ggznederland.nl
Geestelijke gezondheidszorg (ggz) richt zich op:
- voorkomen van psychische aandoeningen;
- behandelen en genezen van psychische aandoeningen;
- laten deelnemen van mensen met een psychische aandoening aan de samenleving;
- bieden van hulp aan mensen die ernstig verward/verslaafd zijn en die uit zichzelf geen hulp zoeken.
Basis-GGZ en gespecialiseerde zorg
De zwaarte van de zorg die nodig is bepaalt waar je zorg ontvangt. In de eerste lijn verleent onder meer de huisarts zorg, het maatschappelijk werk en de eerstelijnspsychologen. Deze eerstelijnszorg is generalistisch, snel en gemakkelijk toegankelijk. De eerstelijnshulpverleners kunnen advies inwinnen bij gespecialiseerde ggz-instellingen.
Heb je een meer specialistische behandeling nodig, dan verwijst de huisarts of een medisch specialist je door naar de tweede lijn, de gespecialiseerde ggz. GGZ-instellingen bieden die zorg. Voor jeugdhulp is er naast de gemeentelijk georganiseerde toegang tot hulp, ook de directe verwijzingsmogelijkheid door de huisarts, medisch specialist en jeugdarts.
GGZ-instellingen
Elke regio in Nederland kent meerdere GGZ-instellingen. GGZ-instellingen biedt hulp aan volwassenen, kinderen en ouderen bij psychische problemen en bij ernstige psychische en psychiatrische ziektes.
Er zijn diverse vormen van hulp:
- regelmatige gesprekken, eventueel gecombineerd met medicatie en online hulp: dit wordt poliklinische of ambulante behandeling genoemd;
- behandeling in deeltijd (enkele dagdelen per week)
- intensieve zorg tijdens een opname;
- acute opname.
De meeste GGZ-instellingen hebben een afdeling voor jongeren (tot 18 jaar), volwassenen en ouderen. Verder kunnen er specialistische afdelingen zijn, zoals een afdeling eetstoornissen.
Elke regio heeft ook een crisisdienst die voor huisartsen dag en nacht bereikbaar is. Tijdens kantooruren kun je ook zelf bellen.