Emma Watson lanceert hulplijn tegen seksueel wangedrag

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Emma Watson lanceert hulplijn tegen seksueel wangedrag

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 07/08/2019 om 17:21 door Mark.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #243378
  Mark
  Moderator

   De Britse actrice Emma Watson zet haar schouders onder een gratis hulplijn met juridisch advies voor slachtoffers van seksueel wangedrag op de werkvloer. ‘Vrouwen moeten hun rechten kennen.’

   Vrouwen in Engeland en Wales die het slachtoffer zijn van seksueel wangedrag op de werkvloer, kunnen voortaan juridisch advies krijgen via een gratis telefoonnummer. Het initiatief krijgt de steun van de Britse actrice Emma Watson, een van de gezichten van Time’s Up, een collectief dat strijdt tegen seksueel misbruik na het schandaal rond filmproducer Harvey Weinstein.

   ‘Weten wat je rechten zijn, hoe je ze kan aanwenden, en welke keuzes je hebt wanneer je wangedrag hebt moeten ervaren, is een belangrijke stap in het creëren van een veilige werkomgeving voor iedereen’, zei Watson bij de voorstelling van de hulplijn.

   Volgens onderzoek van de Britse vakbond TUC heeft één op de twee Britse vrouwen al eens seksueel wangedrag meegemaakt op de werkvloer, maar tachtig procent van hen heeft daar nooit melding van gemaakt. Sommigen omdat ze denken dat het nu eenmaal deel uitmaakt van het leven, de meesten omdat ze vrezen dat ze op die manier hun verdere carrière in gevaar brengen.

   Volgens de Britse liefdadigheidsorganisatie Rights of Women, dat instaat voor het advies, heeft seksueel wangedrag op de werkvloer ‘epidemische niveaus’ bereikt, maar blijft het nog veel te vaak verborgen. ‘Mensen beseffen nu pas de schaal van het probleem’, aldus Watson.

   Het bemannen van de telefoonservice wordt bekostigd door een fonds voor gerechtigheid en gelijkheid voor vrouwen, dat vorig jaar in het leven werd geroepen en door liefdadigheidsorganisatie Rosa wordt beheerd. Watson doneerde zelf ook een miljoen Britse pond aan het fonds.

   Bron: standaard.be

    

   Op zich is zo’n gratis hulplijn natuurlijk een geweldig initiatief, alleen begrijp ik niet waarom het zich alleen op vrouwen richt. Meer dan een kwart van alle slachtoffers van seksueel geweld is man. Waarom dan niet een hulplijn voor iedereen? Het maakt toch niet uit of je man bent of vrouw? Misbruik = misbruik.

   Mannen hebben sowieso al een fikse achterstand als het gaat om naar voren komen als slachtoffer van seksueel misbruik. Dan de zoveelste hulplijn openen die zich weer alleen op vrouwen richt, houdt het taboe op mannelijk slachtofferschap alleen maar in stand. Ik vind dat het de hoogste tijd wordt dat er inclusief gedacht gaat worden. Hulpverlening die zich alleen op vouwen richt, is wat mij betreft niet meer van deze tijd.

   Mark

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 14 ▪︎ leden online: 0
  No users are currently active
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.760, reacties: 21.126, leden: 2.799