Golf van kritiek nu Polanski-film genomineerd is voor 12 ‘Franse Oscars’: “Jullie steunen een verkrachter”

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Golf van kritiek nu Polanski-film genomineerd is voor 12 ‘Franse Oscars’: “Jullie steunen een verkrachter”

 • Dit onderwerp bevat 8 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 17/11/2020 om 19:46 door Luka.
9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Auteur
  Reacties
 • #248436
  Luka
  Moderator

   Feministische actievoerders zijn niet te spreken over de nominaties van de Césars, de Franse Oscars. Roman Polanski’s laatste film ‘An Officer and a Spy’ is genomineerd in 12 categorieën en dat vinden ze niet kunnen. “Jullie prijzen op deze manier een verkrachter en misbruiker”, klinkt het fel.

   Roman Polanski (86) vluchtte in 1978 van de VS naar Frankrijk nadat hij de verkrachting van een 13-jarig meisje had bekend. Sindsdien is hij op de vlucht voor de Amerikaanse justitie, ondanks verschillende pogingen om hem uitgeleverd te krijgen.

   Ondanks deze hetze blijft Polanski ijverig films maken. Dat zijn laatste prent ‘An Officer and a Spy’ nu genomineerd is voor 12 Césars, onder andere in de belangrijke categorieën ‘beste film’ en ‘beste regisseur’, doet dan ook de wenkbrauwen fronsen. De film kende namelijk allesbehalve een vlekkeloze start. Net voor de release onthulde de fotografe Valentine Monnier dat Polanski haar verkracht heeft in een skiresort in Zwitserland toen ze 18 was. “Hij probeerde me een pilletje te geven en sloeg me”, vertelde ze.

   Die beschuldigingen wierpen een donkere schaduw op de film. De promo werd beperkt en sommige vertoningen werden geannuleerd nadat feministische actievoerders de toegang tot de bioscoopzalen blokkeerden. Toch scoorde het historische drama goed aan de kassa, want er werden meer dan 1,5 miljoen tickets verkocht.

   #MeToo
   Volgens de actiegroep Osez Le Féminisme zijn de vele César-nominaties beschamend. “Polanski prijzen betekent zoveel als zijn slachtoffers het zwijgen opleggen. Hebben we dan niets geleerd van #MeToo? Terwijl in Amerika filmproducent Harvey Weinstein in de gevangenis dreigt te belanden en de Franse actrice Adèle Haenel openlijk getuigd heeft over haar aanranding, gaan de Césars een kindermisbruiker op de vlucht in de bloemetjes zetten.” Adèle Haenel, die ook genomineerd is voor een César in de categorie ‘beste actrice’, vertelde vorig jaar dat ze op haar twaalfde seksueel aangerand werd door de Franse regisseur Christophe Ruggia. De man is aangeklaagd, maar ontkent de aantijgingen.

   De Franse filmacademie, die de nominaties kiest, liet in een reactie weten dat ze geen moreel oordeel vellen over regisseurs en de prijzen die ze uitdelen. Polanski zelf vertelde eerder in een interview dat de beweringen van Monnier niet correct zijn.

   De uitreiking van de Césars is op 28 februari 2020. De film won in september 2019 al een zilveren leeuw op het Venetië filmfestival.

   Bron: HLN.BE >>

   #248785
   Luka
   Moderator
   Topic starter

    Roman Polanski mogelijk uit Franse filmbond gezet

    Het bestuur van de Franse filmbond ARP heeft ingestemd met nieuwe regelgeving waardoor leden die worden vervolgd voor een seksueel misdrijf uit de bond kunnen worden gezet. Dat berichten Franse media.

    De maatregel is gericht tegen filmmaker Roman Polanski, die recent door fotografe en voormalig model Valentine Monnier werd beschuldigd van verkrachting. De regisseur hangt bovendien in de Verenigde Staten nog een celstraf boven het hoofd voor misbruik van een 13-jarig meisje, eind jaren zeventig. Toen de nieuwe maatregel voor het eerst door het bestuur werd voorgesteld, werd de naam van Polanski nog niet expliciet genoemd. Nu het bestuur de regel ook echt heeft aangenomen, bevestigt voorzitter Pierre Jolivet dat de regels betrekking hebben op Polanski, gezien zijn zaak in de VS.

    Voordat de 86-jarige Polanski daadwerkelijk wordt geschorst of geroyeerd, moet de nieuwe regelgeving eerst nog worden aangenomen door de circa tweehonderd leden van de filmbond. Tijdens een speciale vergadering, waarvan de datum nog moet worden bepaald, zal daarover worden gestemd.

    Boycot
    De beschuldiging van Monnier valt samen met de release van de nieuwe film van Polanski, ‘J’Accuse’ (‘An Officer and A Spy’). In het zwart geklede betogers verstoorden vorige week nog een vertoning van de film. Ze hadden borden bij zich met daarop namen van vrouwen die Polanski hebben beschuldigd van verkrachting. Online werd bovendien een campagne opgezet waarin wordt opgeroepen de nieuwe film te boycotten.

    Polanski ontkent de aantijgingen van Monnier. De filmmaker woont al sinds 1978 in Frankrijk, waar hij wordt beschermd tegen uitlevering naar de VS.

    Bron: HLN.BE >>

    #248786
    Luka
    Moderator
    Topic starter

     Bill Cosby en Roman Polanski uit Oscar Academy gezet wegens zedenfeiten

     03 mei 2018
     De Amerikaanse tv-ster Bill Cosby en de filmregisseur Roman Polanski worden uit de Academy of Motion Picture Arts and Sciences gezet, de organisatie die ieder jaar de Oscars uitreikt. Dat berichten Amerikaanse media.

     De beslissing om Cosby en Polanski uit te sluiten werd dinsdagavond genomen door de raad van gouverneurs (Board of Governors) van de Academy. Volgens de raadsleden hebben de twee de gedragscode geschonden, zo blijkt uit een mededeling die werd verspreid.

     Zowel Cosby als Polanski worden achtervolgd door beschuldigingen van seksueel misbruik. Bill Cosby werd eind vorige maand schuldig bevonden aan de seksuele aanranding van Andrea Constand in 2004. Hij riskeert een celstraf van dertig jaar. Nog meer dan vijftig andere vrouwen hebben ook al beschuldigingen tegen Cosby uitgesproken.

     Polanski werd in 1977 aangeklaagd voor de aanranding van een dertienjarig meisje in de VS. Hij pleitte schuldig, maar vluchtte naar Europa nog voor een vonnis kon worden uitgesproken. Sindsdien woonde en leefde hij in Frankrijk, Zwitserland en Polen en weigert hij naar de VS terug te keren. Toch zag de Oscar Academy veertig jaar lang geen probleem in het lidmaatschap van de Pools-Franse regisseur. Polanski won in 2003 ook een Oscar, als de regisseur van de film The Pianist.

     Uitzonderlijke sanctie
     In oktober had de raad van gouverneurs Hollywood-producent Harvey Weinstein al uitgesloten, eveneens na een reeks klachten van ongepast seksueel gedrag.

     Een uitsluiting uit de Academy was tot voor kort een erg uitzonderlijk sanctie. Vóór Weinstein werd die maatregel maar één keer genomen. In 2004 werd acteur Carmine Caridi (The Godfather II en III) de deur gewezen omdat hij zogenaamde ‘screeners’ op het internet had verspreid, kopieën van een film die circuleren onder producers, distributeurs, recensenten en juryleden van filmprijzen nog voor de film officieel is uitgebracht.

     Bron: HLN.BE >>

     #248964
     Luka
     Moderator
     Topic starter

      Feministen protesteren tegen Césars-steun Roman Polanski

      Feministische organisaties hebben een open brief geschreven aan de stemmers van de Césars, ook wel de Franse Oscars genoemd.

      De groepen roepen op niet te stemmen op de twaalf keer genomineerde Frans-Poolse regisseur Roman Polanski die ooit is veroordeeld voor seks met een meisje en recent is beschuldigd van een verkrachting die in 1975 zou zijn gepleegd.

      “Als verkrachting een kunstvorm is, geef Polanski dan alle Césars,” luidt de titel van de open brief die woensdag in de Franse krant Le Parisien is gepubliceerd. Organisaties als Osez le Féminisme, Feminist Collective Against Rape en de International Association of Victims of Incest zeggen ook naar de uitreiking van de filmprijzen op 28 februari te komen om ‘nee’ te zeggen tegen de viering van een verkrachter die zijn slachtoffers het zwijgen oplegt, is te lezen in de brief.

      Verkrachtingen
      De 86-jarige Frans-Poolse regisseur werd in 1978 in de VS veroordeeld voor seks met een 13-jarig meisje, ontvluchtte het land en maakt sindsdien films vanuit Europa. Afgelopen november werd hij beschuldigd van verkrachting door de 63-jarige Valentine Monnier die in de jaren tachtig als actrice in een aantal films en tv-series speelde. Ze stelt in 1975 als achttienjarige in Zwitserland door de filmmaker te zijn verkracht.

      Na de nieuwe aantijgingen aan het adres van Polanski afgelopen najaar voerden groepen actie bij bioscoopreleases van de film. Desondanks scoorde de film J’accuse met 1,4 miljoen bezoekers goed in Frankrijk. Polanski is genomineerd voor die film. J’accuse gaat onder meer op voor de César voor beste film en Polanski komt in aanmerking voor de prijs voor beste regie.

      Bron: Het Parool >>

      #249157
      Luka
      Moderator
      Topic starter

       César-directie stapt collectief op na kritiek op nominaties voor Polanski
       13 februari 2020

       De directie van de Franse filmprijs César stapt twee weken voor de uitreiking collectief op. Dat doet ze wegens de kritiek die was ontstaan op onder meer de ondoorzichtigheid van het management en de nominaties voor regisseur Roman Polanski.
       Opdat “de sereniteit” zou terugkeren en “de cinema een feest kan blijven” treden de directieleden van de Association pour la Promotion du Cinéma terug. Die organisatie heeft de leiding over de Académie des Arts et Techniques du Cinema, de organisator van de Césars.

       Dat de omstreden regisseur Roman Polanski dit jaar kans maakt op twaalf van de beeldjes, voor zijn film ‘J’accuse’, kon onder meer op heel wat kritiek rekenen. Polanski is door meerdere, vooral minderjarige vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik en pleitte in een zaak in 1977 in de Verenigde Staten ook schuldig.

       Bron: HLN.BE >>

       #249329
       Luka
       Moderator
       Topic starter

        Omstreden regisseur Polanski krijgt ‘Franse Oscar’, vrouwen verlaten uit protest de zaal

        De van verkrachting beschuldigde regisseur Roman Polanski (86) heeft vrijdagavond in Parijs de César – de belangrijkse Franse filmprijs – voor beste regie gekregen voor zijn film J’accuse, internationaal ook bekend onder de titel An Officer and a Spy. Meerdere vrouwen verlieten daarop uit protest de zaal.

        Met 12 nominaties was J’accuse van de Pools-Franse regisseur de grootste kanshebber voor de Franse filmprijzen, ook wel de ‘Franse Oscars’ genoemd. Maar dat bleef niet onomstreden. Polanski werd in 1977 aangeklaagd voor de aanranding van een dertienjarig meisje in de VS. Hij pleitte schuldig, maar vluchtte naar Europa nog voor een vonnis kon worden uitgesproken. Sindsdien woonde hij in Frankrijk, Zwitserland en Polen en weigert hij naar de VS terug te keren. Hij kan niet door Frankrijk worden uitgeleverd.

        Ook fotografe en voormalig model Valentine Monnier zegt te zijn misbruikt door Polanski. Dat zou in 1975 zijn gebeurd in het chalet van de regisseur in het Zwitserse Gstaad. De vrouw verklaarde dat Polanski extreem gewelddadig was. Ook andere vrouwen beschuldigen de regisseur van seksueel misbruik in hun tienerjaren. De filmmaker ontkent alle aantijgingen.

        Vrouwen stappen op
        De prijs voor Polanski was het sein voor meerdere vrouwen om de zaal te verlaten, als protest tegen het eerbetoon aan een man die wordt beschuldigd van verkrachting. Een van hen was de 31-jarige Franse actrice Adèle Haenel, die vorig jaar verklaarde dat ze als kind misbruikt werd door regisseur Christophe Ruggia.

        Polanski was zelf niet op het evenement – het belangrijkste jaarlijkse evenement voor de Franse cinema – omdat hij naar eigen zeggen vreesde voor ,,een lynchpartij’’. Ook acteur Jean Dujardin, die te zien is in de film, zegde af.

        Voorafgaand aan de ceremonie kwam het tot ongeregeldheden voor het theater Salle Pleyel in Parijs, waar de uitreiking plaatsvond. Feministische activisten betoogden tegen Polanski en hadden borden bij zich met onder andere de tekst ‘het is een schande dat de industrie verkrachters in bescherming neemt’ erop. Op een spandoek stond ‘Césars de la Honte’ (Césars van de schaamte). De demonstranten trokken onder andere een hek omver. De politie greep in met traangas en voerde twee activisten af.

        Drie prijzen
        Behalve de César voor beste film, won J’accuse ook de prijzen voor beste bewerking en beste kostuums. De film gaat over de zaak van de ten onrechte voor verraad veroordeelde Joods-Franse legerofficier Alfred Dreyfus.

        Andere winnaars waren onder meer Roschdy Zem (beste acteur), Anaïs Demoustier (beste actrice) en ‘Les Misérables’ (beste film).

        Bron: AD.NL >>

        #255210
        Luka
        Moderator
        Topic starter

         Franse filmacademie wijst Roman Polanski de deur

         De Franse filmacademie Cesar heeft regisseur Roman Polanski de deur gewezen. De 87-jarige filmmaker en zeventien andere mensen zijn van de academie gestuurd, meldt DPA donderdag. Vanwege hun verdiensten hadden ze een erestatus aan de opleiding gekregen.

         Het besluit is genomen naar aanleiding van verscheidene beschuldigingen aan het adres van Polanski. Meerdere vrouwen beschuldigden de Pools-Franse regisseur van verkrachting en aanranding. De academie maakte donderdag bekend dat unaniem door de leden was besloten dat de verbintenis van Polanski met de academie moest worden verbroken.

         De filmmaker werd in 1977 in de VS veroordeeld voor seks met een 13-jarig meisje. Sindsdien woont hij in Europa, omdat hij in Amerika direct zou worden opgepakt. Intussen hebben meerdere andere vrouwen Polanski beschuldigd van verkrachting.

         De achttien mensen die nu de laan zijn uitgestuurd, onder wie ook ‘Indochine’-regisseur Regis Wargnier en ‘The Artist’-producent Thomas Langmann, waren allemaal zogezegde ereleden, ooit uitgenodigd om deel uit te maken van de academie op basis van hun vroegere werk. De academie telt nu helemaal geen ereleden meer, klinkt het op Twitter. De leden van de academie worden nu op democratische manier verkozen. Zo telt het instituut nu evenveel mannen als vrouwen.

         Bron: HLN.be >>

         #255211
         Luka
         Moderator
         Topic starter

          Franse filmacademie wijst Roman Polanski de deur

          De Franse filmacademie Cesar heeft regisseur Roman Polanski de deur gewezen. De 87-jarige filmmaker en zeventien andere mensen zijn van de academie gestuurd, meldt DPA donderdag. Vanwege hun verdiensten hadden ze een erestatus aan de opleiding gekregen.

          Het besluit is genomen naar aanleiding van verscheidene beschuldigingen aan het adres van Polanski. Meerdere vrouwen beschuldigden de Pools-Franse regisseur van verkrachting en aanranding. De academie maakte donderdag bekend dat unaniem door de leden was besloten dat de verbintenis van Polanski met de academie moest worden verbroken.

          De filmmaker werd in 1977 in de VS veroordeeld voor seks met een 13-jarig meisje. Sindsdien woont hij in Europa, omdat hij in Amerika direct zou worden opgepakt. Intussen hebben meerdere andere vrouwen Polanski beschuldigd van verkrachting.

          De achttien mensen die nu de laan zijn uitgestuurd, onder wie ook ‘Indochine’-regisseur Regis Wargnier en ‘The Artist’-producent Thomas Langmann, waren allemaal zogezegde ereleden, ooit uitgenodigd om deel uit te maken van de academie op basis van hun vroegere werk. De academie telt nu helemaal geen ereleden meer, klinkt het op Twitter. De leden van de academie worden nu op democratische manier verkozen. Zo telt het instituut nu evenveel mannen als vrouwen.

          Bron: HLN.be >>

          #255212
          Luka
          Moderator
          Topic starter

           Franse filmacademie wijst Roman Polanski de deur

           De Franse filmacademie Cesar heeft regisseur Roman Polanski de deur gewezen. De 87-jarige filmmaker en zeventien andere mensen zijn van de academie gestuurd, meldt DPA donderdag. Vanwege hun verdiensten hadden ze een erestatus aan de opleiding gekregen.

           Het besluit is genomen naar aanleiding van verscheidene beschuldigingen aan het adres van Polanski. Meerdere vrouwen beschuldigden de Pools-Franse regisseur van verkrachting en aanranding. De academie maakte donderdag bekend dat unaniem door de leden was besloten dat de verbintenis van Polanski met de academie moest worden verbroken.

           De filmmaker werd in 1977 in de VS veroordeeld voor seks met een 13-jarig meisje. Sindsdien woont hij in Europa, omdat hij in Amerika direct zou worden opgepakt. Intussen hebben meerdere andere vrouwen Polanski beschuldigd van verkrachting.

           De achttien mensen die nu de laan zijn uitgestuurd, onder wie ook ‘Indochine’-regisseur Regis Wargnier en ‘The Artist’-producent Thomas Langmann, waren allemaal zogezegde ereleden, ooit uitgenodigd om deel uit te maken van de academie op basis van hun vroegere werk. De academie telt nu helemaal geen ereleden meer, klinkt het op Twitter. De leden van de academie worden nu op democratische manier verkozen. Zo telt het instituut nu evenveel mannen als vrouwen.

           Bron: HLN.be >>

          9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
          • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
          gasten online: 9 ▪︎ leden online: 4
          Quinte, Lieza, Trees50, Leentje
          FORUM STATISTIEKEN
          topics: 3.700, reacties: 20.593, leden: 2.662