‘Eén op tien vrouwelijke studenten slachtoffer van verkrachting tijdens studie’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit ‘Eén op tien vrouwelijke studenten slachtoffer van verkrachting tijdens studie’

  • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 12/06/2021 om 19:06 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Reacties
  • #259357
    Luka
    Moderator

      Eén op de tien vrouwelijke studenten heeft tijdens de studententijd seks gehad tegen haar wil. Verkrachting overkwam ook 1 procent van de mannelijke studenten, blijkt uit onderzoek door I&O Research in opdracht van Amnesty International.

      Daarnaast heeft 31 procent van de vrouwen en 11 procent van de mannen tijdens de studententijd andere ongewenste seksuele handelingen meegemaakt zoals aanraken, zoenen of betasten (van de genitaliën) zonder instemming. Meestal is de dader iemand die ze al langer kennen. De cijfers komen voort uit landelijk representatief onderzoek onder 1059 Nederlandssprekende studenten.

      ,,We zijn al een poos bezig met een campagne dat seks gebaseerd moet zijn op gelijkwaardigheid, vrijwilligheid en instemming”, vertelt directeur Dagmar Oudshoorn van Amnesty Nederland. ,,In dit onderzoek zie je bij studenten na een voorval vaak ontkenning of schuldgevoel. Slachtoffers hebben het beeld dat een verkrachting altijd gepaard moet gaan met grof geweld. Of ze hadden zelf gedronken. Maar linksom of rechtsom, seks zonder instemming – verkrachting dus – is een mensenrechtenschending.”

      Twee derde van de studenten die seks hadden tegen hun wil hebben daar later ook last van. Slechts een fractie van de studenten meldt het echter bij de vertrouwenspersoon van hun onderwijsinstelling als ze een verkrachting hebben moeten ondergaan. Bijna niemand weet precies bij wie je bij de instelling kunt aankloppen, of wat de procedure is bij seksueel geweld.

      Steken laten vallen
      Oudshoorn: ,,De instellingen in het hoger onderwijs laten hier steken vallen. Zij moeten veel meer verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid en het welzijn van hun studenten.” Om te beginnen moeten zij hun studenten voorlichten over wederzijdse instemming bij seks, duidelijke informatie geven over beschikbare hulpverlening, gedegen protocollen opstellen en duidelijk en regelmatig hierover communiceren, vindt zij.

      ,,Dit zijn bizarre getallen”, oordeelt voorzitter Dahran Çoban van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). ,,In een ideale situatie komen verkrachtingen en aanrandingen niet voor, maar als dat toch gebeurt dan mag ik hopen dat een onderwijsinstelling de juiste hulp biedt. Zeker als het vergrijp op de instelling heeft plaatsgevonden. Daarnaast kan een hogeschool of universiteit natuurlijk niet aansprakelijk worden gehouden voor vreselijke gebeurtenissen in privétijd. Maar ook dan moet een student zich veilig voelen om naar een studieadviseur of vertrouwenspersoon te gaan om de gevolgen te bespreken.”

      De cijfers leggen een groot en bekend probleem bloot waar veel studenten mee te maken hebben

      LSVb-voorzitter Lyle Muns

      De ISO-voorzitter snapt de wens van Amnesty International om wederzijdse instemming bij seks bespreekbaar te maken. ,,Tegelijk moet preventieve voorlichting al op de middelbare school beginnen. Nu leer je daar alleen maar hoe je geen soa moet oplopen en niet zwanger kan worden. Sowieso hebben hogescholen en universiteiten veel minder een opvoedingsrol, aangezien studenten vaak al meerderjarig en seksueel actief zijn. Maar instellingen kunnen nog steeds het gesprek over seks met wederzijdse instemming aanwakkeren.”

      We weten dat we het been moeten bijtrekken; zo moet het bijvoor­beeld duidelij­ker worden voor mensen waar ze moeten zijn na een voorval en welke mogelijkhe­den er dan zijn

      Voorzitter Pieter Duisenberg van de Vereniging van Universiteiten (VSNU)

      De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt de cijfers ‘schokkend, maar helaas niet verrassend’. Voorzitter Lyle Muns: ,,Ze leggen een groot en bekend probleem bloot waar veel studenten mee te maken hebben. Het rapport laat ook zien dat er nog veel werk aan de winkel is bij onderwijsinstellingen.”

      Sociale veiligheid cruciaal
      ,,Sociale veiligheid is cruciaal voor studenten, onderzoekers en medewerkers”, reageert voorzitter Pieter Duisenberg van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). ,,We weten dat we het been moeten bijtrekken; zo moet het bijvoorbeeld duidelijker worden voor mensen waar ze heen kunnen na een voorval en welke mogelijkheden er dan zijn. Alle universiteiten hebben al vertrouwenspersonen en iedereen binnen de academische gemeenschap kan binnenkort ook naar een universitair ombudsfunctionaris stappen. Reken maar dat wij ook dit signaal weer heel serieus nemen om te kijken of er extra stappen nodig zijn.”

      Vanaf deze week richt de campagne van Amnesty zich ook op universiteiten en hogescholen. Activisten gaan met hun eigen onderwijsinstellingen in gesprek. Zij vragen de instellingen een manifest te ondertekenen waarin zij beloven hun studenten betere bescherming te bieden bij seksueel geweld.

      Demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus werkt aan een wetsvoorstel waarin iemand strafbaar is wegens verkrachting als diegene wist dat de ander geen seks wilde en toch heeft doorgezet. Dwang, geweld en bedreiging zijn hierbij strafverzwarende factoren, maar niet langer een vereiste voor een veroordeling.

      Bron: de Gelderlander >>

      #259394
      Luka
      Moderator
      Topic starter

        WAT SEKSUELE VOORLICHTING ONS NOG NIET LEERT OVER INSTEMMING EN VERKRACHTING

        Uit een nieuw onderzoek blijkt dat 1 op de 10 vrouwelijke studenten te maken krijgt met verkrachting. Hoe kunnen we als maatschappij voorkomen dat zoveel mensen te maken krijgen met onvrijwillige sex?

        LINDA.nl vroeg Willy van Berlo, programmamanager seksueel geweld bij Rutgers, wat goede seksuele voorlichting hierin kan betekenen.

        VERKRACHTING
        In het onderzoek van Amnesty International werd aan ruim duizend Nederlandssprekende hbo- en wo-studenten gevraagd of er bij hen wel eens sprake is geweest van seksueel contact zonder hun instemming. De meeste studenten die zeiden zonder instemming seksueel gepenetreerd – verkracht – te zijn, zeiden dat er sprake was van aandringen of doorgaan zonder te checken of de ander dat wel wilde.

        “Mensen hebben vaak een bepaald beeld bij verkrachting”, zegt Van Berlo. “De vreemde man die je vanuit de bosjes van je fiets afsleept en je met geweld tot sex dwingt. Maar dat komt helemaal niet zo vaak voor.” Meestal is het een bekende; de persoon met wie je op date bent, of zelfs in een relatie zit. “Ook gaat het vaak niet met geweld gepaard. Meestal gaat het over aandringen, zeuren, boos worden of doorgaan terwijl iemand niet reageert.”

        Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de studenten die ongewenste seksuele penetratie meemaakten, dit zelf niet als verkrachting ziet. Vorig jaar kwam demissionair minister Grapperhaus met een wetsvoorstel waarin staat dat verkrachting ook strafbaar moet zijn als de een wist dat de ander geen sex wilde, maar toch doorzette. “Die nieuwe wet zal hopelijk de boodschap afgeven dat alle onvrijwillige sex niet oké is, en – als er sprake was van penetratie – verkrachting”, zegt Van Berlo.

        SEKSUELE VOORLICHTING
        Soms lijken we te vergeten dat sex om plezier aan beide kanten draait, zegt de programmamanager van Rutgers. Dat komt wellicht ook omdat seksuele voorlichting op scholen nu vooral gaat over biologie, soa’s en ongewenste zwangerschappen. “Het zou veel meer over instemming en plezier moeten gaan”, zegt Van Berlo. “Sex heb je met elkaar en dat betekent dat je er allebei zin en plezier in moet hebben. Dat is het hele punt.”

        Tijdens de voorlichting is volgens van Van Berlo nog te veel ruimte voor niet-bestaande verschillen tussen vrouwen en mannen. “Een hardnekkig fenomeen. Seks betekent gewoon hetzelfde voor mannen en vrouwen. Maar die dubbele moraal heeft het idee voortgebracht dat mannen hun wensen kenbaar maken, en dat vrouwen vervolgens hun grenzen moeten bewaken.”

        Volgens Van Berlo wordt de verantwoordelijkheid zo nog te vaak bij (vrouwelijke) slachtoffers gelegd. “Dan wordt gezegd: mannen kunnen er nu eenmaal niets aan doen, want boys will be boys – jij had beter moeten weten. En dat vergoelijkt grensoverschrijdend gedrag.”

        INTERESSE
        Als je dat soort ideeën niet actief bestrijdt, werk je seksueel geweld in de hand, zegt ze. “De focus lag bij seksuele voorlichting altijd op het weerbaar maken van jonge vrouwen, terwijl het juist ook over mannen gaat. We moeten vrouwen én mannen van jongs af aan leren beseffen dat seksueel plezier ook voor vrouwen geldt, en dat sex niet iets is wat zij maar moeten ondergaan.”

        De oplossing is eigenlijk heel simpel, zegt Van Berlo. “Heb respect voor de ander, en oog voor het plezier van de ander.” Vooral mannen zouden er wat aan hebben als dat in seksuele voorlichting meer naar voren zou komen, vindt ze. “Je kunt zeggen: de ander was niet duidelijk. Maar je hebt het dan ook niet gevraagd. Als je het niet zeker weet of twijfelt, check het dan even bij elkaar.”

        Bron: Linda >>

      2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
      gasten online: 22 ▪︎ leden online: 1
      Pascal-1975
      FORUM STATISTIEKEN
      topics: 3.768, reacties: 21.161, leden: 2.813