Ex-vriendin en handlanger van Epstein opgepakt: ‘Ze kende zijn voorkeur voor jonge meisjes’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Ex-vriendin en handlanger van Epstein opgepakt: ‘Ze kende zijn voorkeur voor jonge meisjes’

 • Dit onderwerp bevat 3 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 01/01/2022 om 19:49 door Luka.
4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Reacties
 • #251799
  Luka
  Moderator


   De FBI heeft de vertrouweling opgepakt van de overleden Amerikaanse zedendelinquent en multimiljonair Jeffrey Epstein.Beeld Patrick McMullan via Getty Image

   Ghislaine Maxwell, de rijke Britse socialite die gezien wordt als een spilfiguur in het misbruiknetwerk van de overleden miljonair Jeffrey Epstein, is gearresteerd. Dat bevestigt de Amerikaanse federale recherche FBI. Maxwell is onder meer aangeklaagd wegens meineed en betrokkenheid bij het ronselen van minderjarige meisjes voor seks.

   Maxwell zou in New Hampshire zijn gearresteerd door de FBI, meldt de Amerikaanse nieuwszender op basis van twee hooggeplaatste bronnen binnen justitie. De FBI heeft het nieuws intussen bevestigd.

   Ghislaine Maxwell is de dochter van de Britse mediamagnaat Robert Maxwell die in 1991 van zijn jacht viel en in zee verdronk. Ze was jarenlang de vriendin van zedendelinquent Jeffrey Epstein, die vorig jaar werd opgepakt voor misbruik van talloze vrouwen op zijn privé-eiland in de Caraïben. Hij pleegde in augustus zelfmoord in zijn cel, in afwachting van zijn proces. Maxwell wordt gezien als zijn vertrouwelinge die contacten met prominenten warm hield.

   ‘MASSEREN’
   Maxwell en Epstein werden na een eerste ontmoeting in de vroege jaren 90 al snel twee handen op één buik. Sommigen hebben het over een romantische relatie, anderen dan weer over een heel hechte vriendschap. Hoe dan ook, de twee bleken partners in crime en uit vorig jaar vrijgegeven rechtbankdocumenten blijkt dat je die omschrijving letterlijk mag nemen.

   Zo vertelde Viriginia Guffre dat ze op 16-jarige leeftijd door Maxwell als masseuse voor Epstein werd ingehuurd. In haar getuigenis is te lezen dat het masseren al snel andere proporties aannam. “Ze noemden seks ‘massage’. Ze noemden modellenwerk ‘massage’. Er waren trio’s, dildo’s, betalingen en cadeautjes. En niet alleen met Epstein, maar ook met bekende vrienden van hem”, vertelde ze in een interview. Zo viel ook de naam van de Britse prins Andrew, een goede vriend van Maxwell.

   NOG GETUIGENISSEN
   Ook in andere getuigenissen blijft de naam van Ghislaine terugkomen als ‘hoerenmadam’. Gewapend met een stapeltje visitekaartjes trok ze klaarblijkelijk langs middelbare scholen in Palm Beach in Florida en gaf meisjes die wat wilden bijverdienen haar gegevens. Het ging dan om ‘modellenwerk’ of ‘het geven van massages’.

   Een FBI-woordvoerder bevestigde dat ze is beschuldigd voor “haar rol in de seksuele uitbuiting van minderjarige meisjes door Jeffrey Epstein”. Volgens de aanklacht probeerde Maxwell vriendschap te sluiten met slachtoffers, normaliseerde ze seksueel misbruik, gaf ze hen een schuldgevoel door hen financiële hulp te bieden en verleidde ze hen tot seksuele activiteiten met Epstein.

   Ze zou zeker op de hoogte geweest zijn van Epsteins voorkeur voor jonge vrouwen. Ze wist goed genoeg wat de meisjes te wachten stond, zou hen hebben aangemoedigd Epstein te masseren – waarbij de slachtoffers soms gedeeltelijk of volledig naakt waren – en vergreep zich volgens de openbaar aanklager Audrey Strauss soms zelf aan de slachtoffers.

   Maxwell zou later op de dag worden voorgeleid. Ze is onder meer aangeklaagd wegens meineed en betrokkenheid bij het ronselen van minderjarige meisjes voor seks.

   In totaal zijn er zes aanklachten tegen de socialite ingediend. Vier van de aanklachten hebben betrekking op ronselactiviteiten, waaronder het lokken van meisjes en het vervoeren van meisjes en het plannen daarvan. Maxwell zou ook meerdere malen meineed hebben gepleegd toen ze volhield niets te weten van Epsteins misbruik.

   SLACHTOFFERS OPGELUCHT
   Vrouwen die multimiljonair Jeffrey Epstein beschuldigden van seksueel misbruik, hebben opgelucht gereageerd op de arrestatie van Maxwell. “Vandaag kunnen de andere Epstein-overlevers en ik opgelucht ademhalen”, zei Jennifer Araoz, die zegt te zijn misbruikt door Epstein. De arrestatie van Maxwell betekent volgens haar dat slachtoffers toch nog enige rechtvaardigheid kunnen verwachten.

   “De pijn die ze heeft veroorzaakt zal nooit weggaan, maar vandaag is een stap gezet richting heling”, zegt de advocate van meerdere van de vrouwen. “Ik ben zo trots dat de vrouwen die we de afgelopen zes jaar hebben vertegenwoordigd hun strijd voor rechtvaardigheid nooit hebben opgegeven.”

   PRINS ANDREW
   De Amerikaanse justitie benadrukt de Britse prins Andrew te willen spreken in de Epstein-zedenzaak. Een aanklager in New York zegt graag van zijn verklaring te willen profiteren. Ze zegt het toe te juichen als prins Andrew komt om “met ons te praten”.

   Andrew, zoon van de Britse koningin Elizabeth, had nauwe banden met Epstein. Een maand geleden had het Amerikaanse ministerie van Justitie al een claim ingediend om hem te ondervragen, maar ook gesteld dat Andrew niet aan de Verenigde Staten zal worden uitgeleverd.

   Prins Andrew ligt al jaren onder vuur door zijn vriendschap met Epstein. Naar aanleiding van alle recente commotie legde hij zijn koninklijke taken neer.

   Bron: De Morgen.be >>

   #252515
   Luka
   Moderator
   Topic starter

    Ghislaine Maxwell zelf óók beschuldigd van seksueel misbruik

    Op last van een rechter in New York zijn gerechtelijke documenten vrijgegeven met gedetailleerde beschuldigingen aan het adres van Ghislaine Maxwell. De voormalige medewerkster en ex-partner van Jeffrey Epstein wordt er niet alleen van beschuldigd het seksueel misbruik van minderjarige meisjes door de miljardair te hebben gefaciliteerd maar ook zelf soortgelijke feiten te hebben gepleegd, melden Amerikaanse media.

    De documenten zijn afkomstig van een inmiddels afgehandelde rechtszaak die in 2015 tegen Maxwell werd aangespannen door Virginia Roberts Giuffre. Zij beschuldigde Maxwell ervan zelf ook minderjarige meisjes seksueel te hebben misbruikt. Daarnaast zou ze zich hebben voorgedaan als Epsteins ‘hoerenmadam’ en hem hebben geholpen Giuffre als ‘seksslavin’ ter beschikking te stellen aan invloedrijke mannen over de hele wereld onder wie de Britse prins Andrew, oud-gouverneur van New Mexico Bill Richardson en advocaat Alan Dershowitz. In de vrijgegeven documenten beschuldigt Giuffre Epstein ervan haar te hebben gerekruteerd toen ze nog maar 15 jaar oud was.

    De rechter in New York had op 23 juli al opdracht gegeven een groot deel van meer dan 80 documenten vrij te geven maar Maxwell diende gisteren bij de rechtbank nog een verzoek in om vrijgave van twee aanvullende documenten te blokkeren. Daaronder een verklaring uit 2016 over haar seksleven en een verklaring van een niet nadere benoemde aanklager van Epstein.

    Advocaten van Maxwell, die begin deze maand werd gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid aan seksueel misbruik door Epstein, zeiden dat het openbaar maken van haar verklaring het ‘moeilijk, zo niet onmogelijk’ zou kunnen maken een ​​onpartijdige jury te vinden voor haar strafproces. De twee verklaringen blijven naar verwachting tot maandag verzegeld, afhankelijk van hoe het hof van beroep beslist.

    Zelfmoord
    Maxwell zou tussen 1994 en 1997 minderjarige meisjes hebben gelokt en klaargestoomd voor seks met de zakenman en multimiljonair Epstein, die vorig jaar in afwachting van zijn eigen proces zelfmoord pleegde in zijn cel. Ze heeft altijd verklaard onschuldig te zijn.

    De Britse Maxwell is de jongste dochter van mediamagnaat Robert Maxwell en was een prominente ‘socialite’. Ze introduceerde Epstein volgens Britse media bij tal van kopstukken onder wie presidenten, artiesten, zakenmagnaten en de Britse prins Andrew.

    Bron: AD.nl >>

    #253975
    Luka
    Moderator
    Topic starter


     Donald Trump en zijn toenmalige vriendin Melania poseren met Jeffrey Epstein en Ghislaine Maxwell, in 2000. Barry Levine: ‘Maxwell opende voor Epstein de deur naar de groten der aarde.’ Beeld Getty Images

     ‘Voor Epstein en Maxwell waren die meisjes menselijk afval’: Barry Levine legt het perverse web rond Jeffrey Epstein bloot

     Hij was de financier die grote namen verzamelde alsof het kleingeld was. Bill Clinton, Elon Musk en Bill Gates waren zijn gasten. Maar naast die oude mannen ontving hij ook graag jonge meisjes, hele jonge meisjes, en dat werd hem uiteindelijk fataal. Onderzoeksjournalist Barry Levine (61) schreef het verhaal van Jeffrey Epstein.

     “Hoe heb je dat toch gedaan?” vroeg een medegevangene aan Jeffrey Epstein. “Hoe heb je zoveel geld en aanzien kunnen verwerven?” Epstein probeerde zijn oranje gevangenisplunje en de tralies van zijn cel even te negeren en antwoordde: “Bij alles wat je doet, moet je een doel hebben. Je moet weten waar je je geld in wil stoppen, of dat nu een auto is, of een huis of om het even wat.” “En wat was het voor jou?” vroeg de man geïnteresseerd, waarna Epsteins ogen begonnen te fonkelen. “Er was altijd maar één ding,” glimlachte hij, “kutjes.”

     Het levensverhaal van Jeffrey Epstein begint als een American dream. Zijn vader werkte als tuinman voor de stad New York en zijn moeder verzorgde opvang in een school. Zijn universitaire studies maakte hij nooit af, maar toch vergaarde hij in de financiële wereld een fortuin van meer dan een half miljard dollar en werd hij een graag geziene gastheer voor bekendheden als de Clintons, Donald Trump, Elon Musk, Bill Gates en Stephen Hawking. Dat die droom uiteindelijk een nachtmerrie werd, is volledig toe te schrijven aan Epsteins liefde voor meisjes – “hoe jonger hoe liever”, zoals hij het zelf zei, en ook hoe meer hoe liever trouwens. Tientallen, wellicht honderden meisjes passeerden zijn massagetafel, waar ze voor een paar honderd dollar verplicht werden hem te masseren, terwijl hij hen met zijn ene hand betastte en met zijn andere masturbeerde. En dat drie keer per dag, aldus zijn compagnon de route Ghislaine Maxwell, de dochter van de Britse mediatycoon Robert Maxwell, die de meisjes voor hem rekruteerde. En meestal bleef het ook niet bij betasten.

     In 1984, toen hij 31 was, maakte Epstein zijn eerste slachtoffer, een meisje van 13 dat hij over een tijdspanne van vele maanden regelmatig verkrachtte en zelfs aan vrienden uitleende. Vijfendertig jaar lang kon hij zijn gang gaan, tot hij vorig jaar gearresteerd werd en in een New Yorkse gevangenis belandde. Daar zou hij nooit meer uitkomen, zag hij al snel in, en daarom pleegde hij een maand later zelfmoord. Al is nog steeds meer dan de helft van de Amerikanen ervan overtuigd dat hij vermoord werd, in opdracht van de grote namen die ook wel eens een meisje van hem doorgeschoven kregen.

     “Epsteins rijkdom en aanzien zouden inderdaad het verhaal van een American dream kunnen zijn”, zegt Barry Levine, de man die zich voor het schrijven van De spin in het leven en denken van de man verdiepte, “ware het niet dat er heel wat criminaliteit bij kwam kijken. Tot nu toe hebben 36 vrouwen klacht ingediend wegens verkrachting, maar het zijn er ongetwijfeld nog veel meer. In totaal gaf hij 35 miljoen dollar (30 miljoen euro) uit aan zwijggeld.

     “Ik heb het appartement bezocht waar hij opgroeide, op Coney Island, heel klein en rudimentair, met een koertje achteraan. Vergelijk dat eens met de gigantische panden die hij verwierf in New York en Parijs, met zijn domein in Florida, zijn ranch in New Mexico en de twee eilanden die hij kocht, delen van de Maagdeneilanden. Om van zijn vloot vliegtuigen nog maar te zwijgen. Een groot deel van zijn geld was volledig legaal verdiend, maar een ander deel verkreeg hij door andere rijken af te persen of ronduit te bestelen.

     “Toen hij bij beurshandelaar Bear Sterns begon te werken, kende hij het verschil niet tussen een obligatie en een aandeel, maar hij leerde snel. Hij was intelligent, bijzonder goed in wiskunde en hij draaide iedereen rond zijn vinger. Hij was dus enorm getalenteerd, maar ook enorm kwaadaardig.”

     Wie is Barry Levine?
     • Onderzoeksjournalist, afkomstig uit Levittown, Philadelphia. • Was in het begin van zijn carrière sportjournalist; gaf live commentaar bij de laatste kamp van Muhammad Ali. • Ging later voor Star Magazine en televisie werken, onder andere voor A Current Affair en American Journal. • Meest bekend voor zijn periode bij The National Enquirer. Hij maakte furore door verhalen over de affaires van golfspeler Tiger Woods en Amerikaans presi­dents­kandidaat John Edwards, wat hem een Pullitzer-nominatie opleverde. • Publiceerde in 2019 All the President’s Women: Donald Trump and the Making of a Predator.

     Epstein heeft slechts één langdurige relatie gehad, met Eva Andersson, met wie hij negen jaar samen was. Voor de rest vlotte het niet zo met vrouwen. Wat hadden die meisjes dat vrouwen hem niet konden bieden?
     Barry Levine: “Die vrouwen, ook Eva Andersson, wilden een huwelijk en kinderen, een normaal leven, zou je kunnen zeggen, maar dat was voor hem onmogelijk. Voor hem draaide alles rond zijn persoon. Hij wou ook altijd meester zijn van iedere situatie en alles zelf bepalen. In zijn slaapkamer diende het bijvoorbeeld altijd 12 graden te zijn en hij wilde op vaste tijden zijn maaltijden voorgeschoteld krijgen door lakeien die hem nooit rechtstreeks mochten aankijken.

     “Ook wat de meisjes betrof was alles trouwens ritueel vastgelegd. Hij lag op de massagetafel wanneer ze binnengeleid werden, waarna ze zorgvuldig geïnstrueerd werden door Maxwell of een van zijn andere vrouwelijke medewerkers over wat ze moesten doen. Epstein kon niets van zichzelf geven, vandaar dat hij hen geld gaf. Als een meisje model wou worden, betaalde hij voor haar opleiding. Wou ze geneeskunde studeren, dan betaalde hij dat ook. Hij steunde zelfs de families van de meisjes. Maar hij investeerde nooit emotioneel in hen, al had hij hen nodig, ook voor hun gezelschap. Soms betaalde hij meisjes om samen met hem naar een film te kijken. Hij nam zelfs meisjes mee op het vliegtuig, waar hij van ze eiste dat ze op een tapijtje aan zijn voeten lagen te slapen terwijl hij werkte, als een hond.”

     In die zin had hij wel iets van Michael Jackson?
     “Daar heb je inderdaad een punt. Ook Michael was een eenzame man die kinderen rond zich nodig had om zich beter te voelen.”

     Maar hij was dus niet de eerste de beste pedofiel?
     “Nee, hij was niet de ietwat verlopen figuur die op de loer gaat liggen, meisjes ontvoert en ze opsluit in zijn kelder om ze daar meermaals te verkrachten. Hij was geen roofdier. Hij hield zijn meisjes in prachtige herenhuizen, waar ze door butlers bediend werden en met het vliegtuig mochten gaan shoppen in Londen en Parijs. De meisjes waren geen smerige fantasie die hij verborgen wou houden, ze maakten een volwaardig deel uit van zijn leven, net als Bill Gates en Elon Musk.”

     Vandaar dat niemand er iets tegen deed? Want het is toch raar dat Epstein decennialang kon doorgaan met zijn praktijken?
     “Dat vind ik ook heel verontrustend. De politie van Florida wist heel goed wat er aan de hand was. Er kwam een proces en in 2008 kreeg hij anderhalf jaar cel, waarvan hij maar dertien maanden moest uitzitten en iedere dag thuis mocht gaan werken. Hij kreeg een enkelband aan, maar dat weerhield er hem niet van opnieuw meisjes naar zijn huis te laten brengen. Niets leek hem tegen te kunnen houden.

     “Al werd hij wel voorzichtiger. Hij liet van dan af meisjes van soms maar twaalf of dertien invliegen vanuit Europa of Rusland naar zijn huis op de Maagdeneilanden. Alles gebeurde dus minder zichtbaar en via tussenpersonen uit de modellenwereld. In New York en Florida liet hij zich niet meer betrappen. Maar hij ging door, ook in Parijs, tot op het moment dat hij gearresteerd werd. En sommigen wisten dat.”

     ZE VONDEN HET ZIJN GUILTY PLEASURE OF ZO?
     “Veel van de rijke mannen met wie hij graag gezien werd, kregen zelf ook meisjes aangeboden wanneer ze bij hem op bezoek waren. De Britse prins Andrew was zo iemand. Virginia Roberts werd gedwongen seks met hem te hebben. Zijn huizen zaten vol verborgen camera’s en microfoons waarmee hij opnames maakte om die mannen nadien af te persen en in zijn macht te krijgen. Zo kon hij tegen grandioze voorwaarden investeren bijvoorbeeld, of zaken geregeld krijgen die een ander nooit voor elkaar kreeg.

     “Zowat iedereen kende zijn voorkeur voor jonge meisjes, maar die werd onder te tafel geveegd als irrelevant. Hij was excentriek, maar ook heel succesvol. We moeten het ook in zijn tijd bekijken, eind jaren 1990, begin jaren 2000, lang voor #MeToo dus. Vandaag zou hij daar niet meer mee wegkomen.”

     Betoonde hij ooit spijt of schuldbesef?
     “Nooit. Nadat hij in 2008 veroordeeld was, zei hij tegen een stel journalisten dat wat hij gedaan had niet erger was dan het stelen van een bagel. Hij zat erg in over zijn reputatie en was er als de dood voor om een pedofiel genoemd te worden. Die meisjes waren kleine prostituees die misbruik van hem hadden gemaakt. Ghislaine Maxwell had dezelfde mentale ingesteldheid. Voor haar waren die meisjes menselijk afval. Je diende daar geen rekening mee te houden. Vorige week werden haar getuigenissen uit 2016 vrijgegeven waarin ze ronduit zegt dat Epstein en zij nooit iets fouts gedaan hebben, ook al rekruteerde zij voor hem.

     Hoe belangrijk was Ghislaine Maxwell voor hem?
     “Ze leken Bonnie en Clyde wel. Zonder haar was hij nooit zo ver gegaan. Het stel werkte naadloos samen. Zij bood de meisjes zogezegd bescherming tegen hem, deed zich voor als een moeder of grote zus die ze konden vertrouwen. Het was een afschuwelijk systeem.

     “Ghislaine Maxwell opende bovendien Epsteins deur voor de groten der aarde. Jeffrey was een gladde jongen uit Brooklyn, maar met een beperkte actieradius. Nadat hij in 1992 Maxwell had ontmoet, veranderde zijn wereld. Zij was rijk en leerde via haar vader de hele beau monde kennen. Maxwell vertelde Epstein welke kleren hij moest dragen en introduceerde hem bij de Clintons, bij Donald Trump en bij prins Andrew.

     “En hij wou niet liever natuurlijk, want ook hen wou hij voor zijn kar spannen. Gewoon iemand ontmoeten omwille van die persoon zelf bestond immers niet voor hem. Alles wat hij deed, deed hij met een welbepaald motief: macht verwerven. Daarom nam hij Bill Clinton mee in zijn vliegtuig naar Afrika en daarom hielp hij prins Andrew aan een vleselijk verzetje.”

     Nu u Andrew aanhaalt, moeten we hem geloven wanneer hij zijn onschuld uitschreeuwt?
     “Natuurlijk niet. Net als Maxwell kan hij vandaag niets anders meer doen dan ontkennen. Stel dat zij zouden bekennen dat Epstein wel degelijk minderjarige meisjes seksueel misbruikte en die aanbood aan zijn gasten, dan kunnen zij ook voor het gerecht gesleept worden, zoals dit momenteel trouwens gebeurt met Maxwell, sinds haar arrestatie afgelopen zomer.

     “Andrews bewering dat hij Virginia Roberts niet kent en dat de foto waarop ze samen te zien zijn een vervalsing is, is gewoonweg belachelijk. De FBI heeft die foto onderzocht en de echtheid ervan bevestigd. De speciale koninklijke veiligheidsdienst SO14 zei dat er bewakingspersoneel mee geweest was naar de plekken waar Andrew Virginia ontmoette. Ze stonden bij wijze van spreken voor zijn deur terwijl hij met haar het bed in dook. Andrew zit er dus tot over zijn oren in.”

     En Donald Trump?
     “Er zijn onbewezen beschuldigingen aan het adres van Trump. Katie Johnston beweert begin jaren 1990 zowel door Epstein als Trump verkracht te zijn. Ze kwam ermee naar buiten in 2016, in volle verkiezingstijd, en kreeg er meteen doodsbedreigingen door. Daarom trok ze haar beschuldigingen onmiddellijk weer in. Er is dus nooit een rechtszaak van gekomen.

     “Maar Trump heeft natuurlijk zijn eigen problemen met vrouwen, zoals ik vorig jaar al schreef in All the President’s Women, Donald Trump and the Making of a Predator, en het staat buiten kijf dat hij enorm kon genieten van het gezelschap van minderjarige modellen, zeker in de tijd dat hij zijn eigen modellenbureau had. Trump probeert zich nu wel te distantiëren van Epstein, maar er bestaan foto’s van hen, samen met twee meisjes van een jaar of dertien.”

     U had het al over de eerste veroordeling van Epstein en hoe licht zijn straf was. Is dit het bewijs van het bestaan van klassenjustitie in Amerika?
     “Ongetwijfeld, al is er wel wat aan het veranderen. De veroordeling van Harvey Weinstein was daarvoor doorslaggevend. Stel dat dat proces tien jaar geleden had plaatsgevonden, dan was de uitkomst wellicht anders geweest.

     “Voor zijn proces in Florida stelde Epstein het dreamteam der advocaten samen, net zoals O.J. Simpson dat had gedaan toen hij van de moord op zijn vriendin werd beschuldigd. Het kostte hem 200.000 dollar (170.000 euro) per week. Zet zo’n team tegenover een lokale openbaar aanklager en je ziet zo het verschil.

     “Bovendien was er ook Rene Alexander Acosta, die toen aan het hoofd stond van het Openbaar Ministerie in het Southern District of Florida en die duidelijk de kant koos van Epstein. Jaren later toonde Julie Brown dat aan in de Miami Herald, met haar artikelenreeks ‘Verdraaiing van gerechtigheid’. Er is zelfs sprake van samenwerking van Epstein en de FBI, waarbij hij in ruil voor een lichtere straf bepaalde informatie zou doorgespeeld hebben, maar dat is nooit bewezen.”

     Zowat iedereen heeft er zijn eigen mening over, dus wat is de uwe, pleegde Epstein zelfmoord of werd hij vermoord?
     “Dat is dus de vraag van een miljoen. Iedereen wil dat hij vermoord werd, maar eerlijk waar, gebaseerd op het onderzoek dat ik uitvoerde, is de kans klein. De eventuele moordenaar van Epstein had ten minste vier deuren moeten openen om in zijn cel te raken. Ieder van die deuren werd door andere mensen bewaakt, en de bewakers konden ze zelf niet openen. Dat gebeurt vanop een hoger niveau. Er zou dus sprake geweest moeten zijn van een bijzonder grote samenzwering. Bovendien had een andere gevangene hem lakens horen scheuren de avond voordien, en had hij een week eerder ook al een zelfmoordpoging ondernomen.

     “Hij wist dat hem een lange straf boven het hoofd hing. Wellicht wou hij daaraan ontsnappen door nog een keer in opstand te komen en zijn leven in eigen handen te nemen. Zijn zelfmoord, zou je kunnen zeggen, was een grote, opgestoken middenvinger naar de wereld.”

     En wat met Ghislaine Maxwell?
     “Ze is momenteel bezig met het samenstellen van haar eigen dreamteam van advocaten. Ze wil de rechtszaal herscheppen in een strijdperk, maar ik denk dat ze weinig kans maakt op vrijspraak of zelfs maar een lichte straf. Door #MeToo en doordat Epstein nooit een proces heeft gehad, zal dat van haar een voorbeeld worden voor de wereld.

     “Het is makkelijk om tegen een ondervrager te liegen, wat ze tot nu toe heeft gedaan, maar geconfronteerd met een getuige die je ervan beschuldigt haar onder valse voorwendsels meegelokt te hebben naar het huis van Epstein om er verkracht te worden en dan nog steeds staalhard blijven liegen, is iets anders. Het publiek wil gerechtigheid. Barbertje moet hangen, en Barbertje zal in dit geval Ghislaine heten.

     “Tenzij ze het op een akkoordje gooit met het Openbaar Ministerie en namen noemt in ruil voor een lichtere straf, zie ik haar niet minder dan dertig jaar krijgen.”

     Bron: De Morgen.be >>

     #269151
     Luka
     Moderator
     Topic starter

      Jury acht Ghislaine Maxwell schuldig aan hulp bij seksueel misbruik Jeffrey Epstein

      Een Amerikaanse jury heeft Ghislaine Maxwell (60), de ex-vriendin van de overleden Amerikaanse multimiljonair Jeffrey Epstein, woensdag schuldig verklaard aan het ronselen van minderjarige meisjes voor Epstein en aan het meehelpen om die meisjes seksueel te misbruiken.


      Een tekening van Maxwell in de rechtszaal, vorige week. Beeld AP

      De twaalfkoppige jury had vier dagen nodig om tot dat besluit te komen. Maxwell is volgens de jury schuldig aan vijf van de zes aanklachten. Als zij voor alle zes zou worden veroordeeld, zou ze 70 tot 80 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen, maar gezien haar leeftijd lijkt het hoe dan ook levenslang te worden.

      Maxwell, die dit weekeind haar 60ste verjaardag doorbracht in de cel waar ze sinds haar arrestatie medio 2020 zit opgesloten, stond terecht voor het ronselen van jonge meisjes voor haar ex-vriend, de financier Jeffrey Epstein. Daarnaast werd ze beschuldigd van vijf andere misdrijven rond het regelen van meisjes voor seks met Epstein. Maxwell, die tijdens het proces vrijwel niets heeft gezegd, houdt vol dat ze onschuldig is. Haar advocaten hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan.

      ‘Partners in crime’
      Maxwell was volgens openbaar aanklager Alison Moe de ‘sleutel’ in Epsteins plannen om zichzelf door meisjes te laten masseren, waarbij hij hen seksueel zou hebben misbruikt. De twee waren ‘partners in crime’, aldus Moe. Maxwell werd tijdens het drie weken durende proces ook omschreven als ‘een volwassen vrouw die jaagde op kwetsbare kinderen’.

      Aanklager Damian Williams liet na het oordeel van de jury in een verklaring weten dat ‘gerechtigheid is geschied’. Hij prijst de moed van de slachtoffers die ‘uit de schaduw zijn gestapt’ om hun misbruiker onder ogen te komen. De daden van Maxwell noemt hij van ‘de ergst denkbare soort’, omdat het gaat om het faciliteren van kindermisbruik.

      De miljardair Epstein beroofde zichzelf onder nooit opgehelderde omstandigheden in 2019 in gevangenschap van het leven, nog voordat het tot een proces tegen hem kon komen. In 2009 was hij al eens veroordeeld wegens seks met minderjarige prostituees. Toen bleek dat hij ook ruim dertig jonge meisjes had misbruikt, maar door een deal met justitie kwam hij er met een lichte straf van achttien maanden vanaf.

      Na zijn tweede arrestatie in 2019 verdween Maxwell, die in de jaren negentig een relatie met Epstein had maar daarna vooral als manager van zijn privézaken optrad, spoorloos. Zij werd vorig jaar aangehouden in New Hampshire, waar ze ondergedoken zat in een buitenhuis dat ze voor een miljoen dollar in contanten zou hebben gekocht.

      Maxwell verkeerde door haar familieachtergrond – haar vader was de steenrijke mediabaron Robert Maxwell – in de hoogste kringen. Met Epstein bezocht ze feestjes waar prominenten, zoals de voormalige Amerikaanse presidenten Donald Trump en Bill Clinton en de Britse prins Andrew, te gast waren.

      Seksueel misbruik
      De rechtszaak tegen Ghislaine Maxwell draait om de getuigenissen van vier vrouwen, die als minderjarige meisjes tussen 1994 en 2004 door haar zouden zijn klaargestoomd om seksuele handelingen met Epstein te verrichten. Maxwell zou zich volgens de openbare aanklager ‘als een roofdier’ op de kwetsbare tienermeisjes hebben gestort. Die zou ze met complimentjes, winkeluitjes en cadeaus, zoals lingerie, hebben aangemoedigd Epstein massages te geven. Soms was Maxwell zelf aanwezig bij die massages, die steevast uitliepen op seks. De meisjes zeggen daar enkele honderden dollars voor te hebben gekregen.

      Ook zou Maxwell meisjes hebben geronseld voor Epsteins beruchte seksfeestjes op zijn privé-eiland bij de Maagdeneilanden en in zijn woningen in New York of Florida. De jongste vrouw die met beschuldigingen tegen Epstein naar voren kwam, was ten tijde van het misbruik pas 14 jaar oud.

      Tijdens het drie weken durende proces probeerden de advocaten van Maxwell de getuigenissen van de vrouwen te ondermijnen door hun geloofwaardigheid in twijfel te trekken, omdat hun relaas over gebeurtenissen van vijfentwintig jaar geleden sterk aan verandering onderhevig was. Daarom vroeg de jury vorige week de letterlijke transcriptie van de getuigenissen van de vier veronderstelde slachtoffers op. Vlak voor Kerst wilde de jury ook de verklaringen van een van de piloten van Epsteins privévliegtuig en van de manager van zijn landgoed in Florida inzien. Beide mannen hebben verklaard Epstein met een van de meisjes te hebben gezien.

      Het proces tegen Epsteins rechterhand is een van de grootste en geruchtmakendste zaken resulterend uit de #MeToo-beweging, vergelijkbaar met de rechtszaak tegen filmproducent Harvey Weinstein. Maxwells advocaten betoogden dat zij terechtstaat als een soort plaatsvervanger van Epstein. Nu hij door zijn dood niet berecht kan worden, moet Maxwell fungeren als de zondebok voor zijn misdaden, was hun redenering.

      De openbare aanklager stelde echter dat Maxwell veel meer was dan een werknemer van Epstein: tijdens de zitting werd een groot aantal privéfoto’s van het duo getoond om aan te tonen hoe hecht hun relatie was. Ook diepte de aanklager een document op uit Maxwells laptop waarin een auteur genaamd GMax in de derde persoon de innige persoonlijke band tussen Maxwell en Epstein beschrijft.

      Geheime deal snel openbaar, beïnvloedt zaak prins Andrew
      Een Amerikaanse rechter besloot woensdag dat een geheime deal tussen Epstein en Virginia Giuffre begin volgende week openbaar moet worden gemaakt. De openbaarmaking beïnvloedt de misbruikzaak tegen de Britse prins Andrew.

      Giuffre claimt dat Andrew haar meermaals heeft misbruikt in 2001, toen ze 17 jaar oud was. Hij heeft alle beschuldigingen tegengesproken. Giuffre had Epstein jaren geleden vanwege seksueel misbruik voor de rechter gedaagd. Dat leidde uiteindelijk tot een vertrouwelijke schikking.

      De advocaten van prins Andrew kregen in oktober toestemming om de deal, die al in 2009 gemaakt werd, in te zien. De rechter heeft nu besloten dat het document uiterlijk op 3 januari moet worden geopenbaard.

      Bron: de Volkskrant >>

     4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
     • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
     gasten online: 13 ▪︎ leden online: 1
     Chris
     FORUM STATISTIEKEN
     topics: 3.775, reacties: 21.206, leden: 2.838