Enschede zet met campagne na petitie Myrthe nieuwe stap in harde aanpak seksuele straatintimidatie

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Enschede zet met campagne na petitie Myrthe nieuwe stap in harde aanpak seksuele straatintimidatie

  • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 27/08/2021 om 20:30 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Reacties
  • #260354
    Luka
    Moderator


      Myrthe van der Houwen begon vorig jaar een actie tegen seksuele intimidatie op straat. Het leidde tot een heel aantal maatregelen van de gemeente Enschede, de nieuwste is de campagne ‘Ben je oké?’. © Carlo ter Ellen DTCT

      Enschede zet met campagne na petitie Myrthe nieuwe stap in harde aanpak seksuele straatintimidatie

      Enschede zet een volgende stap in de harde aanpak van seksuele intimidatie op straat. De gemeente sluit zich aan bij de landelijke ‘Ben je oké?’-campagne van Rutgers, Kenniscentrum seksualiteit. Aanleiding is de petitie die de Enschedese Myrthe vorig jaar begon en waarmee ze seksuele intimidatie een gezicht gaf. „Ik had nooit gedacht dat ze het zo serieus zouden oppakken.”

      De toen 19-jarige Myrthe van der Houwen vertelde vorig jaar hoe zij en haar vriendinnen geregeld worden lastiggevallen. De studente psychologie aan de universiteit krijgt dingen te horen, die een weldenkend mens amper durft te herhalen: ‘Als je ouder was, dan zou ik je doen.’ Of nog banaler: ‘Hé, laat me je kutje eten’. Gewoon terwijl ze in de Noorderhagen met d’r boodschappen langs wat jongemannen loopt.

      Cameratoezicht en een campagne
      Ruim 17.500 mensen ondertekenden de petitie van Myrthe. De Enschedese politiek sprak zich vervolgens unaniem uit voor een krachtige aanpak van seksuele intimidatie in de stad. Naar aanleiding daarvan kwam er uitbreiding van cameratoezicht in de stad, scherper toezicht op overlastplegers en werden gebiedsverboden opgelegd.

      Daar komt nu dus de publiekscampagne ‘Ben je oké?’ bij. Een campagne met een video, waarin Enschedeërs vertellen over straatintimidatie. Er komen posters op straat, op toiletten in de horeca en er wordt aandacht voor gevraagd via sociale media. Verder spoort Enschede studentenverenigingen en horecagelegenheden aan om preventieve maatregelen te nemen.

      We vragen iedereen om te helpen als je ziet dat iemand lastigge­val­len wordt

      Onno van Veldhuizen, Burgemeester Enschede

      Blij dat haar verhaal serieus wordt genomen

      Misschien herkennen ze me ook wel, na al die aandacht. Dat ze tegen mij niets meer durven zeggen

      Myrthe van der Houwen

      Myrthe van der Houwen is blij met alle maatregelen. Over de campagne had ze nog niet gehoord. „Maar zo nu en dan krijg ik bericht van de gemeente over waar ze mee bezig zijn. Ik heb voordat ik mijn petitie begon niet echt nagedacht over wat de gevolgen zouden zijn, maar ik had nooit gedacht dat het zo groot en serieus zou worden opgepakt.”

      Ze is er blij mee. Voor zichzelf, maar ook voor anderen. „Dat is de reden dat ik er mee begon. Ik wil dat mijn vriendinnen en mijn kleine zusje veilig over straat kunnen.” De petitie heeft heel veel teweeg gebracht. Het verhaal van Myrthe kwam in regionale en landelijke media, ze zat bij talkshow Op1 en bood haar petitie aan de Tweede Kamer aan. „Het was een hele ervaring, ik ben heel blij dat ik het gedaan heb.”

      Een wet tegen seksuele intimidatie op straat zou het ultieme resultaat van haar petitie zijn. Enschede wil er een verbod op instellen, maar heeft daarvoor waarschijnlijk landelijke regelgeving nodig. Kamerleden van CDA en PvdA kondigden vorig jaar al aan met een wetsvoorstel te willen komen, maar vooralsnog ligt dat er nog niet. „Het is lastig maar ik hoop dat het er komt.”

      ‘Durven niks meer te zeggen’
      De laatste tijd heeft de Enschedese studente minder last van de intimidatie op straat, zegt ze. Ook van haar vriendinnen hoort ze er minder over. „Misschien ligt het aan de maatregelen, misschien is de verveling door corona wat minder. En er is een groep dealers opgepakt die ook veel in de straat rondhing waar ik last van had.”

      „Misschien herkennen ze me ook wel, na al die aandacht. Dat ze tegen mij niets meer durven zeggen omdat het misschien wel in de krant komt.”

      ‘Tijd voor een cultuurverandering’
      Burgemeester Onno van Veldhuizen ondersteunt de actie van Myrthe en staat achter de nieuwe campagne. Hij noemt het ‘volstrekt onacceptabel’ dat mensen in Enschede op straat seksuele intimidatie ervaren. „We willen de ontstane cultuur doorbreken die ongewenst gedrag normaliseert, alsof dit gedrag erbij hoort. Daarom starten we deze campagne en vragen we iedereen om te helpen als je ziet dat iemand lastiggevallen wordt. Iedereen moet in Enschede op straat en tijdens het uitgaan gewoon zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen.”


      Afbeelding van de publiekscampagne ‘Ben je oké?’. © Rutgers

      Bron: Tubantia >>

    1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 19 ▪︎ leden online: 1
    Koalatje
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.761, reacties: 21.136, leden: 2.802