Het nut van angst en somberheid – Randolph Nesse

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Boeken: informatie & hulpverlening Het nut van angst en somberheid – Randolph Nesse

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 19/08/2020 om 21:39 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #252638
  Luka
  Moderator

  Het nut van angst en somberheid
  inzichten uit de evolutionaire psychiatrie

  Auteur: Randolph Nesse
  Uitgever: Nieuwezijds B.V., Uitgeverij

  Samenvatting

  “Belangrijk en fascinerend’ – Nature

  “Dit intrigerende boek plaatst enkele eeuwenoude kwesties over de menselijke natuur in een ander daglicht.’ – The Observer

  Psychiater Randolph Nesse verrijkt ons inzicht in psychische gezondheid met een fundamenteel nieuwe benadering ervan. Hij stelt niet de vraag waarom mensen psychische problemen hebben, maar hoe het kan dat natuurlijke selectie ons psychisch gestel zo kwetsbaar heeft gelaten.
  Aan de hand van verhalen uit zijn klinische praktijk en inzichten uit de evolutiebiologie laat Nesse zien hoe negatieve emoties in bepaalde situaties weliswaar waardevol zijn, maar ook kunnen gaan overheersen. Angst beschermt ons tegen gevaar, maar vals alarm kan zorgen voor onnodige angst en stress. Somberheid voorkomt dat we energie verkwisten aan het najagen van onbereikbare doelen, maar kan ook leiden tot ernstige depressie. Andere psychische stoornissen, zoals verslaving en anorexia, tonen de mismatch tussen de moderne wereld en het vroege verleden van de mens. Zulke evolutionaire inzichten helpen het alom aanwezige psychisch lijden van de mens te verklaren – en te verlichten.

  Het nut van angst en somberheid is een fascinerend boek dat bijvoorbeeld duidelijk maakt waarom onze geest zowel krachtig als kwetsbaar kan zijn, of hoe in de strijd om het leven liefde en goedheid zijn ontstaan.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 10 ▪︎ leden online: 1
Nature1
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.992, berichten: 15.932, leden: 1.837