Wie grievende en lasterlijke teksten over verkrachtingsslachtoffers verspreidt, kan niet hard genoeg worden aangepakt. Dat zoiets een verwerpelijke daad is, mag een open deur lijken voor de meeste mensen, toch is dat gebeurd in de zaak van de groepsverkrachtingen in Den Bosch.
De verkrachting zelf is al erg genoeg. Een groep mannen zou collectief in een garage verschillende meisjes hebben misbruikt. Drie meisjes van vijftien en zestien jaar deden hier – onafhankelijk van elkaar – aangifte van. De politie heeft acht jongemannen vastgezet, het onderzoek loopt nog.
Tegelijkertijd kondigde het OM een tweede onderzoek aan naar diegenen die de drie meisjes online hebben belasterd.
Bekende patronen wereldwijd
Meerdere mensen deelden (gewone) foto’s van de slachtoffers met grievende teksten. Wie als eerste die foto’s op sociale media heeft gezet, is nog niet bekend, dat zoekt de politie nog uit. Feit is dat ze ruim verspreid zijn. Dat past in helaas maar al te bekende patronen wereldwijd, waarbij het slachtoffer – vaak een vrouw – van een zedenzaak of seksueel geweld opnieuw te schande wordt gemaakt.
De politie noemt het een ‘heel naar bijkomstig effect’ van de zedenzaak. Dat is te zwak uitgedrukt. Het is heel goed dat justitie het gebruikelijke stilzwijgen rond een zedenonderzoek verbreekt en hier aandacht voor vraagt.
Dat is alleen al in het belang van onderzoek in toekomstige zedenzaken. Als slachtoffers weten dat hen ook een intimiderende online lastercampagne te wachten zou kunnen staan, laten ze een aangifte misschien schieten.
Emotioneel zeer belastend
Terwijl aangifte doen van een verkrachting emotioneel al zo belastend is, zeker voor minderjarigen. Vaak belemmert ook de geringe kans op een veroordeling het doen van aangifte in verkrachtings- en aanrandingszaken.
Het strafrecht is in zedenzaken niet altijd de reddingsboei die mensen ervan verwachten. Justitie verdient daarom bij deze zaken krachtige steun vanuit de samenleving.
De wereld op zijn kop
Hoe kan het dat mensen kennelijk zo makkelijk op de deelknop drukken, en daarmee zo’n verkrachting lijken te rechtvaardigen?
Het is de wereld op z’n kop: slachtoffers worden besmeurd, mogelijke daders verdedigd.
Dat verdient een krachtig online en offline tegengeluid. Het aan de kaak stellen is een begin. Het zou heel goed zijn als er stevige veroordelingen volgen voor dit soort online intimidatie.
Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
Bron: Trouw >>