Het proces dat niemand wou (Bart de Pauw) – Streamz

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Films, documentaires, radio & TV programma’s Het proces dat niemand wou (Bart de Pauw) – Streamz

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 08/01/2022 om 20:31 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #269426
  Luka
  Moderator

  ‘Het proces dat niemand wou’ legt in drie afleveringen de maatschappelijke pijnpunten bloot van de gemediatiseerde zaak rond televisiemaker Bart De Pauw. Meer dan een jaar voor het proces werden alle betrokken partijen gecontacteerd. Acht vrouwen spreken eenmalig voor de camera over hun beleving.

  #269427
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Belgisch tv-gezicht Bart de Pauw veroordeeld voor #metoo-zaak

  De Belgische televisiemaker Bart De Pauw heeft zich schuldig gemaakt aan het lastigvallen van zes actrices en andere vrouwen met wie hij samenwerkte. Hij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, heeft de rechter bepaald.

  De Pauw bombardeerde zijn slachtoffers, onder wie de bekende actrices Maaike Cafmeyer en Lize Feryn, onder meer met opgewonden tekstberichten. De presentator, acteur en programmamaker blijft die zelf afdoen als onschuldig geflirt, al bood hij tijdens de rechtszaak wel zijn excuses aan.

  De gevallen presentator, acteur en producent heeft actrices Liesa Naert, Ella-June Henrard en Ellen Loyd ‘belaagd’, oordeelt de rechtbank in Mechelen. Dat geldt ook voor twee andere medewerksters. Een andere vrouw is het slachtoffer van ‘overlast met elektronische communicatiemiddelen’. Hij werd vrijgesproken voor het lastigvallen van onder anderen Cafmeyer en Feryn.

  De Pauw moet enkele slachtoffers een schadevergoeding van 1 euro betalen, heeft de rechter bepaald. Ze hadden om dat symbolische bedrag gevraagd. De Pauw zal naar verwachting in hoger beroep gaan. ,,Het gaat over oude feiten en kunnen ons niet ontdoen van de indruk dat Bart het slachtoffer is geworden van een veranderde tijdsgeest en een slinger die naar de ander kant is doorgeslagen. We beraden ons over eventueel volgende stappen”, laat zijn advocaat weten aan Het Laatste Nieuws. ,,Het is een bijzonder strenge straf.”

  Expliciet
  In Nederland is hij niet zo bekend, maar in Vlaanderen is de 53-jarige Bart De Pauw een begrip. Al tientallen jaren maakt hij succesvolle programma’s voor de publieke omroep VRT. Meestal in het komische genre, met titels als Buiten de Zone (een sitcom met sketches), Het geslacht De Pauw (een parodie op realitysoaps), Schalkse Ruiters (sensationele reportages waarvan de kijkers moesten raden welke echt was) en De Mol (waarvoor hij een Gouden Roos van Montreux kreeg).

  De kwestie die hem nu al vier jaar van het scherm houdt, begint te rollen in 2017. De verhalen liegen er niet om. De ‘overlast’ had telkens hetzelfde stramien. Eerst zegt hij dat hij hopeloos verliefd is (,,Ik ben een beetje verliefd op u, maar het voelt wel prettig”), daarna stuurt hij gedichtjes en liefdesliedjes, uiteindelijk wordt het dwingender en volgen er ‘expliciete en pornografische sms’jes’.

  Een van de vrouwen zou in enkele weken tijd meer dan negenhonderd berichtjes hebben gekregen. Een ander vreest dat haar afwijzing van De Pauw gevolgen heeft gehad voor haar carrière. Ze zou naast een baan als presentator bij De Pauws productiebedrijf hebben gegrepen. Een van de advocaten van de vrouwen vat het zo samen: ,,Telkens was het een amoureuze benadering van jonge vrouwen in een afhankelijke positie in de tv- en filmbranche.’’

  Bron: AD.NL >>

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 19 ▪︎ leden online: 1
Trees50
FORUM STATISTIEKEN
topics: 3.309, reacties: 17.990, leden: 2.172