Handboek psychotherapie na seksueel misbruik – N. Nicolai

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Boeken: informatie & hulpverlening Handboek psychotherapie na seksueel misbruik – N. Nicolai

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 22/08/2018 om 21:16 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #226783
  Luka
  Moderator

  Handboek psychotherapie na seksueel misbruik

  Auteur: N. Nicolai
  Uitgever: Tijdstroom

  Samenvatting
  Mensen met psychische problemen kunnen bij de ggz terecht. Mensen met een trauma, een psychisch probleem dat jarenlang is ‘ingesleten’, dragen extra ballast en zijn vaak moeilijker behandelbaar. Maar hulpzoekenden met een trauma na seksueel misbruik vragen wel het uiterste aan expertise en empathie van de behandelaar, omdat ze niet alleen ‘gewond’ maar ook afhoudend en sceptisch zijn geworden. Niet zo verwonderlijk dat niet eerder een Nederlands handboek over deze problematiek is gemaakt:. Elke therapie eist veel energie van beide partijen op. De cli nt staat voorop. Bovendien heeft de wetenschap tijd nodig gehad om de controverse over ‘traumatische amnesie’ versus ‘false memory’ te boven te komen.
  De verschillende hoofdstukken bieden een ‘state of the art’: theorievorming, methoden, technieken, resultaten van onderzoek. Op veel fronten in deze materie is geen evidence based-therapie voor handen maar natuurlijk refereren de auteurs steeds aan pogingen tot klinische consensusvorming. Tezelfdertijd is er sprake zijn van een optimale probleemgeori nteerde aanpak ,met directe toepassingsmogelijkheden voor de praktijk van de hulpverlening. Daartoe is per hoofdstuk met name adequate casu stiek worden ingelast. Waar relevant is het actuele ‘fasemodel’ in het therapeutische proces zichtbaar gemaakt. Auteurs nemen alle ruimte voor het beschrijven van hun klinische ervaringen: valkuilen, dilemma’s, concrete oplossingen.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 12 ▪︎ leden online: 3
Colinda, Peerke, Nature1
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.992, berichten: 15.932, leden: 1.837