Hersenstimulatie kan sociale fobie mogelijk verlichten

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Hersenstimulatie kan sociale fobie mogelijk verlichten

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst bijgewerkt op 07/11/2020 om 20:14 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #254515
  Luka
  Moderator

  Mensen met een sociale fobie hebben mogelijk baat bij hersenstimulatie, blijkt uit onderzoek van Nijmeegse wetenschappers. Dat is goed nieuws voor degenen die aanhikken tegen een verjaardag of presentatie.


  Testpersoon Niklas Thiel ondergaat via een EEG-cap een sessie met zwakke elektrische stimulatie. Beeld Reuters

  Met hersenstimulatie kun je beter controle krijgen op emotioneel gedrag, laten Nijmeegse wetenschappers zien in nieuw onderzoek. Mensen met een sociale fobie hebben er mogelijk baat bij.

  Bij een sociale angststoornis ga je bepaalde situaties, zoals een presentatie geven of uit eten gaan, extreem uit de weg. Zo veel, dat het je dagelijks leven verstoort. Ruim 600 duizend mensen in Nederland hebben last van een sociale fobie, volgens cijfers van het Trimbos Instituut. Een van de oorzaken, denken psychologen, is dat deze groep lastiger controle krijgt over negatieve signalen uit emotiegebieden in de hersenen, waardoor ze vermijdingsgedrag gaan vertonen.

  Zwakke elektrische stimulatie van twee hersengebieden kan hiervoor mogelijk een oplossing bieden, laat de nieuwe publicatie in vakblad eLife zien. Het ene gebied is de prefrontale schors, het controlegebied voorin het brein, het andere de motorische schors, die bewegingen aanstuurt. Samen bepalen zij met welk gedrag je reageert op emotionele situaties, door op een ritmische manier met elkaar te communiceren. Elektrische stimulatie versterkt deze ritmische communicatie, en daarmee de controle op emotioneel gedrag, denken de onderzoekers van het Donders Instituut (Radboud Universiteit).

  Neurowetenschapper Bob Bramson en zijn collega’s bootsten een vermijdingssituatie na in het lab. Ze lieten 41 proefpersonen – allen mannen zonder fobie – met een joystick reageren op foto’s van vrolijke of boze gezichten. ‘De natuurlijke neiging van mensen is om de joystick van je weg te duwen bij een boos gezicht. Je wilt er van weg’, legt Bramson uit aan de telefoon. ‘Bij een blij gezicht trek je de joystick juist eerder naar je toe.’

  Hetzelfde gedrag zagen de onderzoekers ook bij hun proefpersonen. Deelnemers maakten de minste fouten als de instructie die ze kregen overeenkwam met hun automatische neiging, zoals de joystick wegduwen bij een boos gezicht. Bij een tegenintuïtieve taak – de joystick naar je toetrekken – maakten ze daarentegen meer fouten.

  Bron: de Volkskrant >>

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 19 ▪︎ leden online: 2
Liz4321, Luka
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.706, berichten: 14.620, leden: 1.549
Scroll Up