Grote zorgen om seksueel misbruik in onderwijs, inspectie roept op: ‘Scholen, wees er scherper op’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Grote zorgen om seksueel misbruik in onderwijs, inspectie roept op: ‘Scholen, wees er scherper op’

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 14/01/2022 om 09:33 door Mark.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #269526
  Mark
  Moderator

   Scholen moeten veel scherper worden op seksueel misbruik. Dat eist de Onderwijsinspectie. Lockdown of niet, het aantal ontuchtzaken tussen docenten en leerlingen blijft onverminderd hoog. De Onderwijsinspectie noemt het aantal ontuchtzaken op scholen ‘zeer zorgelijk’.

   De Onderwijsinspectie reageert onder meer op een rechtszaak tegen een voormalige docent van het Liemers College in Zevenaar, die terechtstaat voor ontucht met vijf scholieren.

   Door de lockdown zaten scholen tijdelijk dicht. Toch kwamen er vorig schooljaar bijna net zoveel misbruikmeldingen binnen als in het gewone coronavrije schooljaar 2018/2019. Kreeg de inspectie toen 59 misbruikmeldingen binnen. In het vorige schooljaar 2020/2021 waren dat er 50. In driekwart van deze meldingen is aangifte bij de politie gedaan.

   Volgens de Onderwijsinspectie zijn docenten en schoolmedewerkers steeds vaker als volwassenen betrokken bij het misbruik. In 2018 ging de helft van de meldingen over seksueel misbruik door een volwassene met een scholier. Vorig jaar ging bijna twee derde van de meldingen over volwassen schoolmedewerkers.

   School moet veilige plek zijn
   ,,Elk geval van misbruik is er gewoon één te veel. Het heeft grote impact op jonge slachtoffers. Bovendien zorgt het voor een hoop onrust op school. Een school moet juist een veilige plek zijn”, zegt een woordvoerder van de Onderwijsinspectie.

   Scholen moeten daarom alerter zijn, stelt hij. Docenten moeten beschikken over een VOG, een verklaring van goed gedrag. ,,Als die ontbreekt vragen we opheldering. We dringen er bij scholen geregeld op aan om oudere VOG’s te actualiseren. Vraag als school bij sollicitaties referenties op en bel met oud-werkgevers.”

   Naast misbruik krijgt de inspectie jaarlijks ook rond de 180 tot 200 meldingen binnen over seksuele intimidatie. Het gaat dan met name over ongewenste hinderlijke aanrakingen, grensoverschrijdend gedrag, ongewenst gedrag via sociale media en aanranding. In ongeveer de helft van de gevallen is een volwassen schoolmedewerker betrokken.

   Het was echt een heftige gebeurte­nis op school en heeft ons behoorlijk lang in haar greep gehouden. Het zijn gelukkig geen dingen die vaak gebeuren, want het heeft er enorm ingehakt

   Gymleraar en decaan
   Een verdachte ex-docent van het Liemers College hoorde gisteren een celstraf van 20 maanden cel eisen. Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat de man in 2011 seks had gehad met twee scholieren op een vmbo-school in Leerdam. De oud-Arnhemmer werkte daar als gymleraar en decaan. Zelf bekent hij alleen de betasting van een Zevenaarse scholiere, maar volgens de officier van justitie heeft de man waarschijnlijk veel meer slachtoffers gemaakt.

   De man werd in februari 2020 direct door het Liemers College ontslagen. De school in Leerdam zegt nooit enig signaal over de gymleraar annex decaan te hebben gehad. Nadat de politie zich twee jaar geleden meldde deed de school direct intern onderzoek met de vraag of er signalen waren gemist.

   ,,Dat was niet het geval”, aldus een woordvoerder. Mochten oud-leerlingen zich alsnog door de publiciteit willen melden dan kunnen ze professionele begeleiding krijgen, zegt hij. ,,De politie heeft ons verzocht de zaak stil te houden om het onderzoek niet te beïnvloeden.”

   Liemers College
   Het Liemers College kijkt terug op een ‘enorm heftige gebeurtenis’. ,,Het is en blijft iets dat niet mag gebeuren”, zegt een woordvoerster. ,,Het was echt een heftige gebeurtenis op school en heeft ons behoorlijk lang in haar greep gehouden. Het zijn gelukkig geen dingen die vaak gebeuren, want het heeft er enorm ingehakt.”

   De docent, die volgens de woordvoerster populair was op school, werd aangenomen met een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), wat een vereiste is. Uit referenties kon het Liemers College niet weten dat de man zich had vergrepen aan meisjes, omdat die pas zijn gaan praten toen de voorvallen in Zevenaar in 2020 aan het licht kwamen.

   ,,Maar destijds hebben we geen moment getwijfeld en hebben we deze persoon op staande voet ontslagen”, zegt de woordvoerster. ,,We zouden nu precies hetzelfde doen. Maar voor iedereen blijft dit een heel pijnlijke ervaring. Ik weet dat de kwestie vandaag ook op school heeft gespeeld.”

   Wat zijn de regels
   Alle schoolmedewerkers moeten het schoolbestuur onmiddellijk informeren over een mogelijk zedendelict. Dat is verplicht, ze mogen niet eerst naar de directeur stappen. De schoolleiding moet direct contact opnemen met de Onderwijsinspectie. De vertrouwensinspecteur stelt vast of er sprake is van een redelijk vermoeden van een strafbaar feit.

   Als dat zo is, moet is het schoolbestuur altijd verplicht aangifte van misbruik te doen bij de politie. Ook als de betrokkenen hierover hun bedenkingen hebben. Het schoolbestuur informeert ook de betrokkenen over de aangifte. In 2020/2021 werd in driekwart van de meldingen aangifte gedaan. De meldplicht geldt voor alle schoolmedewerkers, ook voor interne vertrouwenspersonen. Geen enkele medewerker kan zich bij meldingen van seksuele intimidatie en misbruik beroepen op de geheimhoudingsplicht.

   Bron: gelderlander.nl

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 19 ▪︎ leden online: 0
  No users are currently active
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.787, reacties: 21.267, leden: 2.865