HBO – Phoenix Rising (Marilyn Manson)

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 10/04/2022 om 12:46 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #271199
  Luka
  Moderator

   ‘PHOENIX RISING’: DE GENADEKLAP VOOR MARILYN MANSON?

   Misschien herinner je je de spraakmakende clip van Heart-Shaped Glasses (2007) wel. Marilyn Manson heeft hierin seks met zijn jonge vlam Evan Rachel Wood. On screen seks is niet echt, zou je denken. In dit geval wel: volgens Wood is ze op de set door Manson verkracht. De actrice (o.a. True Blood en Westworld) vertelt openhartig over deze en andere traumatische ervaringen in de tweedelige docuserie Phoenix Rising op HBO Max.

   In het eerste deel van de serie zien we hoe Wood oude dagboeken voorleest aan haar vriendin en activiste Illma Gore. Ze laat foto’s zien van de letter M, die ze destijds in haar huid had gekerfd. De M van Marilyn. De twee spreken over Wood’s jeugd, haar acteercarrière in Hollywood en de ontmoeting met Manson. Dat ze getraumatiseerd is door haar vier jaar lange relatie met Manson is te merken; ze heeft veel moeite met de foto’s en dagboekfragmenten. ‘Ik vind het zo moeilijk mezelf te herkennen in dat kleine meisje, na alles wat er is gebeurd’, vertelt ze snikkend.

   Marteling
   Wood verhaalt vervolgens over hoe Manson haar al snel in zijn macht kreeg. De verschillende termen die ze gebruikt, zoals grooming en love-bombing, worden uitgelegd doormiddel van illustraties. Wood vertelt dat Manson haar eerst klaarstoomde, door haar extreem veel affectie te tonen en haar te laten twijfelen aan de goede bedoelingen van vrienden en familie. De relatie leek leuk en perfect, maar na de Heart-Shaped Glasses video veranderde dat. De seks, die geacteerd had moeten zijn, gebeurde zonder haar instemming. Vanaf daar ging het bergafwaarts en werd Manson steeds agressiever in de relatie. Hij bedreigde haar, haar familie en martelde zijn vriendin door haar bijvoorbeeld uit te hongeren of verbieden te slapen.

   Aan het einde van het eerste deel wordt een kleine tien minuten besteed aan de Phoenix Act, een wetsvoorstel om het verjaringstermijn van misbruik binnen een relatie te verlengen. Voor Wood zelf is het helaas al te laat; haar relatie met Manson is te lang geleden en daarom kan ze hem niet meer voor de rechter slepen. Toch maakt ze zich hard voor dit wetsvoorstel, zodat andere slachtoffers van misbruik wél de kans krijgen hun trauma te verwerken voordat ze naar de rechter stappen. De wet wordt uiteindelijk unaniem aangenomen: het verjaringstermijn gaat van één tot drie jaar naar drie tot vijf jaar.

   Gruwelijk
   In het tweede deel zien we hoe de ‘survivors’, ofwel de ex-vriendinnen van Manson bij elkaar komen en hun verhalen delen. Dit is het deel waarin je als kijker pas echt de ernst van de gebeurtenissen te horen krijgt. De vrouwen vertellen hartverscheurende verhalen, over hoe ze drie dagen achter elkaar niet mochten slapen, verkracht werden in hun slaap of bedreigd werden met de dood. Let op: het tweede deel van de documentaire is niet voor jou als je niet goed tegen gruwelijke verhalen kan.

   Wood vertelt verder over de martelingen, nadat ze samen waren verhuisd naar een huis op een heuvel in Glencoe, Californië. De maanden die ze in dat huis doorbracht was ze geïsoleerd van de buitenwereld. ‘Ik had een vermoeden dat hij meth in de drugs deed die we normaal gesproken namen. Ik werd heel erg ziek, mijn neus bloedde om de haverklap en ik kreeg korstjes op mijn huid. Brian [Manson] sloeg dit in de wind. Dit is ook wanneer hij me begon te verkrachten in mijn slaap. Hij gaf me slaappillen, dus ik was ver weg. Toch kreeg ik het mee en vertelde ik mezelf dat ik gewoon zo stil mogelijk moest blijven liggen zodat het snel voorbij zou zijn.’

   Nazi-zweep
   Na een valpartij van de trap en Manson die, terwijl Wood bloedend op de tegels lag, gewoon naar de bouwmarkt ging, had ze er genoeg van. Ze vluchtte naar haar vader, waar het even goed ging. Manson bleef haar bellen (158 keer om precies te zijn) en beschadigde zichzelf elke keer dat ze te telefoon niet opnam. Om de situatie te deëscaleren vertrok Wood weer naar Los Angeles, waar ze al snel terugviel in Mansons greep. Volgens Wood bond Manson haar vast aan een knielbankje en sloeg hij haar met een nazi-zweep (Wood heeft een Joodse achtergrond). Daarna dwong hij haar om zijn bloed te drinken en dronk hij vervolgens dat van haar.

   Genadeklap
   Phoenix Rising zou zomaar de genadeklap voor Manson kunnen zijn. Eerder heeft zijn platenlabel hem al laten vallen en kreeg hij veel kritiek van collega-artiesten. Onlangs heeft hij nog wel samengewerkt met Kanye West. Hoewel de chronologische volgorde in Phoenix Rising soms ietwat onlogisch is, is het een meeslepende en vooral schokkende documentaire. Manson ontkent tot nu toe alle aantijgingen en is zelfs een rechtszaak tegen Wood begonnen. In de talkshow The View vertelt de actrice dat ze niet bang is voor zijn aanklacht. ‘Dit was te verwachten, maar ik heb er alle vertrouwen in. Ik vertel de waarheid en de waarheid komt altijd aan het licht.’

   Bron: Oor >>

   #271200
   Luka
   Moderator
   Topic starter

    De aangrijpende documentaire ‘Phoenix Rising’ gaat over een heftige #metoo-zaak in de muziekwereld

    Heftig, aangrijpend en soms wat Amerikaans: in het HBO Max-tweeluik ‘Phoenix Rising’ vertelt actrice Evan Rachel Wood op indringende wijze over de zeer gewelddadige relatie die zij als 18-jarig meisje aanging met de toen 36-jarige rockster Marilyn Manson. Esma Linnemann, Chris Buur en Mark Moorman praten over deze metoo-documentaire en vragen aan voormalig Spotify-medewerker Dieuwertje Heuvelings en zangeres Aafke Romeijn wat er moet veranderen in de muziekindustrie om een nieuwe misbruikzaak te voorkomen.

    Bron: de Volkskrant >>

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 29 ▪︎ leden online: 4
   Lotteeh, Yvette, Sunlight, Trees50
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.768, reacties: 21.161, leden: 2.813