Een psychische stoornis heb je niet alleen – Jan Baars, Erwin van Meekeren

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Boeken: informatie & hulpverlening Een psychische stoornis heb je niet alleen – Jan Baars, Erwin van Meekeren

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 23/08/2018 om 12:49 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #226806
  Luka
  Moderator

   Een psychische stoornis heb je niet alleen
   praten met families en naastbetrokkenen

   Uitgever: Boom uitgevers Amsterdam
   Auteur: Jan Baars, Erwin van Meekeren

   Samenvatting

   Mensen zijn sociale wezens. Het gezin waarin we opgroei(d)en, onze familie, partner, kinderen, vrienden en collega’s hebben invloed op onze identiteit en ons gedrag. Als iemand een psychische stoornis krijgt, heeft dat effect op zijn naaste omgeving en vice versa. Die directe omgeving is vaak bereid om zich als mantelzorger op te stellen en zorg te leveren. En die complementaire zorg wordt, mede als gevolg van politieke keuzes, steeds belangrijker.
   Dit boek heeft als focus de familie en andere naastbetrokkenen van mensen met psychische stoornissen, en hoe professionals hen kunnen betrekken bij behandelingen. Vrijwel alle stoornissen, behandelmodellen, invalshoeken en settings komen aan bod.
   In dit boek zijn theorie, interventies en best practices verzameld die alle uitgaan van drie grondslagen: een oprecht geïnteresseerde houding ten opzichte van zowel patiënt als diens omgeving, het versterken van de relatie tussen mensen die zich met elkaar verbonden weten, en preventie van overbelasting van de naaste omgeving van de patiënt. Professionele interventies zullen hiermee effectiever worden en alle betrokkenen kunnen zo profiteren van elkaars mogelijkheden, kennis en inzet.

   Jan Baars is klinisch psycholoog/psychotherapeut, hoofd van de behandelprogramma’s persoonlijkheidsstoornissen en stemmings- en angststoornissen van de Rembrandthof te Hilversum (GGZCentraal). Erwin van Meekeren is psychiater en hoofd behandelzaken bij Scelta, Expertisecentrum voor Persoonlijkheidsproblematiek.

   Recensie
   In de systeem- en relatietherapie is het reeds lang bekend dat iedere psychische stoornis een flinke impact heeft op de familie en naastbetrokkenen en omgekeerd dat deze een grote invloed hebben op de patiënt. De redacteurs, psycholoog-systeemtherapeut en psychiater, schreven in 2011 al ‘Psychische stoornissen en naastbetrokkenen’*; dit boek is een soortgelijk, maar veel uitvoeriger, diepergaande, door veertig auteurs geschreven handboek geworden. Vooral bedoeld voor (opleidingen van) GZ-psychologen, psychotherapeuten, psychiaters en maatschappelijk werkenden. Ruime aandacht voor theorie en praktijk van het betrekken van de familie bij gesprekken en behandeling. Ook komen de belangrijkste ziektebeelden aan de orde, inclusief capita selecta zoals ouderen, suïcidaliteit en forensische psychiatrie. Een voor ingewijden leesbaar en enthousiasmerend boek met praktijkvoorbeelden, tips, verdere websites en literatuur.

   M.A.M. Bomhof, neuroloog-psychiater

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 49 ▪︎ leden online: 0
  No users are currently active
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.731, reacties: 20.939, leden: 2.732