Explosie meldingen seksueel geweld: ‘Onthullingen The Voice nadelig voor slachtoffers misbruik in familie’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Explosie meldingen seksueel geweld: ‘Onthullingen The Voice nadelig voor slachtoffers misbruik in familie’

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 07/10/2022 om 14:03 door Mark.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #274351
  Mark
  Moderator

   NIJMEGEN – Onthullingen over mogelijk seksueel wangedrag bij bijvoorbeeld The Voice en Ajax kunnen schadelijk zijn voor zowel slachtoffers als daders. Alle aandacht voor de bekende Nederlanders die zich misdragen, leidt af van de meest schadelijke vorm van seksueel geweld: die in de familie- en gezinssituatie.

   Voor die risico’s waarschuwt het Landelijk Centrum Seksueel Geweld (CSG), dat op zich de aandacht voor seksueel wangedrag toejuicht. Maar: ,,Langdurig misbruik in een gezinssituatie is het meest schadelijk. Dat mag niet ondergesneeuwd raken”, zegt klinisch psycholoog Iva Bicanic, initiatiefnemer en voorzitter van het CSG.

   Ander bijkomend nadeel voor de grote aandacht voor onder meer The Voice-schandalen is dat bij slachtoffers van seksuele misdragingen die eerder prima konden leven met wat hen was overkomen oude wonden zijn opengereten. Ze kunnen er lichamelijke klachten door krijgen. Tegelijkertijd bestaat door de collectieve afwijzing van de daders het gevaar dat deze zich juist vaker schuldig maken aan dat seksueel grensoverschrijdende gedrag.

   Explosie van telefoontjes
   Het CSG krijgt tot op de dag van vandaag veel meer meldingen over seksueel geweld: het BNNVARA-programma Boos in januari over seksueel wangedrag bij The Voice of Holland zorgde voor die explosie van telefoontjes en chats.

   Kort na de onthullingen stond de landelijke teller op vijf keer zo veel telefoontjes en 28 keer meer chats vergeleken met het jaar ervoor in dezelfde periode. Nog steeds zijn de cijfers hoger dan vorig jaar. Bicanic: ,,In alle media ging het over seksueel misbruik, er was geen ontkomen aan. Bij veel slachtoffers zorgde dit ervoor dat weggestopte herinneringen boven kwamen. Ze raakten ontregeld en dat was een reden om ons te bellen.”

   Maar ook in 2021 steeg het aantal vragen om hulp al ineens veel harder, volgens het CSG omdat mensen door de lockdowns veel vaker online waren en op het internet veel meer geconfronteerd werden met online misbruik. Er was bijvoorbeeld meer sexting, het versturen van seksueel getinte berichten, foto’s of filmpjes.

   Verhoogde kans op psychische aandoeningen
   Ook waren er slachtoffers die door alle aandacht eindelijk de stap durfden te zetten om hulp te zoeken. Slachtoffers van langdurig seksueel misbruik hebben een verhoogde kans op psychische aandoeningen, hun fysieke gezondheid is minder en het risico bestaat dat ze later weer misbruikt worden of zelf misbruik plegen, stelt ze.

   Daders worden voorge­steld als monsters, maar meestal gaat het om gewone mensen, is het een bekende die ook hulp nodig heeft
   Toine Lagro-Janssen, Voormalig huisarts en oprichter van het CSG Gelderland-Zuid en -Midden

   Toine Lagro-Janssen, voormalig huisarts en oprichter van het CSG Gelderland-Zuid en -Midden noemt een ander nadeel van de mediastorm over de seksuele misstanden: ,,Daders worden voorgesteld als monsters, maar meestal gaat het om gewone mensen, is het een bekende die ook hulp nodig heeft.” In zo‘’n 85 procent van de gevallen wordt het misbruik gepleegd die iemand uit de directe nabijheid.

   Door de daders collectief af te wijzen, bestaat het gevaar dat deze zich helemaal terugtrekken, buiten beeld geraken. Bicanic: ,,De kans op delictgedrag is groter als je de persoon afwijst, je moet het delict afwijzen.”

   Na alle meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik kwam er in februari politieke actie. Het kabinet heeft Mariëtte Hamer benoemd als regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Ze is aangesteld voor drie jaar en moet een actieplan ontwikkelen om de cultuur die leidt tot dit soort gedrag aan te pakken.

   Bron: gelderlander.nl

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 14 ▪︎ leden online: 0
  No users are currently active
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.734, reacties: 20.971, leden: 2.736