Het is normaal geworden dat bezorgde burgers racisme en seksisme aankaarten

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Het is normaal geworden dat bezorgde burgers racisme en seksisme aankaarten

  • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 15/02/2018 om 22:04 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Reacties
  • #217329
    Luka
    Moderator

      Het opiniestuk van Asha ten Broeke in de Volkskrant vind je hier >>

      Onlangs werden in het licht van de #metoo campagne in verschillende musea werken (tijdelijk) weggehaald die te seksistisch werden bevonden, of erger. Om de discussie op gang te brengen zegt de directeur. Stiekem ook een beetje voor de publiciteit zeg ik, alhoewel het aanzwengelen van een discussie over dit onderwerp nooit kwaad kan wat mij betreft.

      Sommige mensen waren het er uiteraard níet mee eens. Vreemd, want als je voor vrijheid van meningsuiting bent en dat alles moet kunnen, dan zouden mensen die iets niet leuk vinden in verband met dit onderwerp (of waarover dan ook) dat toch óók moeten kunnen zeggen?

      ‘Het denken is vrij’, schreef Sommer erbij, wat natuurlijk waar is, maar dat geldt dan toch ook voor de gedachten van mensen die kunst-met-tietjes niet waarderen, of die vinden dat we onze hoogachting voor het werk van misbruikplegers moeten heroverwegen? Kunst moet vrij zijn, maar dat betekent niet dat ze ook gevrijwaard moet blijven van kritiek. Vragen over wat we bewonderen, wie we op een voetstuk plaatsen, wat we mooi en goed vinden, zijn van alle tijden, en terecht.

      Zonder kritische vragen en acties veranderen dingen nooit ten goede. Dan blijft alles zoals het altijd was. Dan was homoseksualiteit nog steeds bij wet verboden. Was volgens de wet verkrachting binnen het huwelijk nog steeds niet mogelijk.
      Was slavernij nog steeds geaccepteerd en moeten afro Amerikaanse burgers nog steeds hun plek in de bus afgeven aan blanke Amerikanen.

      En al deze keyboard warriors op FB en Twitter zijn het er vast wel mee eens dat kinderporno niet oké is. Dat een foto of filmpje maken van een al dan niet vrijwillige vrijpartij en deze op social media zetten niet kan. Als mensen besluiten om niet meer naar de muziek van artiest X te luisteren omdat het een moordenaar is of niet meer naar films van acteur Z gaan omdat het bewezen is dat het een verkrachter is kan ook vrijwel iedereen daar begrip voor opbrengen. Waarom zou dat anders moeten zijn bij schilderijen met echte modellen en echte schilders?

      #217330
      Luka
      Moderator
      Topic starter

        Een stuk van de NOS over kunst en #metoo

        Ja, de nimfen kijken met adoratie naar Hylas. Maar is het schilderij Hylas and the Nymphs, van de Engelse kunstschilder John William Waterhouse, nu werkelijk vrouwonvriendelijk? Het Britse museum waar dit schilderij hing, heeft het verwijderd. Na veel kritiek werd het toch weer teruggehangen.

        Curator Clare Gannaway van de Manchester Art Gallery wilde met haar daad een debat uitlokken over hoe zulke kunstwerken in de huidige tijd ge- en vertoond moeten worden. “Deze galerij toont het vrouwelijke lichaam ofwel als passief-decoratief, ofwel als femme fatale. Laat ons deze Victoriaanse fantasie uitdagen!”

        De actie ontlokte veel reacties, zoals de curator ook beoogde. De #MeToo-discussie bereikte zo ook de kunstwereld.

        Lees hier verder >>

      2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
      gasten online: 17 ▪︎ leden online: 0
      No users are currently active
      FORUM STATISTIEKEN
      topics: 3.893, reacties: 22.119, leden: 3.039