereld bekend wordt. Een wereld die liever de andere kant uitkijkt of tot een “collectief NEE” komt. Dus Malinche en Mark… we zijn goed bezig. Laten we ons daar verder op concentreren. Malinche… zullen we in Friesland een informatiebijeenkomst organiseren? De stichting voor Traumaseksuologie is er voor te porren…
          Hartelijke groet,
          Paul

          #246139
          Paul56
          Lid LSG

            Malinche en Mark,

            Inmiddels, zie ik, is de tekst op de site aangepast.

            Nu staat er:
            13:45 – Slachtoffers aan het woord
            Herman Bolhaar in gesprek met slachtoffers en auteur Fiet van Beek

          4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
          • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
          gasten online: 26 ▪︎ leden online: 0
          No users are currently active
          FORUM STATISTIEKEN
          topics: 3.767, reacties: 21.159, leden: 2.813