Eva Jinek krijgt kritiek na VI-rel: ‘In 2020 lachte ze nog om aanranding!’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Eva Jinek krijgt kritiek na VI-rel: ‘In 2020 lachte ze nog om aanranding!’

 • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 02/05/2022 om 23:50 door Mark.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Reacties
 • #271657
  Mark
  Moderator

   Eva Jinek opperde deze week een advertentieboycot van Vandaag Inside, maar blijkt zelf ook niet brandschoon als het gaat om lachen over grensoverschrijdend gedrag. “Ze is zo hypocriet!”

   Het meelachen om het kaarsverhaal van Johan Derksen aan tafel bij Vandaag Inside is sterk afgekeurd door Eva Jinek. Sterker nog: ze opperde deze week zelfs een advertentie- en kijkersboycot. Volgens de krant De Limburger moet de presentatrice echter ook de hand in eigen boezem steken. In 2020 lachte ze nog keihard om een soortgelijk verhaal.

   Jinek onder vuur
   Het kaarsverhaal van Johan staat volgens De Limburger niet op zichzelf. “Twee jaar geleden deed oud-voetbalprof Sjaak Polak in een andere talkshow, Jinek, en soortgelijke onthulling. De toehoorders, onder wie presentatrice Eva Jinek en oud-politicus Alexander Pechtold, lachten hard mee.”

   Eva moedigde Sjaak hoogstpersoonlijk aan om zijn ‘hilarische’ aanrandingsverhaal te vertellen. “Ik heb ook begrepen – en dit spreekt me echt aan – dat jij een buitengewoon talent had voor kleedkamerhumor. De verhalen zijn legio. De dingen die jullie met collega’s hebben gedaan kan het daglicht niet verdragen”, zei ze handenwrijvend.

   Vastgebonden
   Ze wilde het uit Sjaaks eigen mond horen. “Wie hebben jullie vastgebonden op een massagetafel? Waarom? Dat is maar één klein dingetje, hè? Maar ik wil het wel weten. Ik wil dat je het vertelt, zelf”, aldus Eva.

   Sjaak vertelt daarop dat hij samen met collega Ricky van den Bergh de Ghanese voetballer Anthony Obodai heeft vastgebonden op een massagetafel. “Met een paar rollen tape”, lacht hij. “Die jongens waren bezig, ik liep zo heel rustig naar de medische kast en haal zo’n houten spatel eruit.”

   Spatel
   Wat deed Sjaak met die spatel? “Ik dacht: hé, ik vergeet wat. Dus ik haal zo Red Hot uit de pot, een best pittige balsem, en ik loop achter hem en ik kijk zo z’n kringspier in, ik sta klaar en ik zie hem kleiner worden. Ik zeg op een gegeven moment: ‘Ontspan nou eens man!’ Dat was een beetje lastig.”

   Dan: “Ik bleef maar wachten, totdat hij ontspande, dus ik sloeg zo die spatel op z’n stuitje en toen kneep hij hem weer. Dus ja, ik moest erop wachten. Uiteindelijk was hij lekker ontspannen weer en ik haal hem zo via zijn bilnaad zo via zijn balzak naar beneden. Dat vond hij niet leuk.”

   Eva giert
   Eva ligt daarop he-le-maal in een scheur. Ze barst in lachen uit, terwijl toen alláng bekend was dat Anthony Obodai echt een rottijd heeft gehad bij Sparta. Hij onthulde in 2007 te zijn getreiterd door een aantal spelers, waaronder Sjaak. “Ik vroeg me af waarom. Ik werd vorig seizoen uitgeroepen tot beste speler, ben een aardige jongen en praat met iedereen.”

   Het regent nu op internet hypocrisieverwijten aan het adres van Eva. Er staan op sociale media als Twitter en op sites als Dumpert en GeenStijl al honderden boze reacties. “Waarom hoorden we de menigte toen niet? Omdat dat toen om een man ging? En wat werd er gelachen! Ben benieuwd hoelang Jinek nog op de tv is!”, zegt Toppertje.

   Gelijke monniken
   Alarm, die de ’topreaguursel’ op Dumpert plaatst, zegt: “Twee witte mannen die een zwarte man vastbinden aan een tafel en wachten totdat z’n anus open gaat staan… en Jinek lacht erom. Wie zet het hakblok klaar voor madame? Gelijke monniken, gelijke kappen, toch?”

   RTL Nieuws-regisseur Renske Holwerda: “Het was zo sterk geweest als ze er zelf op terug was gekomen. En je verdiepen in groepsdynamiek en hoe schadelijk dit is. Gemiste kans.”

   Jan Theo: “Wat daar gebeurde was nog erger dan het kroegverhaal van Johan Derksen en gelachen dat ze hebben. Het slachtoffer was maar een man, dan mag het en hoor je er niemand over. Schijnheilig stelletje.”

   Fons: “Hypocrisie van de bovenste plank! Waar komen de schandpalen te staan voor mevrouw Jinek en Sjaak Polak?”

   Aanranding
   Veel mensen schrikken enorm van het fragment, dat zij destijds hebben gemist. Zij spreken van aanranding. “Kennelijk vindt dit ranzig heerschap het normaal een collega te mishandelen cq. aan te randen en te vernederen. Misschien moet het OM hier ook maar eens een onderzoek aan wijden”, zegt Jean.

   Harry: “Kijk maar eens wat er bij Jinek twee jaar geleden gebeurde. Vrijheidsberoving, aanranding en mishandeling van een zwarte man. Iedereen lachte, inclusief Pechtold.”

   Weer iemand anders: “Exit Jinek? Of mag lachen om aanranding van mannen door mannen wel?”

   Het fragment met Eva Jinek en Sjaak Polak staat nog altijd op de website van Jinek. Daar wordt het omschreven als een ‘hilarisch’ verhaal. Je kunt het ook hier bekijken.

   Bron: mediacourant.nl

   #271659
   Mark
   Moderator
   Topic starter

    Eva Jinek pareert kritiek VI-rel: ‘Zaten niet aan tafel om te lachen’

    Eva Jinek (43) heeft gereageerd op kritiek aan haar adres. Nadat ze vorige week pleitte voor een advertentieboycot van ‘Vandaag Inside’ na het kaarsverhaal van Johan Derksen (73), herinnerde ‘De Limburger’ haar aan een soortgelijk schandaal dat twee jaar geleden werd besproken.

    “Er werd toen, en aan tafel, om gelachen want de mannen waren onderling bevriend”

    Nadat de voetbalanalist vorige week dinsdag in Vandaag Inside bekende dat hij in het verleden een kaars tussen de benen van een van de drank bewusteloos geraakte vrouw heeft gestoken en vervolgens is vertrokken, ontstond er zoveel ophef dat het VI-trio de stekker uit het programma trok. Johan nuanceerde het verhaal later nog, maar het kwaad was al geschied.

    Daarop opperde Eva Jinek dat adverteerders zich moeten terugtrekken en mensen het programma niet meer moeten kijken. Maar in 2020 werd er aan haar tafel óók gelachen om een tamelijk vreemd incident.

    Toen onthulde voormalig profvoetballer Sjaak Polak dat hij met teamgenoot Ricky van den Bergh de Ghanese voetballer Anthony Obodai heeft vastgebonden op een massagetafel. Met een houten spatel en een ‘pittige balsem’ werden zijn billen bewerkt, waarbij de spatel met balsem ‘van zijn bilnaad via zijn balzak’ naar beneden werd gehaald. Daarop barst Eva in lachen uit, maar dat is volgens haar niet ‘om een naar voorval waar iemand last van had’.

    Op social media komt ze met een uitgebreid statement om haar punt te verduidelijken. ‘Er werd toen, en aan tafel, om gelachen, want de mannen waren onderling bevriend, haalden deze streken voortdurend over en weer bij elkaar uit als vrienden onder elkaar.’

    Na de kritiek en hypocrisie-verwijten heeft Eva de telefoon opgepakt om Anthony te bellen en te vragen naar zijn beleving. ‘Hij vond de grap ‘hilarisch’ en ‘heel erg goed geslaagd’ en illustratief voor de manier waarop er in het team met elkaar werd omgegaan. Ricky van den Bergh was zijn ‘allerbeste vriend’ binnen het team en Sjaak Polak mocht hij ‘erg graag’. Hij heeft er nooit last van gehad. ‘Toen niet en nu niet’, want het was wat hem betreft gewoon een heel goed gelukte grap die paste bij hoe ze met elkaar omgingen.’

    Verder stelt de presentatrice dat ze op de hoogte was van de onderlinge verhouding tussen de mannen en dat ze hechte teamgenoten waren. ‘We zaten dus niet aan tafel te lachen om een naar voorval waar iemand last van had.’

    Bron: rtlboulevard.nl

    #271660
    Mark
    Moderator
    Topic starter

     ‘Eva Jinek lachte wél om aanranding, ze probeert fout wit te wassen’


     Lars Duursma en Eva Jinek, © NPO, RTL

     Eva Jinek heeft wel degelijk gelachen om aanranding. Ze probeert nu alleen maar haar eigen fouten wit te wassen. Dat zegt Lars Duursma, communicatie-expert en oud-Jinek-gast, op Twitter.

     Het schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat dat Eva Jinek haar tv-collega’s van Vandaag Inside de maat neemt, terwijl ze zelf twee jaar geleden in haar talkshow óók heeft gelachen om een ‘aanrandingsverhaal’. Ze moedigde oud-voetballer Sjaak Polak toen aan om te vertellen wat hij bij oud-collega Anthony Obodai heeft gedaan.

     Spatel in bilnaad
     Sjaak vertelde dat hij Anthony in hun tijd bij voetbalclub Sparta samen met een collega heeft vastgebonden op een massagetafel, waarna hij een spatel insmeerde met een hete balsem. Hij wachtte tot Anthony’s kringspier ontspannen genoeg was om vervolgens met die spatel zijn bilnaad te betreden.

     Eva moest ontzettend lachen om het verhaal en krijgt nu het verwijt dat ze toen precies hetzelfde deed als de mannen van VI vorige week deden: lachen om een verhaal over grensoverschrijdend gedrag. Zelf ontkent ze dat in een statement. Zij kwalificeert het als een grap en heeft nog even met Anthony gebeld hoe hij hierin staat. Hij zou het ook als grap zien.

     Dat is wel een beetje vreemd: Anthony klaagde na zijn vertrek bij Sparta uitgebreid over treiterijen van onder meer Sjaak.

     Wonderlijk statement
     Communicatie-expert Lars Duursma, die een paar jaar geleden nog aan Eva’s talkshowtafel zat, is kritisch. “Wat een wonderlijk statement van Jinek. Kennelijk mag je met een miljoen kijkers lachen om anale aanranding als het slachtoffer *achteraf* verklaart dat hij het ‘hilarisch’ vond”, schrijft hij op Twitter.

     Dat is wel een beetje met twee maten, vindt Lars. “Ik kan me niet herinneren dat iemand heeft geopperd om het slachtoffer van Derksen te bellen.”

     Extra pijnlijk
     Lars vindt Eva’s gelach zelfs nog pijnlijker dan het hele kaarsverhaal in VI. “A, dit was niet spontaan maar geregisseerd: Jinek-redactie vond het kennelijk mooie tv, aanranding als entertainment. B, slachtoffer werd met naam en toenaam genoemd en kwam zelfs uitgebreid in beeld.”

     Zwaar ongepast, aldus Lars. “Als je elk jaar 100+ talkshows maakt, maak je fouten. Pak verantwoordelijkheid en beloof beterschap. In plaats daarvan maakt Jinek het lastiger voor slachtoffers. Kennelijk is het pas fout om te lachen om aanranding als het slachtoffer aangeeft dat hij/zij het niet grappig vindt.”

     Masculiene wereld
     Maar Anthony heeft toch tegen Eva gezegd dat hij het allemaal oké vond? Lars: “In dit geval was en is het slachtoffer actief in de masculiene voetbalwereld. Natúúrlijk geeft hij dan niet toe dat hij de anale aanranding als kwetsend en vernederend heeft ervaren In dat geval zou hij alleen maar (vaker) gepest worden, in stadions en op het trainingsveld.”

     Volgens Eva was tijdens de uitzending ook al duidelijk dat dit slechts een ‘kleedkamergrap’ was. “De werkelijkheid: het slachtoffer liet Sparta boos achter en klaagde over veelvuldig pesten, onder meer door Sjaak Polak. En dat was dus al bekend in 2007. Tóch werd Polak gevraag nogmaals z’n aanrandingsporno te delen, nu voor een miljoen kijkers.”

     Witwassen
     Eva’s morele kompas is volgens Lars echt helemaal van slag. “Toen er deze week ophef ontstond, werd het slachtoffer opgebeld: “Jij vond het ook hilarisch, toch? Toch?’ Om vervolgens zijn verklaring te misbruiken om je eigen fouten wit te wassen.”

     “Criterium ‘maar het slachtoffer vond het grappig’ vind ik problematisch bij veelbekeken programma dat lacherig doet over iets wat veel kijkers juist als pijnlijk of traumatisch zullen ervaren (en anderen als aanmoediging: aanranding, lachûh joh!) Dat element negeert Jinek.”

     Bron: mediacourant.nl

    3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 17 ▪︎ leden online: 0
    No users are currently active
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.787, reacties: 21.267, leden: 2.865