Harvey Weinstein schuldig aan aanranding en verkrachting

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Harvey Weinstein schuldig aan aanranding en verkrachting

 • Dit onderwerp bevat 5 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 13/04/2020 om 19:02 door Luka.
6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Reacties
 • #249255
  Luka
  Moderator

   Harvey Weinstein is maandag schuldig bevonden aan aanranding en verkrachting in de rechtszaak in New York over seksueel misbruik van twee vrouwen. Een jury van zeven mannen en vijf vrouwen oordeelde dat de filmproducent schuldig is aan twee van de vijf aanklachten. Weinstein gaat in hoger beroep.

   De 67-jarige Weinstein is vrijgesproken van de zwaarste aanklachten, te weten aanranding met roofzuchtig motief en verkrachting in de eerste graad.

   De straf tegen Weinstein wordt op 11 maart bepaald. Rechter James Burke zei maandag in de rechtbank in Manhattan dat Weinstein direct moet worden overgebracht naar de gevangenis. Tijdens zijn proces hoefde de producent nog niet in de cel te zitten.

   Weinstein kan voor de twee aanklachten waarop hij schuldig bevonden is, waaronder verkrachting in de derde graad (seks met een persoon zonder zijn of haar instemming, maar niet op gewelddadige wijze of onderdeel van een bewust patroon), worden veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. Als Weinstein wel was veroordeeld voor alle aanklachten, dan had hij een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen.

   Zaak werd aangespannen door twee slachtoffers

   De zaak tegen Weinstein werd door twee van zijn slachtoffers aangespannen. Deze twee vrouwen, actrice Jessica Mann en productieassistent Miriam Haley, klaagden de filmproducent aan wegens verkrachting en ongewenste orale seks. De incidenten vonden plaats in 2013 en 2006.

   Zes andere vrouwen die Weinstein beschuldigden van seksueel misbruik getuigden de afgelopen weken ook tegen hem, maar hun zaken zijn verjaard.

   Door hun getuigenissen wilden de vrouwen aantonen dat er sprake is van een patroon. In totaal werd Weinstein de afgelopen drie jaar zelfs door meer dan tachtig vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Hij moet ook nog een keer voor de rechter verschijnen, maar dan voor een verkrachtingszaak in 2013 in Los Angeles.

   Weinstein heeft alle beschuldigingen altijd ontkend. De New Yorker heeft bij aanvang van de rechtszaak verklaard onschuldig te zijn. Volgens hem vonden de seksuele handelingen met wederzijdse instemming plaats.

   Bron: NU.NL >>

   #249299
   Luka
   Moderator
   Topic starter

    HOE VERDER MET #METOO NA DE VEROORDELING VAN WEINSTEIN?

    ‘Het gaat nu pas beginnen’, zegt cultureel commentator Joyce Roodnat, in De Nieuws BV, over de veroordeling van filmproducent Harvey Weinstein. Wat zijn de volgende stappen?

    Amper drie jaar geleden beginnen de aanklachten tegen Harvey Weinstein. Verschillende vrouwen uit de filmindustrie spreken zich onder #MeToo uit over seksueel grensoverschrijdend gedrag van de filmproducent. Hierna volgen aanklachten aan het adres van andere hoogstaande personen in de filmwereld. Waarna ook ‘de gewone vrouw’ zich uit durft te spreken over haar #MeToo-ervaringen. Een nieuwe feministische golf wordt het destijds genoemd.

    Drie jaar later is Weinstein schuldig bevonden aan twee van de vijf aanklachten wegens seksueel misbruik en gaat in hoger beroep. ‘Voor mij betekent het vooral opluchting. Ik ben niet iemand die van triomfalisme houdt, dus ik ga dit niet vieren, maar de opluchting is dat nu gewoon erkend is, in een belangrijke rechtszaak, als slecht gedrag’, aldus Roodnat. Ze had, naar eigen zeggen, niet verwacht dat hij veroordeeld zou worden. Het feit dat hij nu wordt veroordeeld geeft een verschuiving in het huidige denken over dit gedrag weer. In 2015 werd de zaak van Amber Gutierrez tegen Harvey Weinstein nog afgedaan als niet strafbaar, ondanks audiobestanden. Dat is nu veranderd.

    <iframe src=”https://player.bnnvara.nl/?id=538561&#8243; width=”560″ height=”315″ frameborder=”0″ scrolling=”no” allowfullscreen=””></iframe>

    Naast Harvey Weinstein zelf heeft ook zijn advocate, Donna Rotunno, deze zaak verloren. Een vrouw met veel vergelijkbare zaken op haar cv, waarvan ze er maar een enkele verloor. In een interview met podcast The Daily geeft ze aan zelf nooit seksueel misbruikt te zijn omdat ze naar eigen zeggen ‘zichzelf nooit in een positie heeft gebracht waarin dat zou kunnen gebeuren’. Ze is ‘nooit te dronken geworden en is nooit met een vreemde man naar huis gegaan’. Hiermee bagatelliseert zij, volgens Roodnat, de situatie. ‘Dat is natuurlijk de wereld op zijn kop.’ Mediacriticus en rechtshistoricus Madeleijn van den Nieuwenhuizen hoopt dat deze gedachte, uitgesproken door Rotunno, passe is. Maar ze vreest dat dit nog lang niet het geval zal zijn. ‘Dat is victim blaming.’

    Hoewel deze zaak een belangrijke boodschap afgeeft aan de wereld, namelijk: seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt bestraft, is het pas het begin van een lange strijd. ‘Met de schuldig bevinding van Weinstein is duidelijk dat dit niet mag. Machtsmisbruik is lelijk, maar seksueel machtsmisbruik mag gewoon helemaal niet’, aldus Roodnat. ‘We hebben het nu alleen over een man,’ zegt schrijver Saskia Noort in Op1, ‘maar er is natuurlijk een heel systeem.’ Het grotere belang van de dag van de veroordeling is volgens Noort de erkenning van slachtoffers. ‘Het zal nog wel voorkomen, dit is echt niet de laatste, maar de slachtoffers worden gehoord. Er is een enorme erkenning. En die slachtoffers zullen vanaf nu makkelijker naar de rechter of de politie stappen. (…) Door deze veroordeling hebben al deze vrouwen weer iets meer macht over zichzelf en over de wereld gekregen.’

    Toch gaat de #MeToo-beweging en alles wat daarop volgt nog niet ver genoeg, volgens columniste Rosanne Hertzberger. ‘Dit is maar één moment waarop er een splintertje rechtvaardigheid is. Maar volgens mij zit Donald Trump, waar ook talloze verhalen over bekend zijn, nog steeds in het Witte Huis. Eenzelfde patroon. En hij is onaantastbaar.’ Op grote schaal zullen dit soort gebeurtenissen misschien minder worden, zo stelt Noort. Maar dat komt voornamelijk omdat er meer aan het licht zal gaan komen. ‘We gaan wel naar een einde van een tijdperk van dit soort misbruik, denk ik. Hoop ik.’

    Bron: BNN/Vara >>

    #249300
    Luka
    Moderator
    Topic starter

     Expert Liesbeth Kennes over Weinstein-vonnis: ‘Slachtoffers van seksueel geweld denken vaak dat het aan hen ligt’

     Harvey Weinstein was een van de machtigste mensen in Hollywood, maar werd het symbool van de #MeToo-beweging. Zijn veroordeling voor verkrachting en aanranding is symbolisch belangrijk, zegt expert seksueel geweld Liesbeth Kennes, maar er is nog veel werk – ook in ons land.

     Heeft de veroordeling u verrast of lag het in de lijn der verwachtingen?
     “Ik ging er alvast niet zomaar van uit. Er waren natuurlijk bijzonder veel gelijklopende verhalen en aanklachten, en het kon bijna niet anders dan uitlopen op een veroordeling. Maar in het Amerikaanse rechtssysteem zie je soms bizarre uitspraken. Ik ben wel heel blij dat dit het resultaat is. Het is toch een belangrijk signaal.”

     Waarom?
     “In de eerste plaats omdat het een symbooldossier was geworden. Hij was een van de machtigste mensen in Hollywood, maar velen in het wereldje wisten al decennia wat er aan de gang was voor het deksel van het potje ging en #MeToo op gang kwam. Er waren nogal wat critici die de getuigenissen in twijfel trokken, die zeiden dat die vrouwen hun benen opengedaan hadden om filmrollen te krijgen en later opeens het verhaal verdraaiden tot seksueel geweld. Dat Weinstein veroordeeld is, toont dat dat beeld verkeerd is. Het is bewezen dat hij zijn macht heeft misbruikt.”

     Als hij niet veroordeeld was, was #MeToo dan mislukt?
     “Neen. #MeToo draait vooral om maatschappelijk bewustzijn. Bij ons zag je iets gelijkaardigs onder de noemer #wijoverdrijvenniet. Met die hashtag deelden vrouwen op sociale media hun ervaringen. Het ging om mensen die zeiden: wij hebben dat ook meegemaakt. Die boodschap was de kern van de beweging. Slachtoffers van seksueel geweld denken vaak dat het aan hen ligt, dat ze alleen staan. Maar door al die getuigenissen werd een gemeenschappelijkheid gecreëerd die slachtoffers uit hun isolement haalde. Dat zou sowieso overeind blijven, onafhankelijk van een veroordeling.”

     Er waren tientallen vrouwen met gelijkaardige klachten tegenover Weinstein. Het proces in Manhattan ging om slechts twee van hen. Weinstein is ook enkel voor de twee lichtste beschuldigingen veroordeeld. Doet dat iets af van het belang van de zaak?
     “De zwaarste aanklacht die hem ten laste werd gelegd – dat hij een seksueel roofdier was – kon hem een levenslange celstraf opleveren. Daarvoor is hij inderdaad niet veroordeeld. Voor mij maakt het weinig verschil. De belangrijkste conclusie is dat hij schuldig is verklaard. Vergeet niet dat de jury moet oordelen op basis van wat hen voorgelegd wordt. Als ik de krant lees, is het voor mij duidelijk dat hij een serieverkrachter is. Maar een jury moet dat kunnen opmaken uit de verhalen die voor hen worden gebracht. Dat is veel moeilijker.

     “Veel slachtoffers zullen zich door de veroordeling erkend voelen, terwijl anderen verbitterd zullen blijven omdat ze hun verhaal nooit voor een rechtbank kunnen doen, omdat het verjaard is.”

     Heeft #MeToo ervoor gezorgd dat getuigenissen van vrouwen over seksueel geweld serieuzer genomen worden?
     “Dat is erg moeilijk te zeggen. Er is zeker een maatschappelijke verandering geweest, maar zo’n evolutie is afhankelijk van veel verschillende factoren. Door #MeToo zijn mensen met elkaar in gesprek gegaan over seksueel geweld. Recent is bijvoorbeeld de verjaringstermijn afgeschaft voor seksuele misdrijven bij minderjarigen. Er is de voorbije jaren een duidelijke professionalisering geweest in de aanpak van seksueel geweld. Als we nu een stijging zouden zien van het aantal aangiftes, kunnen we zeker niet zeggen dat dat enkel door #MeToo komt.”

     Maar de veroordeling van Weinstein heeft wel getoond dat ook machtige mensen tot verantwoording geroepen kunnen worden.
     “Dat is een erg belangrijk signaal. Deze zaak ging niet zomaar om seksueel geweld, maar om seksueel geweld in een machtscontext. Slachtoffers in zo’n verhaal hebben vaak het gevoel dat het geen zin heeft om ermee naar buiten te komen: er is toch niemand die hen zal geloven. Dat iemand als Weinstein, een icoon van de Amerikaanse cultuursector, op de knieën is gedwongen, geeft moed en hoop aan mensen die het gevoel hebben te vechten tegen de bierkaai.

     “Anderzijds is #MeToo door veel mensen belachelijk gemaakt en geminimaliseerd. Veel mensen vroegen zich af of je niet eens meer mag flirten. Natuurlijk wel. Maar als je te ver gaat en iemand geeft duidelijk aan het niet meer te appreciëren: op dat moment ben je niet meer aan het flirten. Dat is voor veel mensen nog steeds niet duidelijk. En ik vrees dat dat niet snel zal veranderen.”

     Is #MeToo nu definitief gebetonneerd in de geschiedenis?
     “Het maatschappelijk bewustzijn rond seksueel geweld groeit over de hele wereld. #MeToo kwam wat dat betreft niet uit de lucht vallen en staat niet op zich. In de Verenigde Staten heeft de beweging zeker een grote steen in de rivier verlegd. Maar in Vlaanderen? Dat weet ik nog zo niet. Bij ons is de impact minder groot geweest.”

     Gingen we als maatschappij dan niet inzien dat machtsrelaties ertoe doen bij seksueel geweld?
     “Een beetje, maar ik denk niet dat we het grote licht al hebben gezien. Ik zit echt te wachten op de afwikkeling van de zaak rond tv-maker Bart De Pauw. Dat waren voor alle duidelijkheid minder zware beschuldigingen dan bij Harvey Weinstein, het ging niet om verkrachting. Maar de dynamiek was dezelfde: hij was machtig en populair. Ook de reacties van critici waren gelijkaardig: die actrices wilden zogezegd aandacht en dus beschuldigden ze over de grens te zijn gegaan. We zijn er nog lang niet.”

     Bron: De Morgen >>

     #249301
     Luka
     Moderator
     Topic starter

      Deze zes vrouwen brachten Weinstein ten val. Dit is wat hij hen aandeed


      De zes vrouwen die getuigden op het proces van Weinstein: (v.l.n.r.) Lauren Young, Jessica Mann, Miriam Haley, Annabella Sciorra, Dawn Dunning en Tarale Wulff.

      Een volksjury heeft de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein (67) maandag schuldig bevonden aan verkrachting en aanranding. Hij werd meteen na de uitspraak in de boeien geslagen en riskeert 25 jaar cel. Zes vrouwen getuigden tegen hem tijdens zijn proces. Dit is wat ze vertelden.

      Miriam Haley
      De Britse Miriam Haley (42) was één van de twee hoofdgetuigen tijdens het proces. Ze werd in 2004 voorgesteld aan Weinstein door regisseur Michael White, voor wie ze toen werkte als assistente. Twee jaar later dwong de filmproducent haar tot orale seks in zijn flat in Manhattan.

      Haley vertelde de jury hoe Weinstein haar in zijn slaapkamer duwde en haar vastpinde op zijn bed. “Elke keer dat ik probeerde op te staan, duwde hij me weer omlaag”, klonk het snikkend. “Ik besefte wat er aan het gebeuren was. Ik werd verkracht.”

      De vrouw durfde achteraf niets aan de politie te vertellen, omdat ze zonder geldig visum gewerkt had als productieassistente voor ‘Project Runway’, een show die Weinstein produceerde.

      Een paar maanden later ging ze akkoord om Weinstein opnieuw te ontmoeten in een hotel in New York. “Hij bleef maar aandringen en overtuigde me uiteindelijk om af te spreken”, getuigde ze tijdens het proces. In zijn hotelkamer bood ze geen weerstand toen hij seks met haar probeerde te hebben. “Ik lag daar gewoon. Ik voelde me verdoofd. Ik voelde me een idioot.”

      De jury oordeelde dat Weinstein schuldig was aan het aanranden van Haley.

      Jessica Mann
      De tweede hoofdgetuige was Jessica Mann (34). Meer dan 12 uur lang vertelde ze over wat Weinstein haar had aangedaan, gespreid over drie dagen.

      De twee leerden elkaar kennen in 2012 op een feestje in de Hollywood Hills en werden al snel close. Mann zag Weinstein naar eigen zeggen als een mentor en hoopte dat hij haar kon helpen om haar droom te realiseren om actrice te worden. Het was het begin van een complexe en emotionele relatie, die vier jaar zou duren. Soms met wederzijdse toestemming, maar soms ook niet.

      Zo zou Weinstein haar in 2013 naar een kamer gebracht hebben in een hotel in New York. Hij hield haar verscheidene keren tegen toen ze probeerde weg te lopen en verkrachtte haar. Weinstein zou zijn genitaliën toen geïnjecteerd hebben met medicatie die hem een erectie moest geven.

      Mann noemde de filmproducent emotioneel manipulatief en iemand die kon switchen tussen extreem verschillende persoonlijkheden, “zoals Jekyll en Hyde”. Tot drie keer toe zou hij met Bill Clinton gebeld hebben toen hij bij haar was, om te praten over de campagne van Hillary, die toen een gooi deed naar het presidentschap. Ze was zo geïntimideerd door de macht van Weinstein dat ze niet naar de politie durfde te gaan.

      De jury geloofde ook Mann en vond Weinstein schuldig aan verkrachting van de vrouw.

      Annabella Sciorra
      Actrice Annabella Sciorra (59) werd tijdens het proces gevraagd om te vertellen over hoe Weinstein haar verkrachtte in de jaren 90. Dat was alleen een ondersteunende getuigenis, omdat de feiten inmiddels verjaard waren. Dat maakte haar verhaal niet minder beklijvend.

      De feiten gebeurden in de winter van 1993 of 1994. Na een etentje, waarop onder meer actrice Uma Thurman aanwezig was, zou Weinstein Sciorra een lift aangeboden hebben naar haar appartement in Manhattan. Later die avond, toen ze zich al had klaargemaakt om te gaan slapen, werd er plots op de deur geklopt. Het bleek Weinstein te zijn. Hij duwde de deur open, greep haar vast, sleurde haar naar de slaapkamer en gooide haar op bed.

      “Ik sloeg en schopte hem, en probeerde hem van me af te duwen”, klonk het. “Hij hield mijn handen vast boven mijn hoofd. Hij verkrachtte me. Ik probeerde me te verweren, maar het lukte niet.”

      In de jaren na de verkrachting zou Sciorra depressief geworden zijn. Ze zou aan zelfverminking gedaan hebben en verslaafd geraakt zijn aan alcohol.

      Dawn Dunning
      Drie van de zes vrouwen die getuigden tijdens het proces moesten aantonen dat de filmproducent al eerder had toegeslagen en dat er een patroon was. Onder meer Dawn Dunning (40), die Weinstein in 2004 ontmoette in een hotel in Manhattan. Voor een zakenmeeting, zo dacht ze.

      Ze had hem leren kennen toen ze opdiende in een nachtclub en hij had haar verteld dat hij haar kon helpen door te breken in de filmwereld. Toen hij de deur van zijn hotelkamer opendeed, leek hij niets aan te hebben onder zijn badjas. Hij zou Dunning een rol aangeboden hebben in zijn drie volgende films als ze zou instemmen met een triootje. Toen ze hem uitlachte en weg probeerde te gaan, werd hij razend en dreigde hij dat ze nooit aan de bak zou komen in de filmindustrie. Volgens Dunning zou hij ook haar intieme delen aangeraakt hebben.

      Tarale Wulff
      Model Tarale Wulff (43) vertelde de jury dat ook zij Weinstein had leren kennen toen ze opdiende, in een restaurant, in 2005. En ook aan haar vertelde de producent dat hij haar kon helpen met haar grote doorbraak. Later die avond trok hij haar een trappenhal in en begon hij te masturberen. “Ik verstarde een moment, maar ging er meteen vandoor”, klonk het.

      Later werd ze door personeel van Weinstein gevraagd om een script te komen inlezen. Ze werd naar het appartement van de producent gebracht, waar hij haar op bed legde. Toen ze zei dat ze dat niet wilde, probeerde hij haar gerust te stellen met het argument dat hij een vasectomie had gehad. Wulff vertelde op het proces hoe ze opnieuw verstard was en zich verdoofd had gevoeld.

      Lauren Young
      Zesde getuige was Lauren Young (30). Zij deed haar relaas over hoe Weinstein haar betast had in de badkamer van een hotel in Los Angeles in 2013. Young was naar het hotel gekomen om Weinstein een script te laten lezen dat ze had geschreven, maar ook zij eindigde in zijn kamer.

      Hij zou de douche aangezet hebben en zich uitgekleed hebben. Vervolgens duwde hij haar tegen de wasbak en trok hij haar kleed uit. Hij betastte haar borsten, masturbeerde en kwam klaar op de grond. “Ik riep de hele tijd nee”, aldus Young. “Ik zei dat ik een vriendje had en niet geïnteresseerd was. Maar hij antwoordde alleen maar dat alle actrices dat deden om het te maken.”

      De zes waren maar een aantal van de meer dan 80 vrouwen die Weinstein publiek beschuldigden van seksueel misbruik sinds 2017. Weinstein werd uiteindelijk voor twee van de vijf klachten tegen hem schuldig bevonden, de drie andere – waaronder de zwaarste: roofzuchtige verkrachting – werden niet als bewezen beschouwd. Op 11 maart zou hij zijn straf moeten kennen.

      Bron: HLN.BE >>

      #249532
      Luka
      Moderator
      Topic starter

       Harvey Weinstein veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf

       Harvey Weinstein is veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf. Dat maakte de rechter in New York vandaag bekend.

       De Hollywood-producent werd twee weken geleden door een jury unaniem schuldig bevonden aan aanranding en ‘verkrachting in de derde graad’. Daarop staat een straf van minstens vijf en ­(opgeteld) maximaal 29 jaar.

       Hoewel Weinstein door zo’n negentig vrouwen publiekelijk van seksuele intimidatie is beschuldigd, draaide de strafzaak in Manhattan om twee gevallen. Een twaalfkoppige jury achtte de filmproducent unaniem schuldig aan het onder dwang toedienen van orale seks bij voormalig productieassistent Miriam Haley, in zijn appartement in Manhattan in 2006 ­– ‘een misdadige seksuele handeling in de eerste graad’ in juridische termen, waar minimaal vijf en maximaal 25 jaar gevangenisstraf op staat.

       Ook achtte de jury Weinstein schuldig aan ‘verkrachting in de derde graad’ (gemeenschap zonder dwang, maar ook zonder duidelijke instemming) van de actrice Jessica Mann, in een hotelkamer in Manhattan in 2013. Op dat vergrijp staat een maximale gevangenisstraf van vier jaar.

       Voordat de rechter uitspraak deed, konden zowel de officieren van justitie als Weinsteins advocaten woensdag in de rechtszaal in een pleidooi (en eerder in een schriftelijk document) beargumenteren wat volgens hen de strafmaat moet zijn.

       De openbaar aanklagers vroegen de rechter bij zijn besluit rekening te houden met tientallen vermeende aanvallen op vrouwen in de afgelopen veertig jaar, waarvoor Weinstein nooit strafrechtelijk is aangeklaagd. Ze schetsten ‘een levenslang misbruik van anderen, seksueel en anderszins’ en vroegen het gerechtshof ‘een straf op te leggen die de ernst van de misdaden van de verdachte weerspiegelt, evenals zijn totale gebrek aan wroeging voor de schade die hij heeft veroorzaakt, plus de behoefte hem en anderen van verder crimineel gedrag af te schrikken.’

       Weinsteins team van advocaten vroeg om het wettelijk minimum van vijf jaar gevangenisstraf. Zij stelden dat de beschuldigingen die het openbaar ministerie aanvoerde niet mogen meetellen voor de strafbepaling, omdat ze volgens hen nooit zijn bewezen. Ook benadrukten zij dat de jury Weinstein in deze strafzaak heeft vrijgesproken van de ernstigste beschuldigingen: verkrachting in de eerste graad (waarbij sprake moet zijn van fysieke dwang of bedreiging), en ‘roofzuchtig seksueel gedrag’, waarbij men een patroon van seksuele misdrijven bewezen acht. Op dat laatste staat levenslang.

       Zijn advocaten stelden daarnaast dat ‘Weinsteins leven verwoest is’ sinds 2017, toen zijn decennialange seksuele intimidatie jegens tientallen actrices en medewerkers van zijn productiebedrijf door The New York Times en The New Yorker aan het licht werden gebracht ­ – waarmee de #MeToo-beweging werd ontketend. Weinsteins verloor zijn huwelijk en zijn bedrijf. En Weinstein was al veroordeeld door de media en de publieke opinie, voordat hij een stap in de rechtszaak had gezet, stellen zij. ‘Hoe hij in ongenade viel is historisch, misschien ongeëvenaard in dit tijdperk van sociale media’, schreven zij. ‘Daarbij moest hij beschrijvingen [van de vrouwen in de rechtszaal, overgenomen door sommige media, red.] van zijn uiterlijk, zijn hygiëne en zijn geslachtsdelen doorstaan, de meest diepgaande persoonlijke en intieme zaken werden onderwerp van nationale en internationale aandacht en gekonkel.’

       In Los Angeles wacht Weinstein een tweede strafzaak: daar wordt hij aangeklaagd door een Italiaanse actrice die Weinstein ervan beschuldigt haar in 2013 te hebben verkracht in een hotelkamer in Beverly Hills, en door een ander model dat stelt dat de filmproducent haar een dag later in een hotelbadkamer opsloot en masturbeerde terwijl hij haar betastte. In die strafzaak kan Weinstein maximaal 28 jaar gevangenisstraf worden opgelegd.

       MEER OVER DE ZAAK TEGEN HARVEY WEINSTEIN
       De veroordeling van Harvey Weinstein wordt gezien als bekroning van de MeToo-beweging. Toch ziet columnist Heleen Mees ook een andere kant van de zaak. ‘Als iemand die het proces van dichtbij heeft meegemaakt, blijf ik met gemengde gevoelens achter.’

       De schuldigverklaring van Harvey Weinstein heeft ‘de loop van de geschiedenis van de strijd tegen seksueel geweld veranderd’, aldus de officier van justitie van New York na de veroordeling van Weinstein. Is dat inderdaad zo? En wat hebben slachtoffers van andere belagers daaraan?

       Bij het begin van het proces tegen Weinstein stond de jury bloot aan hevige druk van de advocaat van de verdachte en van de aanklager. ‘Deze man is een verkrachter’, zei de een. ‘Gebruik jullie godgegeven New Yorkse gezond verstand’, zei de ander.

       Bron: de Volkskrant >>

       #250045
       Luka
       Moderator
       Topic starter

        Harvey Weinstein weer aangeklaagd voor seksueel misbruik

        Opnieuw heeft zich een slachtoffer van Harvey Weinstein gemeld. De gevallen filmproducer, die vorige maand werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 23 jaar, is wederom aangeklaagd. Dit keer voor het seksueel misbruiken van een vrouw op een hotelkamer in Beverly Hills in 2010, melden Amerikaanse media.

        Rechercheurs zijn al een tijdje met de zaak bezig. Het slachtoffer werd in oktober voor het eerst gehoord en zou nu ook bewijs hebben geleverd.

        De 68-jarige Weinstein zit momenteel vast voor de aanranding en verkrachting van twee vrouwen in New York. Hij moest al voorkomen in een rechtszaak rond soortgelijke aantijgingen in Los Angeles. Het zou hem in theorie nog eens maximaal 32 jaar gevangenisstraf kunnen opleveren, bovenop de straf die hij nu al heeft.

        Bron: AD >>

       6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
       • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
       gasten online: 10 ▪︎ leden online: 1
       Peerke
       FORUM STATISTIEKEN
       topics: 3.598, reacties: 19.927, leden: 2.478