Fors meer slachtoffers seksueel geweld zocht hulp bij CSG Friesland

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Fors meer slachtoffers seksueel geweld zocht hulp bij CSG Friesland

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 14/04/2023 om 22:25 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #276872
  Luka
  Moderator

   Het aantal slachtoffers van seksueel misbruik dat hulp zocht bij Centrum Seksueel Geweld Fryslân, steeg in 2022 met 42 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

   Het aantal acute zaken, korter dan zeven dagen geleden, steeg 70 procent (114 zaken). De stevige stijging wordt vooral toegekend aan de onthullingen van het seksuele misbruik bij The Voice of Holland.

   Moment om hulp te zoeken
   “Maar ook in de tijd daarna bleef het aantal meldingen van slachtoffers hoger dan in de voorgaande jaren. De situatie rondom The Voice heeft iets opengebroken”, vertelt Gerda de Groot, coördinator CSG Friesland.
   “Ineens werd er overal gesproken over seksueel misbruik, er was geen ontkomen meer aan. Dit was voor veel slachtoffers het moment om hulp te zoeken.”

   92 procent vrouw
   Uit de cijfers van CSG Friesland blijkt dat 92 procent van de slachtoffers een vrouw is. 43 procent is minderjarig. Verder kreeg 44 procent van de slachtoffers eerder te maken met seksueel geweld, en is in 85 procent van de zaken de pleger een bekende.

   Slachtoffers bij wie het misbruik lang geleden is, leerden dat het normaal is dat zo’n trauma niet zomaar weggaat.
   Gerda de Groot, coördinator CSG Friesland

   Wat verder opviel is het grote aantal telefoontjes van mensen bij wie het misbruik lang geleden is. Soms wel veertig jaar. “Deze slachtoffers leerden dat het normaal is dat zo’n trauma niet zomaar weggaat en dat hulp zoeken nooit te laat is.”

   Slachtoffers die geen professionele hulp krijgen, hebben meer kans op geestelijke, lichamelijke en sociale klachten. “Denk aan: slecht slapen, concentratieproblemen, onrust, herbelevingen, moeite met het aangaan van relaties, verslaving, schulden, en obesitas”, zegt De Groot. “De gevolgen kunnen een leven lang aanhouden.”

   Bron: Omrop Fryslân >>

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 21 ▪︎ leden online: 1
  Lyn
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.777, reacties: 21.216, leden: 2.849