Grapperhaus wil seks tijdens ‘freeze-reactie’ strafbaar stellen

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Grapperhaus wil seks tijdens ‘freeze-reactie’ strafbaar stellen

 • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 01/06/2019 om 14:22 door LSG.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Reacties
 • #239975
  Luka
  Moderator

   Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil het strafbaar stellen als tijdens de seks een van de twee een freeze-reactie krijgt omdat zij het niet wil. Die wijziging kondigt de minister aan in een brief aan de Kamer. In een interview met ZEMBLA beloofde de minister die brief al een maand eerder te versturen.

   Momenteel is seks pas strafbaar als het slachtoffer duidelijk aan de ander heeft laten merken dat zij het niet wilde. De verdachte kan pas worden veroordeeld, als bewezen kan worden dat de ander zich heeft verzet. Dat terwijl de zogenoemde freeze-reactie de meest voorkomende natuurlijke reactie is bij acute slachtoffers van seksueel geweld. Dat vertelde psycholoog Iva Bicanic eerder in de ZEMBLA-uitzending ‘Verstijfd van angst’.

   In zijn brief schrijft Grapperhaus dat seks van twee kanten vrijwillig hoort te zijn. Anders wordt het strafbaar. Oók als het slachtoffer niet protesteerde, maar de verdachte uit de omstandigheden had kunnen afleiden dat zij niet wilde. Zo schrijft de minister dat “normaal slachtoffergedrag is dat een lichaam als het ware kan ‘bevriezen’. (…) Het is in deze fysieke toestand van verstijving eenvoudigweg niet mogelijk zich te uiten en/of fysiek verzet te bieden.”

   Zonder het te weten
   Het kan met de nieuwe wet dus voorkomen dat een dader gestraft wordt voor seks tegen iemands wil, zonder dat hij dat doorhad. Daarover schrijft de minister: “Dat achten wij niet onverantwoord omdat degene die het (verdergaande) seksuele contact aangaat hieraan kan ontkomen door oplettend te zijn en na te gaan bij de ander of er geen ongewild contact plaatsvindt.” De minister vindt het belangrijker om te voorkomen dat iemand slachtoffer wordt van seksueel geweld.

   Doorvragen
   De introductie van deze nieuwe zedenwet gepaard gaan met voorlichting over seksuele grenzen. Als iemand voorafgaand aan de seks een “weifelende, wisselende of licht afhoudende houding inneemt,” heeft de ander straks de plicht om te onderzoeken of zij wel echt wil. Dat geldt ook als iemand verstijft en “stopt met meedoen.”

   Ongewenste aanrakingen kunnen straks een straf van maximaal vier jaar opleveren. Voor “seksueel binnendringen” geldt straks maximaal zes jaar.

   Debat
   Eind 2019 komt Grapperhaus met een concreet wetsvoorstel. Voor die tijd wil hij nog over zijn ideeën in debat met de Kamer. In ZEMBLA kondigde hij aan dat dat nog voor de zomer moet gebeuren.

   Publieke ruimte
   In de brief gaat Grapperhaus ook in op seksuele intimidatie in de openbare ruimte, zoals op straat of online. Het plotseling en ongevraagd betasten van een ander kan bestraft worden met maximaal zes maanden cel. Ongewenste, seksueel getinte opmerkingen op straat of online kan straks leiden tot maximaal drie maanden.

   Verdrag van Istanbul
   In 2012 tekende Nederland het Verdrag van Istanbul. Daarin spraken landen af dat onvrijwillige seks strafbaar moet zijn, en niet alleen als het slachtoffer protesteert. Volgens de minister is de nieuwe wetgeving in lijn met het Verdrag.

   Bron: zembla.bnnvara.nl

   #239977
   Luka
   Moderator
   Topic starter

    Wat kan een advocaat doen voor verkrachtingsslachtoffers die zich niet verzetten?

    Interview met advocaat Richard Korver.

    Als een slachtoffer tijdens een verkrachting verstijft van angst en zich daardoor niet kan verzetten of ‘nee’ kan zeggen, is de gang naar de rechter vaak teleurstellend. Want in Nederland heet het pas verkrachting als de ander je heeft gedwongen. Richard Korver, voorzitter van het landelijk netwerk slachtofferadvocaten, vertelt wat advocaten onder de huidige wetgeving kunnen betekenen voor deze groep slachtoffers in deze video.

    #240351
    LSG
    Beheer

     WORDT HET HEBBEN VAN SEKS TEGEN DE WIL VAN DE ANDER BINNENKORT STRAFBAAR?

     PAUW_20190531

     Als het aan minister Ferdinand Grapperhaus van Jusititie en Veiligheid ligt wordt het hebben van seks tegen de wil en seksuele intimidatie van een ander binnenkort strafbaar. Dat schreef hij vorige week in een brief aan de Tweede Kamer. Aan het eind van 2019 wordt een wetsvoorstel verwacht. Volgens de huidige wet moeten slachtoffers die aangifte doen van verkrachting aantonen dat zij zich verzet hebben én dat er dwang in het spel was. Wat gaat er veranderen en wat gaat dit betekenen? We praten erover met Landelijk officier van justitie Huiselijk Geweld en Zeden Eva Kwakman, advocaat Bart Swier, en ervaringsdeskundigen Lindsay Arts en presentatrice Tess Milne.

     Bron: pauw.bnnvara.nl

    3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 47 ▪︎ leden online: 0
    No users are currently active
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.731, reacties: 20.939, leden: 2.732