Emmer verpleegkundigen lopen twintig kilometer tegen seksueel geweld: ‘Brengt veel teweeg’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Emmer verpleegkundigen lopen twintig kilometer tegen seksueel geweld: ‘Brengt veel teweeg’

  • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 13/03/2023 om 21:29 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Reacties
  • #276658
    Luka
    Moderator


      Germa van den Broek en Thea Wijngaard op de spoedeisende hulp
      © Janet Oortwijn/RTV Drenthe

      Midden in de nacht door de stad Rotterdam lopen om aandacht te vragen voor het tegengaan van seksueel geweld. Dat doet een groep van tien verpleegkundigen uit Emmen vannacht. De twintig kilometer lange wandeling door de wijken en straten van de stad wordt georganiseerd door de organisatie Plan International, die zich sterk maakt voor gelijke kansen en rechten voor meisjes en jongens.

      Thea Wijngaard en Germa van den Broek zijn twee van de verpleegkundigen die meelopen. Ze zijn verpleegkundige op de spoedeisende hulp in het Scheper ziekenhuis in Emmen. Treant is aangesloten bij het Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe. Het centrum ondersteunt en helpt slachtoffers na een ongewenste seksuele ervaring. In Drenthe gebeurt dit in het Scheper ziekenhuis in Emmen.

      “We weten wat seksueel geweld fysiek en mentaal bij iemand teweegbrengt. Mensen zijn verward, ze komen in een rollercoaster terecht. Er is grote kans daarna op het ontwikkelingen van PTSS”, vertelt Wijngaard. “En wij weten hoe belangrijk hulpverlening, maar ook preventie is. Dat is ook wat ons motiveert om mee te doen. Om het te doen stoppen en om het onder de aandacht te brengen.”

      ‘Heftige verhalen en situaties’
      “Iedereen die hier werkt kan met de slachtoffers te maken krijgen als je aan het werk bent”, zegt Van den Broek. “Als het Centrum Seksueel Geweld een slachtoffer aanmeldt, wordt dat voor Drenthe hier afgehandeld. Hier vindt dan het forensisch en medisch onderzoek plaats. Het zijn altijd heftige verhalen en heftige situaties die je hoort. Dat heeft zeker wel impact.”
      Het aantal meldingen bij loopt nog steeds ieder jaar op. Vorig jaar meldden zich landelijk 10.000 slachtoffers bij het centrum. Wijngaard: “Het brengt zoveel leed met zich mee.”

      Internationale actie
      Ruim 450 deelnemers uit het hele land doen komende nacht mee aan de internationale actie. Er wordt geld ingezameld om onder meer trainingen te geven. “Aan bijvoorbeeld jongens om meer respect voor vrouwen te creëren”, aldus Van den Broek. “Ook worden er zaklampen gekocht waarmee meisjes over straat kunnen.” In totaal staat er 60.000 euro op de teller. Het team uit Emmen heeft tot dusver 2.100 euro ingezameld. “Er mag zeker nog meer bij.”
      De wandelaars lopen door het havengebied, door wijken waar je liever niet alleen loopt en het bruisende stadsleven. “Ik verwacht dat dat ook veel impact zal hebben ook vanwege meerdere activiteiten onderweg. We kunnen een QR-code scannen en dan horen we verhalen van slachtoffers wereldwijd. Ik denk dat dat veel indruk maakt als je door Rotterdam loopt met z’n allen.”

      Voorbereid
      “Ik heb wel een beetje getraind”, vult Wijngaard aan. “Met collega’s een paar wandelingen gemaakt. Ik wandel verder ook veel. Het wordt wel een koude nacht. Maar daar kan je je op kleden. Ik ben er wel klaar voor.”
      Ook haar collega Van den Broek is er klaar voor: “Ik heb er wel zin in, vooral ook met de achterliggende gedachte waarvoor je het doet.”

      Cijfers
      Volgens Plan International werden 2 op de 3 meisjes en vrouwen tussen de 12 en 25 jaar, afgelopen jaar lastig gevallen. “Wereldwijd en dus ook in Nederland is seksueel geweld een structureel probleem”, aldus de organisatie op haar website. Plan International is een ontwikkelingssamenwerkingsorganisatie die zich in meer dan 75 landen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten inzet voor kwetsbare kinderen, met speciale aandacht voor meisjes en jonge vrouwen.

      Crisissituaties, oorlog, natuurrampen en bijvoorbeeld de coronapandemie, maken vrouwen extra kwetsbaar en tijdens crisissituaties neemt seksueel geweld toe. “Een op de vijf vrouwen die op de vlucht is, krijgt ermee te maken.” Volgens de organisatie is tachtig procent van de vrouwen wereldwijd weleens seksueel geïntimideerd. Uit statistieken blijkt dat 1 op de 10 vrouwen te maken krijgt met verkrachting. Om dit een halt toe te roepen, wordt jaarlijks de Nacht tegen geweld georganiseerd.

      Bron: RTV Drenthe >>

    1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 27 ▪︎ leden online: 0
    No users are currently active
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.856, reacties: 21.768, leden: 2.975