GGZ Friesland wil zoveel mogelijk mensen leren eerste hulp bij psychische nood te bieden. Twaalf trainers gaan cursussen aanbieden. Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO) is algemeen ingeburgerd, maar eerste hulp bij psychische nood is nog erg onbekend. GGZ Friesland wil daar verandering in brengen en biedt in het hele Noorden de cursus Mental Health First Aid (MHFA) aan.
Noodsignalen
De trainers van GGZ Friesland leiden cursisten in vier dagdelen op in het herkennen van signalen van psychische nood. Het gaat dan om depressie, angst- en paniekstoornissen, psychoses en middelengebruik.
[…]Voor het herkennen van psychische nood bij kinderen is een aangepaste cursus. “Dan moet je ook letten op eetstoornissen en zelfbeschadiging. Als een kind in de zomer altijd lange mouwen draagt, kan er sprake zijn van automutilatie. Spijbelgedrag is ook een signaal.”
Lees het artikel op de website van de Leeuwarder Courant >>
Interessant en goed initiatief van GGZ Friesland dat wat ons betreft navolging verdient! Zou een goeie zaak zijn als met name leerkrachten zo’n cursus zouden volgen, want kinderen die mishandeld en/of misbruikt worden, geven ontzettend veel signalen af die nu vaak niet opgepikt worden. Soms niet ineens omdat de signalen niet herkend worden, maar omdat leerkrachten niet weten hoe te handelen of niet durven ingrijpen omdat ze bang zijn iemand onterecht te beschuldigen.
Deze cursus kan ertoe bijdragen dat kinderen die hulp nodig hebben, die hulp ook daadwerkelijk krijgen. Tijdig ingrijpen kan niet alleen voorkomen dat kinderen ernstige klachten zoals PTSS ontwikkelen, maar bespaart ook nog eens enorm op zorgkosten. Lijkt ons de moeite waard om als overheid in te investeren dus!