Gemiddeld zit in iedere Zeeuwse schoolklas een slachtoffer van mensenhandel: ‘Het getal ligt waarschijnlijk nog hoger’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Gemiddeld zit in iedere Zeeuwse schoolklas een slachtoffer van mensenhandel: ‘Het getal ligt waarschijnlijk nog hoger’

  • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 28/12/2022 om 21:53 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Reacties
  • #275875
    Luka
    Moderator

      Mensenhandel is geen ver-van-mijn-bedshow in Zeeland. Uit onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel bleek eerder dit jaar dat vier procent van de Zeeuwse jongeren te maken heeft met mensenhandel. Verontrustende cijfers, maar het daadwerkelijke aantal is volgens Serife Gulden van het Zorg- en Veiligheidshuis Zeeland nog hoger. “Veel slachtoffers willen er niet over praten. Anderen ervaren de uitbuiting niet als dwang”, zegt ze in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer.


      Afbeelding uit de tentoonstelling ‘Open je ogen’ over mensenhandel
      © Omroep Zeeland

      Gulden is zorgcoördinator voor slachtoffers van mensenhandel bij het Zorg- en Veiligheidshuis Zeeland. Ze ziet mensenhandel als moderne slavernij.

      “Het gaat om uitbuiting. Dus iemand onder dwang of door manipulatie aanzetten tot handelingen om er zelf financieel beter van te worden. Dat kan op verschillende manieren, waarvan seksuele uitbuiting en criminele uitbuiting de bekendste zijn.”

      De slachtoffers worden volgens Gulden steeds jonger. “We zien bijvoorbeeld al in groep 7 van de basisschool dat kinderen worden gedwongen om pakjes rond te brengen. Dat kan vanuit de ouders komen, maar ook uit andere hoeken.” En dan zijn er natuurlijk nog de social media. “Van daaruit worden kinderen gechanteerd, of er vindt geweld plaats. Daarover praten is moeilijk. Ook de consequenties spelen een rol. Zeker bij criminele uitbuiting, omdat de slachtoffers dan zelf ook strafbaar zijn.”

      Samenwerking, ook om daders op te sporen
      In het Zorg- en Veiligheidshuis Zeeland werken twaalf van de dertien Zeeuwse gemeenten samen. Ook in de verschillende gebieden die onder de politieregio Zeeland West-Brabant vallen, wordt samen opgetrokken tegen mensenhandel. Alle Zeeuwse gemeenten hebben het tegengaan van mensenhandel op de agenda staan. “Tholen maakt deel uit van een ander gebied, omdat dat geografisch makkelijker is.”

      Volgens Gulden is het niet alleen belangrijk dat slachtoffers worden geholpen. “We moeten natuurlijk ook de daders opsporen. Maar je weet nooit waar je die kunt vinden. Er is geen daderprofiel. Schulden kunnen een reden zijn voor iemand om een ander uit te buiten, maar het komt in alle lagen, beroepen en leeftijden in de samenleving voor. En er komen steeds nieuwe manieren, dus we moeten zorgen dat we niet steeds achter de feiten aanlopen.”

      Aan de bel trekken
      Het valt vaak niet mee om erachter te komen of iemand slachtoffer is van mensenhandel. “Alleenstaande vrouwen met kinderen of vrouwen met een verstandelijke beperking zijn vaak een makkelijke prooi”, zegt Gulden. “Maar dus ook jongeren. Zaken als schoolverzuim, gedragsverandering, verandering in kleding en slechtere prestaties kunnen signalen zijn.”

      Mensen die deze signalen denken te zien of een niet-pluisgevoel hebben, kunnen naar de website Veiligheidshuiszeeland.nl gaan en kijken wat ze kunnen doen. Aan de bel trekken is belangrijk, benadrukt Serife Gulden. Dat kan ook anoniem.

      Bron: Omroep Zeeland >>

    1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 37 ▪︎ leden online: 0
    No users are currently active
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.753, reacties: 21.085, leden: 2.773